MINUTA şedinţei Comisiei de Dialog Social a judeţului Alba din luna martie 2024

În data de 27 martie 2024, cu începere de la ora 10.00, sala Mihai Viteazul din sediul Instituției Prefectului – județul Alba, s-a desfăşurat şedinţa Comisiei de Dialog Social a judeţului Alba.

Au fost prezenţi: domnul Nicolae Albu, prefectul județului Alba, domnul Nelu Fleșer, secretar general, Instituția Prefectului – Județul Alba, doamna Indira Câmpean, șef serviciu, Instituția Prefectului – Județul Alba, domnul Radu Pătrașcu – Ministerul Afacerilor Interne, domnul Vasile Suciu, șef serviciu, Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba, domnul Flaviu Cozuc – director executiv, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Alba, domnul Sorin Lazăr – director executiv adjunct, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba, domnul Tito Fiț – șef administrație adjunct, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Alba, domnul Narcis Muntean – director relații contractuale, Casa de Asigurări de Sănătate Alba, doamna Simona Goronea – director executiv, Casa Județeană de Pensii Alba, domnul Sandu Cornel – inspector școlar general, Inspectoratul Școlar Județean Alba, domnul Ciprian Alin David, director executiv, Direcția Regională de Statistică Alba, domnul Valeriu Stânea – Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, domnul Chira Aurel – Confederația Patronală Concordia, domnul Cosmin Maier – Confederația Patronatul Român, domnul Ion Radu Moldovan – Confederația Națională a Patronatului Român, doamna Claudia Grigorescu – Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România Frăția, domnul Ioan Neagu – Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA, domnul Stelian Stanciu – Blocul Național Sindical, dl. Valentin Barb – Confederația Sindicatelor Democratice din România.

 

Ordinea de zi a şedinţei a cuprins următoarele teme:

 

  1. Informare privind modul de atribuie a biletelor de tratament pentru asigurații sistemului public de pensii.

       Prezintă: doamna Mirela Simona Goronea – director executiv adjunct, Casa Județeană de  Pensii Alba;

  1. Rolul întreprinderilor mici și mijlocii în crearea armoniei sociale în România.

      Prezintă: domnul Valeriu Stânea – președinte, Patronatul Întreprinderilor Mici și 

                   Mijlocii Blaj și reprezentantul Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private

                   Mici şi Mijlocii din România.

  1. Diverse.

 

Primul punct al ordinii de zi informare privind modul de atribuie a biletelor de tratament pentru asigurații sistemului public de pensii, a fost prezentat de către doamna Mirela Simona Goronea – director executiv adjunct, Casa Județeană de Pensii Alba.

          Alocarea biletelor de tratament se efectuează şi în anul 2024 utilizând aplicaţia informatică SPA , avându-se în vedere  Criteriile  specifice de acordare, emise de Casa Naţională de Pensii Publice,aprobate de Preşedintele CNPP prin Ordinul nr.196/25.01.2024,  în temeiul art. 122 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv art. 114 alin.  (9) din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv conform art. 109 alin. (9) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii şi al art. 24 alin. (4) din Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, republicată, pentru următoarele categorii de  beneficiari:

  1. asiguraţii sistemului public de pensii aflaţi în evidenţele Casei Judeţene de Pensii;
  2. pensionarii sistemului public de pensii;
  3. beneficiarii de legi speciale cărora li se acordă bilete de tratament gratuite;
  4. persoane aflate în evidenţa Autorităţii Naţionale pentru Persoane cu Handicap;
  5. beneficiarii indemnizaţiei de şomaj aflaţi în evidenţa AJOFM.

Prin aplicaţia informatică pusă la dispoziţie de C.N.P.P. se acordă punctaje cererilor în funcţie de  :

  1. Categoria de pensie de care beneficiază solicitantul biletului;
  2. Dacă persoana a mai beneficiat de bilet de tratament în ultimii 2 ani;
  3. Cuantumul pensiei beneficiarului.

 

Potrivit criteriilor  se acordă punctaje maxime  pentru  pensionarii care nu au mai beneficiat de bilete de tratament în ultimii 2 ani , sunt pensionari de invaliditate  şi au un cuantum redus al pensiei.

Ierarhizarea cererilor de solicitare este data de ordinea descrescătoare a punctajelor aferente fiecărei cereri.

Pentru perioada ianuarie-martie 2024 la Casa Judeţeană  de Pensii Alba s-au înregistrat un număr de 386  cereri de solicitare a unui bilet de tratament. Numărul de bilete  repartizate de către  C.N.P.P. pentru această perioadă a fost de 151.

Comparativ cu anul 2023, când  au fost înregistrate un număr de 744 cereri iar biletele alocate de către CNPP judeţului Alba au fost 161, bilete repartizate în această perioadă 127. Astfel se poate observa o creștere a solicitărilor, dar şi o scădere a numărului de bilete alocate.

În ceea ce priveşte valorificarea biletelor pentru perioada ianuarie-martie 2024, menţionăm că au fost atribuite beneficiarilor  un număr de 83 bilete de tratament pentru primele doua serii, pentru seria numărul 3, biletele au fost alocate, dar ţinând cont de faptul că această serie este cu plecare din data de 22.03.2024, ridicarea acestora se va face începând cu 11.03.2024 şi încă nu ştim în acest moment numărul biletelor ce vor fi distribuite.

Din cei  83 beneficiari de bilete de tratament, un număr de  19 persoane (23%) au beneficiat de tratament balnear în mod gratuit şi anume :

  • 4 – persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Decretului –lege nr.118/1990;
  • 15 – persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap ;

După cum se observă, din totalul biletelor acordate gratuit, 18 % au fost alocate persoanelor cu handicap.

Pentru persoanele care beneficiază de tratament balnear cu suportarea unei contribuţii au fost eliberate un număr de 83 bilete din care:

  • 62 – persoane care sunt pensionari în sistemul public;
  • 2 – persoane care sunt asiguraţi ai sistemului public de pensii prevăzuţi la art.6 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii ;

Atribuirea biletelor de tratament şi în acest an se va face în continuare cu respectarea criteriilor emise de C.NP.P.

Ca noutate în ceea ce priveşte acordarea biletelor de tratament pentru acest an, este faptul că începând cu data de 01.09.2024, pot beneficia de bilet de tratament şi soţia (neasigurată) care însoţeşte soţul asigurat sau pensionar. Contribuţia ce trebuie achitată de catre soţie este egală cu preţul integral  al biletului.

În noile criterii de acordare a biletelor de tratament balnear, s-au menţinut  categoriile de persoane care beneficiază de tratament balnear în mod gratuit. Biletele de tratament balnear gratuite se pot acorda numai în limita numărului de locuri alocate de C.N.P.P. şi sunt alocate automat prin aplicaţia informatică în funcţie de punctajul realizat ţinând cont de criteriile stabilite.

În situaţia în care numărul locurilor repartizate pentru a fi distribuite gratuit este epuizat, se pot elibera bilete cu plata unei contribuţii individuale, potenţialilor beneficiari de bilete gratuite, în calitate de pensionari sau asiguraţi ai al sistemului public de pensii, numai cu acceptul scris al acestora.

Calculul contribuţiei individuale pentru bilete de tratament în cazul pensionarilor  a fost de  50% din cuantumul brut al drepturilor de pensie din luna anterioara celei în care s-a efectuat repartiţia. În situaţia pensionarilor care au şi calitatea de asiguraţi, contribuţia individuală a fost de 50% din cuantumul total al drepturilor de pensie şi din nivelul câştigului brut de natură salarială realizat din luna anterioară celei în care s-a efectuat repartiţia .

Menţionam că  în cursul unui an calendaristic se poate elibera un singur bilet de tratament balnear aceluiaşi beneficiar indiferent dacă este cu  plata unei contribuţii sau gratuit.

Durata sejurului unui bilet de tratament este de 16 zile, iar  tratamentul balnear este de 12 zile.

În scopul evitării aglomeraţiei şi a deplasării din teritoriu la Casa de Pensii a solicitanţilor îndreptăţiţi să beneficieze de bilete de tratament, s-au acceptat   cererile  transmise prin posta, fax, e-mail. Cererile s-au putut depune  la Casa Judeţeană de Pensii,  cu cel puţin 30 de zile anterioare primei luni din perioada pentru care se solicită bilet. Prin cerere, solicitantul a putut opta pentru cel mult trei staţiuni,  în funcţie de recomandarea medicului.

Pentru cunoaşterea Criteriilor de acordare a bilelor de tratament balnear prin sistemul organizat şi administrat de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale  s-a   procedat la afişarea lor la avizierul Casei Judeţene de Pensii Alba, de asemenea acestea s-au afişat şi pe site-ul instituţiei.

Prin intermediul aplicaţiei SPA s-a calculat punctajul acordat fiecărei cereri. Dacă, în urma calculării punctajului în aceasta aplicaţie SPA, mai multe cereri au  avut acelaşi  punctaj, ele s-au ordonat  descrescător după punctajul primit conform numărului de bilete de care a beneficiat în ultimii 2 ani.

 

Dacă, după această etapă mai multe cereri au avut acelaşi punctaj pentru criteriul 1, atunci  ele s-au ordonat crescător după venit. În situaţia în care  şi după parcurgerea acestor etape au fost cereri cu acelaşi punctaj final, atunci persoanele s-au ordonat după numărul cererii având  prioritate cererea cu numărul cel mai mic.

Aceste repartiţii au fost şi sunt publicate în permanenţa pe site-ul instituţiei: www.pensiialba.ro,  la sediul Casei Judeţene de Pensii Alba cat şi pe reţelele de socializare. De asemenea, beneficiarii sunt anunţaţi prin notificări transmise prin Poşta Romană,  cu privire la planificarea datelor în care pot ridica biletele de la Casa Judeţeană de Pensii Alba .

În concluzie, considerăm că activitatea privind biletele de tratament s-a desfăşurat în condiţiile prevăzute de criteriile specifice de acordare a acestora emise de Casa Naţională de Pensii în temeiul art.122 alin.5 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de  pensii publice, prin Ordin al Preşedintelui al Casei Naţionale de Pensii Publice.

Al doilea punct de pe ordinea de zi rolul întreprinderilor mici și mijlocii în crearea armoniei sociale în România, a fost prezentat de către domnul Valeriu Stânea–președinte, Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii Blaj și reprezentantul Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

Aceste mici afaceri contribuie în buna măsură la realizarea unor obiective fundamentale ale oricărei economii naționale. Întreprinzătorii reprezintă motorul oricărei economii de piață, fiind principalii creatori de substanță economică şi promotori ai schimbării. Datorită aportului major al acestora la dezvoltarea economică şi socială, cunoașterea principalelor caracteristici ale întreprinzătorilor din țara noastră are o importanță deosebită.

IMM-urile joaca un rol însemnat în economie din următoarele motive:

  • Suplețea structurilor care le conferă o capacitate ridicată de adaptare la fluctuațiile mediului economic;
  • Întreprinderile mici si mijlocii se pot integra relativ ușor într-o rețea industrială regională, ceea ce contribuie pe de o parte la dezvoltarea economică a regiunii respective, iar pe de altă parte la reducerea șomajului și creșterea nivelului de trai, pentru ca oferă locuri de muncă;
  • Dimensiunea lor redusă, care contribuie la evitarea birocrației excesive;
  • IMM-urile formează la nivelul individual un ansamblu mult mai ușor de controlat/condus.

În Romania IMM-urile se clasifică astfel:

  • micro-întreprindere: 1-9 salariați și o cifră de afaceri de până la 2 milioane de euro;
  • întreprinderi mici: 10-49 salariați și o cifră de afaceri de până la 10 milioane de euro;
  • întreprinderi mijlocii: 50-249 salariați și o cifră de afaceri de până la 50 milioane de euro.

Rolul si importanta IMM-urilor decurg din următoarele trăsături ale acestora:

  • Oferă noi locuri de munca;
  • Favorizează inovarea și flexibilitatea;
  • Se constituie practic în locuri unde personalul se perfecționează și de unde se poate îndrepta apoi spre întreprinderile mari;
  • Stimulează concurenta;
  • Ajută la buna funcționare a întreprinderilor mari pentru care prestează diferite servicii sau produc diferite subansamble;
  • Fabrică produse și prestează servicii în condiții de eficiență.

Pot apărea probleme (neajunsuri) in activitatea IMM-urilor cum ar fi:

  • Managerii nu au pregătirea necesară,
  • Lipsa resurselor financiare,
  • Deficientele activității de marketing,
  • Pot apărea dificultăți în recrutarea personalului,
  • Pachet salarial (nemotivant) față de firmele mari,
  • Sunt mai instabile (rata mare de apariție (creare) si dispariție (faliment).

Întreprinzătorii români prezintă următoarele caracteristici:

Pe grupe de vârstă, cele mai ridicate procentaje le deţin întreprinzătorii de 45-60 de ani (40,58%) şi cei de 35-45 de ani (24,80%), iar la polul opus se află cei sub 25 de ani (3,05%). De asemenea, vârsta medie a întreprinzătorilor este, 46 ani pentru persoanele de gen masculin şi de 43 ani pentru femei. Structura pe vârste poate favoriza dezvoltarea sectorului de IMM-uri, întrucât aproximativ 1/3 din întreprinzători au mai puțin de 45 de ani, având deci în faţă cel puţin două decenii de activitate intreprenorială.

Având în vedere pregătirea profesională, se observă că inginerii (30,21%) și economiștii (27,97%) dețin cele mai mari ponderi, devansând cu mult proporțiile tehnicienilor, juriștilor, profesorilor, informaticienilor.

Gruparea în funcţie de gen relevă predominanța bărbaților (74,80%). Structura pe sexe din România este apropiată de cea din U.E., având în vedere că circa un sfert din totalul întreprinzătorilor europeni sunt femei.

După starea civilă, se constată preponderența întreprinzătorilor căsătoriți (77,70%).

Din punct de vedere al studiilor realizate, cei mai mulţi  întreprinzători au pregătire superioară (76,52%), iar în rândul acestora 16,89% au absolvit masteratul, 3,83% au finalizat doctoratul și 2,77% au urmat diverse forme de învățământ postuniversitar. Această situaţie denotă un grad ridicat de intelectualizare a întreprinzătorilor, ceea ce reprezintă o premisă favorabilă pentru amplificarea performanţelor IMM-urilor în perioada următoare şi pentru trecerea la economia bazată pe cunoştinţe.

Încadrarea întreprinzătorilor după programele de training urmate relevă că 48,02% dintre aceștia s-au pregătit în România şi 5,67% au participat la programe de instruire în străinătate, evidențiind disponibilitatea relativ ridicată a oamenilor de afaceri români pentru perfecţionarea prin training în diverse domenii de activitate.

Referindu-ne la vechimea ca întreprinzător, se remarcă procentajul mai ridicat al persoanelor care au propriile afaceri de peste 20 ani (26,78%) și proporția mai redusă a celor care au experiență intreprenorială de 10-15 ani (13,19%). Vechimea medie ca întreprinzător este de 15,3 ani.

Analiza eșantionului în funcţie de numărul de asociaţi/ acţionari per afacere relevă că 61,93% din firme au proprietar unic, în 28,28% din IMM-uri există 2-5 asociați/ acționari, iar în 9,79% din companii sunt peste 5 coproprietari, ceea ce denotă spiritul asociativ relativ redus.

După timpul dedicat afacerii, constatăm că aproximativ un sfert alocă business-ului minim 60 ore/ săptămână și circa 85% activează pentru firmă cel puțin 8 ore zilnic, situație care denotă un grad ridicat de implicare a întreprinzătorilor români în derularea activităților intreprenoriale.   Numărul mediu de ore afectat afacerii este de 46,03 pe săptămână, adică aproximativ 9 ore/ zi.

În ceea ce privește implicarea membrilor familiei întreprinzătorului în activitățile firmei, investigația relevă că 52,84% nu colaborează cu rudele în vederea derulării business-ului, luând în considerare și faptul că suprapunerea relațiilor intreprenoriale cu cele familiale, generează destul de frecvent situații conflictuale.

Din informațiile prezentate putem contura un portret robot al întreprinzătorului român – persoană matură, cu pregătire tehnică sau economică, de gen masculin, căsătorit, absolvent de instituție universitară, cu vechime intreprenorială medie de 15,3 ani, proprietar unic, care dedică aproximativ 9 ore zilnic afacerii şi nu implică membrii familiei în activitățile firmei.

Dificultăți în activitatea IMM-urilor:

  • inflaţia (semnalată în 56,45% dintre firme),
  • scăderea cererii interne(42,16%),
  • costurile ridicate ale creditelor(33,84%),
  • pregătirea și menținerea personalului(31,48%),
  • incertitudinea evoluţiilor viitoare (31,76%),
  • concurerența neiolală (28,99%),
  • creșterea nivelului cheltuielilor salariale (28,02%),
  • întârzierile la încasarea contravalorii facturilor de la firmele private (27,32%),
  • concurența produselor din import(25,52%),
  • fiscalitatea excesivă(21,50%),
  • birocrația(17,06%),
  • diminuarea cererii la export(15,53%),
  • neplata facturilor de către instituțiile statului(15,40%),
  • aprovizionarea cu materii prime/produse (11,93%),
  • instabilitatea relativă a monedei naționale(11,10%),
  • corupția(11,23%),
  • calitatea slabă a infrastructurii(8,88%),
  • controalele excesive(7,77%),
  • accesul dificil la credite(7,63%),
  • obţinerea consultanţei şi trainingului necesar firmei(6,93%),
  • cunoaşterea şi adoptarea acquis-ului comunitar(în 0,83% dintrefirme).

Făcând o analiză comparativă cu studiile precedente, observăm câteva mutaţii semnificative: dacă la studiul precedent pe primele trei locuri se situau inflaţia, incertitudinile evoluţiilor viitoare şi birocraţia, la răspunsurile primite în cadrul acestui studiu inflaţia a rămas una dintre principalele dificultăţi legate de incertitudine mediului de afaceri, dar pe următoarele poziţii, ca importanţă, au apărut scăderea cererii de pe pieţele interne şi costurile ridicate ale creditelor. Aceasta demonstrează că mediul economic şi percepţia întreprinzătorilor faţă de acest mediu este într-o evoluţie continuă, iar schimbările determinate de perioada de pandemie COVID 19 şi cele introduse de conflictul din Ucraina, au introdus noi provocări pe lista scurtă a întreprinzătorilor din România.

Principalele beneficii aduse dezvoltării firmelor de apartenența României la piața Uniunii Europene

            Calitatea României de stat membru al Uniunii Europene și apartenența economiei naționale la piața economică europeană pot genera multiple avantaje pentru dezvoltarea IMM-urilor din România. Beneficiile sunt accesul mai bun la piețe (54,98%), potențiali furnizori mai ieftini (41,18%), accesul la noile tehnologii (32,58%) și potențiali clienți pentru produse, servicii și materii prime (27,15%).

Din perspectiva vârstei IMM-urilor, cele cu vârsta sub 5 ani au ponderea cea mai mare în rândul firmelor care consideră ca beneficii accesul mai bun la piețe (66%), potențiali furnizori mai ieftini (54%). IMM-urile cu vârsta de peste 15 ani consideră că principalul beneficiu al apartenenței României la piața economică europeană este reprezentat de acces la noi tehnologii.

Elaborarea de planuri, politici şi strategii în cadrul IMM-urilor

Rezultatele studiului au relevat faptul că în 36,70% din totalul firmelor investigate se realizează planuri şi politici anuale, 18.07% dintre acestea au avut în vedere abordări strategice pe 2-3 ani, în 8.11 % dintre IMM-uri se elaborează strategii (planuri) pe 3-5 ani, iar în 37.13 % dintre întreprinderi nu se derulează activităţi de planificare.

Ponderea IMM-urilor în economia națională:

  • 2,5 milioane angajați în întreprinderile mici și mijlocii, respectiv o pondere de 63% pe economie la acest capitol;
  • 99,9% reprezintă ponderea IMM-urilor în numărul total de firme;
  • 49% – ponderea IMM-urilor în totalul cifrei de afaceri a tuturor firmelor din țară;
  • 57% din profitul tuturor companiilor care activează în România este reprezentat de profitul IMM-urilor.
  • 000 de IMM-uri desființate. Între decembrie 2022 și martie 2023, țara noastră a rămas cu 40% mai puține microîntreprinderi și asta datorită măsurilor fiscale adoptate de guvern în 2022.
  • Până la începutul acestui an, IMM-urile puteau realiza venituri de maximum 1 milion de euro și nu erau obligate să aibă vreun angajat pentru a plăti un impozit pe venit de 3%. De la 1 ianuarie, firmele fără angajați au trecut automat la plata impozitului pe profit, de 16%, crescând astfel, în numai trei luni, de aproape patru ori numărul plătitorilor de impozit pe profit.
  • IMM-urile generează70% din locurile de muncă din România, oferind oportunități de carieră și venituri stabile pentru o majoritate a populației.
  • Contribuția lor la PIB este de peste 50%, demonstrând un rol esențial în prosperitatea economică a țării.
  • Flexibilitatea și adaptabilitatealor le permit să inoveze și să se adapteze rapid la schimbările pieței, asigurând o economie dinamică și rezistentă.
  • Dezvoltarea regională echilibrată:IMM-urile stimulează economia locală, oferind oportunități de afaceri și creând locuri de muncă în zone defavorizate, reducând migrația internă și exodul de creiere.
  • Promovarea incluziunii sociale:IMM-urile oferă șanse egale de angajare, indiferent de vârstă, gen, etnie sau dizabilitate, contribuind la o societate mai echitabilă.
  • Combaterea sărăciei:Crearea de noi locuri de muncă și creșterea veniturilor populației prin intermediul IMM-urilor conduc la o reducere a sărăciei și a inegalităților sociale.

IMM-urile sunt parteneri sociali de încredere:

  • Colaborarea cu sindicatele:IMM-urile pot colabora cu sindicatele pentru a crea un mediu de lucru sigur și echitabil, oferind salarii decente și respectând drepturile muncii.
  • Dialog social constructiv:Participarea activă a IMM-urilor la dialogul social cu autoritățile și sindicatele permite identificarea și soluționarea problemelor comune, contribuind la o societate mai armonioasă.
  • Responsabilitate socială:Implicarea IMM-urilor în proiecte de responsabilitate socială  poate îmbunătăți calitatea vieții în comunitățile locale și consolida încrederea în mediul de afaceri.

Concluzie:

IMM-urile joacă un rol crucial în crearea armoniei sociale prin stimularea economiei, reducerea decalajelor sociale și implicarea activă în dialogul social. Sprijinirea și promovarea IMM-urilor este esențială pentru o Românie prosperă și echitabilă.

 

  La punctul 3, diverse, au avut loc discuții libere cu privire la materialele prezentate, precum și întrebări punctuale, membrilor Comisiei li s-a răspuns de către reprezentanții instituțiilor publice.

  Domnul Ion Radu Moldovan, reprezentantul Confederației Naționale a Patronatului Român a propus încheierea unor protocoale de colaborare între firmele private și direcțiile regionale de statistică, în scopul colectării eficiente a datelor statistice.

    Propunerea domnului Moldovan, ar fi interconectarea și armonizarea bazelor de date de la instituțiile publice, în scopul modernizării procedurii de colectare.

Această metodă digitalizată ar putea fi aplicată și pentru colectarea datelor statistice privind transportul de pasageri și mărfuri pe moduri de transport (exp: numărul de pasageri transportați, parcursul pasagerilor, transportul public local, județean, interjudețean, internațional, cantitatea mărfurilor transportate, parcursul mărfurilor pe moduri de transport, pe țări, regiuni de dezvoltare, județe), prin asociațiile de dezvoltare locală, este de părere domnul Aurel Chira – Confederația Patronală Concordia.

    La ședința din luna martie a.c a participat și domnul Ciprian Alin David – director executiv, Direcția Regională de Statistică Alba, care a explicat membrilor Comisiei, modalitatea prin care se colectează datele statistice, conform legislației existente.

  Domnul Nelu Fleșer, secretar general, Instituția Prefectului – Județul Alba, a apreciat materialul prezentat de către domnul Stânea, fiind de părere că strategiile naționale de dezvoltare pe termen mediu și lung, trebuie să fie armonizate cu strategiile de la nivel local și județean.

  Domnul Cosmin Maier – Confederația Patronatul Român, este de părere că în România schimbările dese ale legislației, aduc deservicii mediului de afaceri, aceștia neputându-și face planuri pe termen mediu sau lung. Acest lucru ar explica numărul mare de falimente, o firmă rezistând în medie aproximativ 5 ani.

  Domnul Valeriu Stânea – președinte, Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii Blaj și reprezentantul Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, susține ideea reiterată mai sus, considerând că instabilitatea legislației este un impediment în dezvoltarea IMM-urilor.

   O altă propunere a domnului Stânea a fost aceea a simplificării ghidurilor solicitantului pentru accesarea programelor cu finanțare europeană.

     Domnul Stelian Stanciu – reprezentantul Blocului Național Sindical, ne-a relatat că la nivelul Casei Județene de Pensii Alba nu funcționează consiliul tripartit consultativ, care ar trebui să se întrunească trimestrial.

      Instituția Prefectului – Județul Alba va solicita Casei Județene de Pensii Alba informații cu privire la acest aspect, urmând ca membrii Comisiei de Dialog Social Alba să fie înștiințați ulterior.

   Domnul Ioan Neagu, vicepreședinte – Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA și președinte al Sindicatului Apărarea Cugir, a înaintat Comisiei de Dialog Social Alba, o propunere de modificare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, inițiativă ce va fi transmisă cu celeritate Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

 

 

                                                                                                                                                          Alba Iulia, 28 martie 2024

MINUTA şedinţei Comisiei de Dialog Social a judeţului Alba din luna februarie 2024

În data de 14 februarie 2024, cu începere de la ora 10.00, sala Mihai Viteazul din sediul Instituției Prefectului – județul Alba, s-a desfăşurat şedinţa Comisiei de Dialog Social a judeţului Alba.

Au fost prezenţi: domnul Andrei Vincze, subprefectul județului Alba, domnul Corneliu Mureșan, subprefectul județului Alba, domnul Nelu Fleșer, secretar general, Instituția Prefectului – Județul Alba, doamna Indira Câmpean, șef serviciu, Instituția Prefectului – Județul Alba, doamna Izabella Ursaleș, inspector șef, Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba, domnul Flaviu Cozuc – director executiv, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Alba, domnul Sorin Lazăr – director executiv adjunct, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba, domnul Tito Fiț – șef administrație adjunct, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Alba, domnul Narcis Muntean – director relații contractuale, Casa de Asigurări de Sănătate Alba, doamna Simona Goronea – director executiv, Casa Județeană de Pensii Alba, domnul Sandu Cornel – inspector școlar general, Inspectoratul Școlar Județean Alba, domnul Valeriu Stânea – Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, domnul Cosmin Maier – Confederația Patronatul Român, domnul Ion Radu Moldovan – Confederația Națională a Patronatului Român, doamna Claudia Grigorescu – Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România Frăția, domnul Ioan Neagu – Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA, domnul Stelian Stanciu – Blocul Național Sindical, dl. Valentin Barb – Confederația Sindicatelor Democratice din România, domnul Dan Rareș – Sindicatul ’’Acord’’.

 

Ordinea de zi a şedinţei a cuprins următoarele teme:

 

  1. Dezvoltarea învățământului profesional și tehnic prin promovarea învățământului dual și corelarea cu piața muncii.

     Prezintă: domnul Sandu Cornel – inspector școlar general, Inspectoratul Şcolar

                  Judeţean Alba;

  1. Stadiul realizării Programului de ocupare al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru anul 2023 şi propunerile pentru anul 2024.

                       Prezintă: domnul Sorin Lazăr – director executiv adjunct, Agenția Județeană

                                  pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba;

  1. Diverse.

 

Primul punct al ordinii de zi dezvoltarea învățământului profesional și tehnic prin promovarea învățământului dual și corelarea cu piața muncii, a fost prezentat de către domnul Sandu Cornel – inspector școlar general, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba.

Învățământul Profesional și Tehnic din România, în momentul de față, trebuie să facă față unor multiple provocări și presiuni pentru a răspunde nevoilor elevilor de a avea oportunități de educație de calitate, care să le dea șansa unei vieți împlinite și prospere,de a răspunde presiunilor angajatorilor pentru care forța de muncă bine calificată reprezintă un element foarte important în decizia de a investi și dezvolta afaceri pe termen lung în România, nevoilor unei economii în schimbare care utilizează calificări moderne și complexe, presiunilor externe din partea UE de a moderniza sistemul de învățământ profesional și tehnic pentru a crește competitivitatea și coeziunea socială.

Trendul ascendent al ştiinţelor socio-economice rezidă din nevoia pieţei muncii de a absorbi mai mulţi lucrători în sfera serviciilor, pentru a potenţa economia naţională. Însă productivitatea muncii este în continuare scăzută în lipsa calificărilor adresate lucrătorilor din industrie şi agricultură. De asemenea, creşterea gradului de vulnerabilitate şi precaritate a lucrătorilor din servicii pe piaţa muncii este datorată faptului că munca lor este mult mai difuză faţă de cea pe care o oferă o calificare dintr-un domeniu tehnic, iar limitele meseriei pe care şi-o aleg sunt mult mai fluide, aşadar mai vulnerabile şi instabile pe piaţa muncii.

        Învățământul preuniversitar dual este o formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, tripartită, ce are la bază un contract de parteneriat între operatorul economic, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-teritorială, precum și contracte individuale de pregătire practică între operatorul economic, elev/părinte-tutore și unitatea de învățământ.

Demersurile întreprinse, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Alba în domeniul învățământului profesional și tehnic, au constat în abordarea procesului de predare-învățare din perspectiva formării de priceperi și deprinderi, utilizarea unei game variate de auxiliare educaționale, diversificarea ofertei de curriculum prin raportare la nevoile comunității, la nevoile de învățare specifice fiecărui elev, specificul unităților școlare și nu în ultimul rând abordarea  curriculum-ului în dezvoltare locală în acord cu cerințele actuale ale pieței forței de muncă, ale operatorilor economici locali și județeni, dar și identificarea de noi măsuri de promovare și dezvoltarea a IPT, derulare de proiecte specifice IPT.

La nivelul județului Alba, în anul școlar 2023-2024 funcționează 19 unități de învățământ tehnic și profesional, Liceul Tehnologic Sebeș, Liceul Tehnologic ” Ion D. Lăzărescu” Cugir, Colegiul Economic ” Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia, Liceul Tehnologic ” Alexandru Domșa” Alba Iulia, Liceul Tehnologic ” Dorin Pavel” Alba Iulia, Colegiul Tehnic ”Apulum” Alba Iulia, Liceul Tehnologic Aiud, Liceul Tehnologic Agricol ” Alexandru Borza” Ciumbrud, Liceul Tehnologic Ocna Mureș, Liceul Tehnologic Jidvei, Liceul Tehnologic ” Timotei Cipariu” Blaj, Liceul Tehnologic ” Ștefan Manciulea” Blaj, Liceul Tehnologic Silvic Cîmpeni, Liceul Tehnologic de Turism și Alimentație Arieșeni, Liceul Tehnologic ”Țara Moților” Albac, Liceul ”Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș, Liceul ”Horia, Cloșca și Crișan” Abrud, Liceul ”Corneliu Medrea” Zlatna și Colegiul Național ”Bethlen Gabor” Aiud,  care școlarizează elevi în clase de învățământ liceal, profesional, dual, profesional special și seral, acoperind astfel nevoia de formare profesională inițială în toate zonele județului. Astfel, sunt 22  clase de a IX a liceu tehnologic zi ( 8 clase profilul tehnic, 11 clase profilul servicii și 3 clase profilul resurse naturale și protecția mediului) și 38 clase de învățământ profesional de stat cu durata de 3 ani, din care 12,5  sunt de învățământ dual și 25,5 de învățământ profesional.

În anul școlar 2023-2024, numărul de clase de liceu filiera tehnologică şi învăţământ profesional și dual (60 clase) reprezintă o pondere de 54,55 % față de clasele de învățământ teoretic.

Total clase a IX-a liceu zi propuse pentru anul școlar 2024-2025: 73, din care 38 clase filiera teoretică, 23clase filiera tehnologică, 12 clase filiera vocaţională.

Total clase a IX a, învăţământul profesional/dual propuse 40, din care:

  • învăţământul dual 14 clase,
  • învăţământul profesional 25 clase,
  • învăţământul profesional special o clasă.

Numărul de clase propuse pentru anul școlar 2024-2025 liceu filiera tehnologică şi învăţământ profesional/dual reprezintă o pondere de 55,35%, faţă de 54,55% clase realizate în anul şcolar 2023-2024.

În anul școlar 2023-2024, oportunități de învățământ școlarizează elevi la învățământul dual:  Liceul Tehnologic ”A. Domșa” Alba Iulia – Școala Profesională Germană, Liceul Tehnologic ” Dorin Pavel” Alba Iulia, Colegiul Tehnic ”Apulum” Alba Iulia, Liceul Tehnologic Sebeș, Liceul Tehnologic ”I.D. Lăzărescu” Cugir, Liceul Tehnologic ”Timotei Cipariu” Blaj, Liceul Tehnologic Ocna Mureș, Liceul Tehnologic ” Ștefan Manciulea” Blaj la solicitarea mai multor operatori economici: STAR ASSEMBLY SEBEȘ, STAR TRANSMISSION SRL Cugir, SC SATURN SA Alba Iulia, SC IPEC SA Alba Iulia, S.C. MARINEX S.R.L. Alba Iulia, BOSCH REXROTH SRL Blaj, SC BOSCH AUTOMOTIVE SRL Blaj, IAMU SA  Blaj, SC DUPEX SRL Sebeș, NOVA GRUP SRL Cugir, UZINA MECANICĂ SA Cugir, SC FABRICA DE ARME CUGIR SA Cugir, SC ROMTEHNICA SRL Cugir, ș.a. La solicitarea și cu implicarea directă a operatorilor economici se pregătesc viitori meseriași în domeniile de pregătire: Mecanică, Electromecanică, Electric, Industrie textilă și pielărie, Fabricarea produselor din lemn, Construcții, instalații și lucrări publice, Turism și alimentație.

În anul școlar în curs ponderea învățământului dual la nivelul județului Alba este de 11,36%, iar la nivel național este de aprox. 3%.

O contribuție majoră în promovarea învățământului profesional și tehnic, inclusiv cel dual, la nivelul județului Alba o are Consiliul Județean Alba. În perioada 2019-până în prezent, conform obiectivelor propuse în cadrul Strategiei Județului Alba în domeniul educației și formării profesionale VET 2018-2023, Consiliul Județean Alba în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Alba, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) și cu reprezentanți ai operatorilor economici din județ a derulat o serie de activități în cadrul proiectelor ”Învățământul profesional – un nou început !”,”Partenerul tău profesional”în toate zonele județului , scopul lor fiind creșterea încrederii în învățământul profesional  tehnic și dual în județul Alba, atragerea elevilor spre meserii și implicarea operatorilor economici în sprijinirea și susținerea învățământului profesional și tehnic. De asemenea unitățile de învățământ în parteneriat cu operatorii economici și cu alți parteneri sociali organizează an de an: ”Ziua Națională a Meseriilor”,”Tîrgul Ofertelor Educaționale”, ”Ziua Porților deschise”, toate acestea în scopul de a conștientiza, atât părinți, cât și elevi, că învățământul dual oferă șansa unui loc de muncă, calificat, independență financiară, șansa de evoluție în carieră, un mediu profesionist de muncă, o diplomă recunoscută în statele U.E.

 

            Al doilea punct de pe ordinea de zi – stadiul realizării Programului de ocupare al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă  pentru anul 2023 şi propunerile pentru anul 2024, a fost prezentat de către domnul Sorin Lazăr – director executiv adjunct, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba.

Obiectivul general al Programului judeţean pentru ocuparea forţei de muncă în anul 2023, prevede încadrarea în muncă a cel puţin 6600 persoane. Până la data de 31.12.2023 un număr total de 6491 persoane (98%) au intrat pe piaţa muncii. Rezultatele aplicării măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă, în anul 2023, se prezintă sintetic, astfel:

  • Medierea muncii

Prin acordarea serviciilor de mediere a muncii s-a realizat ocuparea a 6491 persoane, din care:

-4153 persoane prin încadrarea pe locuri de muncă vacante pe perioadă nedeterminată;

– 2338 persoane prin încadrarea pe locuri de muncă vacante pe perioadă determinată.

Numărul persoanelor cuprinse în  serviciile de mediere a locurilor de muncă vacante de la începutul anului şi până la sfârşit a fost de 9696, din care încadrate în muncă 6491 persoane. S-a realizat încadrarea după prima mediere a muncii pentru 4086 şomeri.

  • Informare și consiliere profesională

Măsurile de informare şi consiliere profesională, ca servicii specializate oferite de serviciul public de ocupare, au o pondere însemnată în totalul măsurilor care au condus la ocupare.

În perioada 01.01.2023 – 31.12.2023 un număr total de 12.953 persoane au beneficiat de servicii de informare şi consiliere profesională.

Serviciile de informare şi consiliere profesională au fost acordate gratuit iar monitorizare acestor servicii s-a efectuat astfel:

  1. categorii de vârsta:
    • 3491 persoane sub 25 ani
      • 1314 persoane cu vârsta între  25 – 30 ani
      •   829 persoane cu vârsta între  30 – 35 ani
      • 2088 persoane cu vârsta între 35 – 45 ani
      • 5231 persoane cu vârsta mai mare de 45 ani
  1. b) studii:
      • 2142 persoane cu şcoala generală incompletă
      •  3387 persoane absolvenţi de şcoală generală
      • 2181 persoane absolvenţi de şcoli profesionale/şcoli de arte şi meserii
      • 4226 persoane absolvenţi de liceu
      • 145 persoane absolvenţi ai şcolilor postliceale
  • 872 persoane absolvenţi de studii superioare
  • Încadrarea în muncă a şomerilor înainte de expirarea perioadei de indemnizare

Au beneficiat de completarea veniturilor salariale 400 şomeri, încadrându-se înainte de expirarea indemnizaţiei pentru şomaj (o sumă lunară, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi încadrat).

Structura pe grupe de vârstă a persoanelor beneficiare de alocaţii pentru încadrarea înainte de expirarea indemnizaţiei de şomaj se prezintă astfel:

  • 15 persoane cu vârsta mai mică de 25 ani
    • 11 persoane cu vârsta între  25 – 30 ani
    • 18 persoane au vârsta cuprinsă între 30-35 ani
  • 82 persoane au vârsta cuprinsă între 35-45 ani
  • 274 persoane au vârsta de peste 45 ani.

Această măsură s-a dovedit mai eficientă la persoanele cu vârsta peste 45 ani ceea ce demonstrează că persoanele din această categorie deţin o experienţă profesională bogată precum şi calificări în domenii diverse de activitate şi nu în ultimul rând acceptă criteriile impuse de angajatori.

  • Încadrarea în muncă a persoanelor cu vârsta de peste 45 de ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, șomeri care mai au 5 ani până la pensie, şomeri de lungă durată sau tineri NEET

Şomajul în rândul acestor categorii de persoane constituie una din problemele stringente ale pieţei forţei de muncă. În perioada ianuarie-decembrie 2023 au fost încadraţi în muncă prin acordarea de subvenţii angajatorilor (conform Legii nr. 76/2002 cu modificările şi completările ulterioare) din această categorie un număr total de 2 persoane.

Subvenţiile (2250 lei/lună) se operează lunar timp de 12 luni şi se monitorizează lunar timp de 18 luni.

  • Servicii de consultanță și asistență pentru începerea unei activități independente sau pentru inițierea unei afaceri

În cursul anului 2023 pentru 8 persoane au fost acordate servicii de consultanţă şi asistenţă pentru începerea unei activităţi independente sau pentru iniţierea unei afaceri.

  • Prima de inserţie

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni,beneficiază, de o primă de inserţie egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinţă (ISR) în vigoare la data încadrării (ISR -598 lei). Au fost acordate prime de inserţie unui număr de 5 persoane.

  • Prima de activare

Şomerii înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, de cel puţin 30 de zile, care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, ulterior datei înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, beneficiază de o primă de activare în valoare de 1000 lei. În perioada 01.01.- 31.12.2023 au beneficiat de prima de activare 98 persoane.

  • Încadrarea în muncă prin stimularea mobilităţii forţei de muncă

Mobilitatea geografică este stimulată prin acordarea de prime de încadrare, de instalare sau de relocare, după caz. Măsura poate fi o soluţie pentru acoperirea deficitelor de forţă de muncă din anumite zone, regiuni şi sectoare de activitate.

Stimularea mobilităţii geografice a forţei de muncă în perioada 01.01.- 31.12.2023 a contribuit la ocuparea a 167 persoane, din care:

– 145 persoane prin încadrarea la o la distanţă mai mare de 15 km de localitatea de domiciliu sau reşedinţă (prima de încadrare) – localități care fac obiectul Planului Național de Mobilitate aprobat prin HG nr. 903/2016;

– 10 persoane prin încadrarea într-o altă localitate la o distanţă mai mare de 50 km cu schimbarea domiciliului (prima de instalare) localități care fac obiectul Planului Național de Mobilitate aprobat prin HG nr. 903/2016;

  • 12 persoane încadrate prin prima de relocare în condițiile legii.
  • Ucenicia la locul de muncă

Angajatorul care încheie un contract de ucenicie, beneficiază la cerere, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie de o sumă în cuantum de 2.250  lei/lună, pe toată durata programului de ucenicie.

Până la finele anului 2023 s-au încheiat 7contracte de ucenicie la nivelul întregului judeţ. Subvenţiile acordate pentru încadrarea ucenicilor se operează timp de 12, 24 respectiv 36 de luni, în funcţie de nivelul de calificare pentru care se organizează programul de ucenicie.

Prin aplicarea Programului 140, special pentru comunităţi cu număr mare de etnici romi, în anul 2023, s-a realizat încadrarea a 312 persoane de etnie romă.

Realizarea planului judeţean de formare profesională în anul 2023

În perioada ianuarie-decembrie 2023 s-au organizat la solicitarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă un număr total de 30 programe de formare la care au fost înscrise 549 persoane, din care 544şomeri, iar 5 persoane au suportat contravaloarea cursurilor fiind persoane ocupate.

În cursul anului 2023, 84 absolvenţi ai cursurilor de formare profesională au fost încadraţi în muncă (monitorizarea încadrărilor se face 12 luni după absolvirea cursurilor).

Pentru anul 2024, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba, a estimat încadrarea a 6350 persoane.

Încadrarea în muncă  a şomerilor înainte de expirarea perioadei de indemnizare

  • ocuparea a 350 şomeri care se încadrează înainte de expirarea şomajului, prin acordarea de alocaţii;
  • încadrarea a 30 de absolvenţi care beneficiază de primă de inserţie;

Încadrarea în muncă a persoanelor cu vârsta de peste 45 de ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, șomeri care mai au 5 ani până la pensie, şomeri de lungă durată sau tineri NEET, absolvenţi de învăţământ.

  • Încadrarea în muncă prin subvenţionarea locului de muncă a unui număr de 605 şomeri peste 45 de ani sau şomeri unici susţinători ai familiilor monoparentale;
  • Acordarea de subvenţii angajatorilor care încadrează în muncă tineri NEET pentru 150 persoane;
  • Acordarea de subvenţii angajatorilor care încadrează în muncă şomeri de lungă durată pentru 10 persoane;
  • Încadrarea în muncă a 100 persoane prin acordarea de subvenţii angajatorilor care încadrează în muncă absolvenţi de învăţământ;
  • Încadrarea în muncă prin subvenţionarea locului de muncă a unui număr de 25 şomeri care mai au 5 ani până la pensie;
  • Încadrarea în muncă a 150 persoane de etnie romă;
  • Încadrarea în muncă a 100 de șomeri fără drept de indemnizație care beneficiază de prima de activare;
  • Încadrarea în muncă a unui număr de 260 şomeri prin stimularea mobilităţii forţei de muncă;
  • Încheierea a 5 contracte de solidaritate;
  • Organizarea a 34 de cursuri de formare profesională, 22 calificări la care vor participa 521 şomeri;
  • Încadrarea a 150 şomeri care vor absolvi cursuri de formare profesională;
  • 50 persoane se estimează a fi încadrate în baza Legii uceniciei 279/2005;
  • Încadrarea a 5 absolvenţi prin încheierea de convenţii în baza Legii nr. 335/2013;
  • Încadrarea unui număr de 80 elevi şi 50 studenţi prin subvenţionarea locurilor de muncă conform Legii nr. 72/2007 privind stimularea încadrării în muncă a elevilor şi studenţilor.

  La punctul 3, diverse, au avut loc discuții libere cu privire la materialele prezentate, precum și întrebări punctuale, membrilor Comisiei li s-a răspuns de către reprezentanții instituțiilor publice.

   Domnul Corneliu Mureșan, subprefectul județului Alba, a dorit să știe dacă există suficiente fonduri pentru plata pachetului de măsuri active pentru stimularea ocupării forței de muncă, iar răspunsul primit din partea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba a fost unul afirmativ.

  Domnul Nelu Fleșer, secretar general, Instituția Prefectului – Județul Alba, a propus întocmirea unor strategii naționale de dezvoltare pe termen mediu și lung, pentru creşterea gradului de ocupare a populaţiei active şi diminuarea corespunzătoare a şomajului.

De asemenea, programele de formare profesională ar trebui să fie organizate în funcție de cerințele de pe piața forței de muncă.

      Instabilitatea forței de muncă a fost un alt subiect abordat, fiind foarte greu pentru organizațiile patronale să-și fidelizeze angajații. Odată ce angajatul obține o calificare, chiar dacă aceea calificare a fost făcută în cadrul firmei, există posibilitatea ca aceea persoană să plece.

     Soluția identificată a fost aceea că persoanele care urmează anumite calificări, ar trebui să ramburseze costurile școlarizării, dacă nu rămân un anumit interval de timp, agreat de ambele părți, angajat și angajator.

     Domnul inspector școlar general, Sandu Cornel, consideră că această metodă ar trebui aplicată inclusiv în învățământul superior, ținând cont de numărul mare de specialiști care aleg să plece din țară, odată ce și-au finalizat studiile, soluție susținută și de către domnul Valeriu Stânea – Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.

De asemenea domnul Stânea, a solicitat o evidență a firmelor din municipiul Blaj, care au primit subvențiile acordate prin Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba. Domnul director executiv adjunct, Sorin Lazăr l-a asigurat că în urma solicitării scrise va primi informațiile dorite.

Domnul Ion Radu Moldovan – Confederația Națională a Patronatului Român, a propus încheierea unor protocoale de colaborare între firmele private și direcțiile regionale de statistică pentru colectarea datelor statistice.

Domnul Moldovan ne-a relatat că în prezent modul de colectare este un proces complex, caci firmele sunt obligate să transmită datele statistice la termenele, periodicităţile, în forma şi după metoda de colectare solicitată, iar nerespectarea acestei obligații constituie contravenție și se sancționează cu amendă, deși aceste date sunt transmise cu regularitate și altor instituții publice.

Propunerea domnului Moldovan, ar fi interconectarea bazelor de date de la instituțiile publice, pentru colectarea datelor statistice.

 În acest scop, a propus ca la următoarea ședință a Comisiei de Dialog Social Alba să fie invitată Direcția Regională de Statistică Alba.

Domnul Ioan Neagu – vicepreședinte, Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA și președinte al Sindicatului Apărarea Cugir și-a exprimat nemulțumirea cu privire la prevederile art. 46 alin. (2) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, articol care e deja în vigoare și care contravine cu art. 105 din Legea nr. 360/2023, care permite cumulul pensiei cu salariul, chiar dacă acesta intră în vigoare la 1 septembrie 2024, însă până la această dată este în vigoare Legea nr. 263/2010, care de asemenea, permite cumularea pensiei cu salariul.

Casa Națională de Pensii Publice prin adresa nr. A/82690/IP/128/19.12.2023 a transmis caselor județene de pensii anumite precizări referitor la aplicarea art. 46 alin. (2) din Legea nr. 360/2023, prin care obligă potențialii pensionari să declare pe propria răspundere că nu vor cumula pensia cu salariul și să depună o adeverință eliberată de angajator că au încetat raportul de muncă.

În aceste condiții, documentul menționat contravine legii în vigoare și decizii Curții Constituționale prin care cumularea pensiei cu salariul este legală.

        Reprezentantul Sindicatului ’’ACORD’’, afiliat la Federația Salariaților din Administrația Publică Centrală și Locală din România ’’COLUMNA’’, a prezentat  membrilor Comisiei de Dialog Social Alba principalele revendicări ale membrilor de sindicat din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba și Serviciul Public Județean Salvamont Salvaspeo Alba.

Instituția Prefectului – Județul Alba a înaintat cu celeritate memoriul Sindicatului ’’ACORD’’, spre competentă soluționare, Consiliului Județean Alba.

 

Ședința Comisiei de Dialog Social Alba a fost închisă de către domnul subprefect, Andrei Vincze, dar nu înainte de a invita partenerii sociali la Dialog atât de important în perioadele de criză, dar și în vremurile de dezvoltare economică.

’’Să nu uităm că dialogul social poate transforma anumite probleme în Soluții, soluții care generează creștere economică și bunăstare socială, atât de dorită de noi toți’’.

 

                                                                                                                                     Alba Iulia, 16 februarie 2024

MINUTA şedinţei Comisiei de Dialog Social a judeţului Alba din luna decembrie 2023

În data de 15 decembrie 2023, cu începere de la ora 10.00, sala Mihai Viteazul din sediul Instituției Prefectului – județul Alba, s-a desfăşurat şedinţa Comisiei de Dialog Social a Judeţului Alba.

Au fost prezenţi: domnul Nicolae Albu, prefectul județului Alba, domnul Corneliu Mureșan, subprefectul județului Alba, domnul Calman Gabor, inspector șef adjunct, Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba, doamna Irina Borza  – șef serviciu, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Alba, domnul Sorin Lazăr –  director executiv adjunct, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba, doamna Cristina Galoș medic șef, Casa de Asigurări de Sănătate Alba, doamna Cornelia Miclea director executiv, Casa Județeană de Pensii Alba, domnul Bazil Popescu – șef administrație, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Alba, domnul Cornel Sandu inspector școlar, Inspectoratul Școlar Județean Alba, doamna Mirela Țimonea- consilier superior, Consiliul Județean Alba, domnul Valeriu Stânea – Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, domnul Cosmin Maier – Confederația Patronatul Român, domnul Chira Aurel, Confederația Patronală Concordia, doamna Claudia Grigorescu – CNSLR Frăția, domnul Ioan Neagu Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa, domnul Stelian Stanciu – Blocul Național Sindical, domnul Barb Valentin – Confederația Sindicatelor Democratice din România.

 

În cadrul ședinței a fost prezentat raportul activităţii Comisiei de Dialog Social Alba pe anul 2023, material prezentat de către domnul Nelu Fleșer – șef serviciu în cadrul Instituției Prefectului – Județul Alba.

Comisia de Dialog Social a judeţului Alba s-a reunit lunar în cadrul şedinţelor ordinare, tematica întrunirilor fiind stabilită în luna ianuarie a.c. Aceasta a putut fi completată ori de câte ori au existat propuneri din partea partenerilor sociali sau a reprezentanţilor serviciilor publice deconcentrate membre ale comisiei.

Principalele tematici care au făcut obiectul ordinii de zi a acestor şedinţe au fost următoarele:

  • Prezentarea noii legi a dialogului social – Legea nr. 367/2022 privind dialogul social.
  • Prezentarea regulamentului de organizare și funcționare a comisiei de Dialog Social Alba, conform Legii nr. 367/2022.
  • Raportul de activitate al Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba pe anul 2022.
  • Informare privind analiza modului în care au fost cheltuite sumele alocate pentru plata beneficiilor de asistență socială în anul 2022.
  • Dezvoltarea învățământului profesional și tehnic prin promovarea învățământului dual și corelarea cu piața muncii.
  • Stadiul realizării Programului de ocupare al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă  pentru anul 2022 şi propunerile pentru anul 2023.
  • Respectarea standardelor minime de calitate pentru serviciile sociale de tip rezidențial destinate copiilor din sistemul de protecție socială.
  • Informare privind activitatea de comunicare și relații cu publicul desfășurată de către Casa Județeană de Pensii Alba.
  • Informare trimestrială privind gradul de realizare a programului de încasări al bugetului asigurărilor sociale în județul Alba.
  • Analiza accidentelor de muncă care au avut loc în județul Alba, în anul 2022.
  • Raport de monitorizare a derulării Programelor Naționale de Sănătate Curative la nivelul județului Alba.
  • Măsuri active pentru stimularea ocupării forței de muncă a persoanelor aflate în evidența Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba;
  • Informare privind modul de atribuire a biletelor de tratament pentru asigurații sistemului public de pensii.
  • Prezentarea rezultatelor proiectului: Ce înseamnă viața activă după școală? Proiect inițiat de către Patronatul Român Alba, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Alba.
  • Analiza rezultatelor la Examenele Naționale (Evaluare Națională și de Bacalaureat).
  • Informare semestrială privind contribuabilii care înregistrează mari datorii restante la bugetul asigurărilor sociale și măsuri de executare silită întreprinse în vederea recuperării acestora.
  • Raport privind rezultatele acțiunilor de control pentru combaterea muncii nedeclarate, desfășurate de inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba, în perioada ianuarie – august 2023.
  • Informare privind stimularea  angajatorilor pentru încadrarea în muncă a şomerilor şi crearea de noi locuri de muncă conform Legii nr. 76/2002;
  • Decontarea concediilor medicale prin Casa de Asigurări de Sănătate Alba.
  • Dimensiunea europeană a educației – proiecte europene derulate la nivelul județului Alba
  • Raport cu privire la respectarea prevederilor Codului Muncii și a altor acte normative de dreptul muncii, precum și a clauzelor contractelor colective de muncă.
  • Informare privind realizarea profilului social al comunității pentru unitățile administrativ teritoriale din județ, în vederea monitorizării evoluției și tendințelor serviciilor sociale dezvoltate de aceștia și a identificării unor măsuri privind creșterea calității asistenței sociale în județ.

În cadrul şedinţelor ordinare au fost semnalate de către membrii comisiei aspecte care nu au fost de competenţa autorităţilor locale, acestea fiind transmise ministerelor de resort,  precum şi Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Dintre cele mai importante propuneri amintim:

  • majorarea salariilor personalului din învățământ
  • instituirea regulii indexării anuale a salariilor
  • plata orelor suplimentare efectuate de către personalul didactic auxiliar și nedidactic
  • acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ
  • acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă
  • creșterea anuală a investițiilor în învățământ pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii
  • modificarea proiectului de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal bugetare, prorogarea unor termene precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, astfel încât să se poată continua angajările în sănătate și asistență socială, iar bugetele instituțiilor din cele două sisteme să nu fie afectate.
  • punerea imediată în aplicare, în integralitatea sa a Legii nr. 153/2017 pentru toți angajații din sistemul de sănătate și cel de asistență socială.
  • finanțarea corectă și suficientă a instituțiilor din sănătate și asistență socială.
  • reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării contractului colectiv de muncă la nivelul sectorului bugetar sănătate.
  • finanțarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanță.
  • stoparea destructurării rețelei medicale proprii a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.
  • calcularea pensiilor să se facă pe principiul contributivității, prin luarea în calcul, de către casele județene de pensii, a veniturilor care nu au caracter permanent, fără ca pensionarii să fie nevoiți să se adreseze instanțelor de judecată pentru a-și câștiga acest drept, care implică timp și costuri suplimentare.
  • eliminarea impozitării pensiilor.
  • suplimentarea plafonului total alocat Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii.
  • simplificarea ghidurilor solicitantului pentru proiectele cu finanțare europeană. În acest fel gradul de absorbție a fondurilor europene ar fi mult mai mare.
  • clarificarea unor aspecte privind regimul de TVA aplicabil cooperativelor agricole ca entități economice asimilate membrilor în concordanță cu Legea nr. 566/2004, Legea cooperației agricole, cu modificările și completările ulterioare.
  • modificarea legislației prin crearea unui mecanism de control al concediilor medicale. Aceste controale să se poată realiza la domiciliu sau la adresa indicată de beneficiarii de concedii medicale, în intervalul de timp şi în condiţiile stabilite prin lege.
  • programele de formare profesională ar trebui să fie organizate în funcție de cerințele de pe piața forței de muncă.
  • dublarea cuantumului alocației de stat pentru copiii de peste 7 ani, cu condiția frecventării cursurilor școlare
  • bursele școlare de merit să se acorde până la un anumit prag de medie, iar pentru bursele sociale să existe un plafon privind venitul pe membru de familie.

   Toate memoriile primite de către Instituția Prefectului – Județul Alba din partea organizațiilor sindicale și patronale au fost înaintate cu celeritate ministerelor de resort, instituția noastră implicându-se activ în soluționarea problemelor diferitelor categorii sociale.

 

Prin adresele nr. 397/18.01.2023 și nr. 510/MCD/24.03.2023 Cancelaria Primului Ministru a oferit răspuns referitor la problemele cu care se confruntă angajații din sistemul educațional.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a oferit răspuns prin adresa nr. 1494/23.06.2023 la memoriile Uniunii Județene CNSLR – FRĂȚIA, filiala Alba și Sindicatului Județean Sanitas Alba, cu privire la problemele din sistemul de sănătate și asistență socială.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin adresa nr. 1620/DPS/14920/RG/06.07.2023, precum și Compania Națională Poșta Română S.A, prin adresa nr. 101/3489/13.07.2023 a oferit un punct de vedere privind memoriul Blocului Național Sindical privind situația generală a Companiei Naționale Poșta Română.

Instituția Prefectului – Județul Alba, a comunicat lunar Ministerului Muncii și Solidarității Sociale minuta şedinţelor precum şi raportul de activitate a Comisiei de Dialog Social a Judeţului Alba, iar semestrial aceste informații au fost înaintate Ministerului Afacerilor Interne.

 

        La diverse, au avut loc discuții libere, domnul Chira Aurel,  reprezentantul Confederației Patronală Concordia a propus ca DN 67 C tronsonul dintre Rânca și Obârșia Lotrului să fie deschis și pe perioada iernii atunci când condițiile meteorologice o permit.

        În prezent, prin decizia CNAIR, circulația rutieră este interzisă toate categoriile de autovehicule   pe DN 67C (Transalpina) între Rânca şi Barajul Oaşa (tronson kilometric 34+800 metri – 79+200 metri.

Decizia de închidere a circulaţiei este luată pentru siguranţa participanţilor la trafic, având în vedere faptul că fenomenele meteorologice la altitudini mari pot fi imprevizibile, şi anume scăderea temperaturilor, intensificările bruşte ale vântului, apariţia ceţii dense în orice moment al zilei sau precipitaţii.

        Tot reprezentantul Confederației Patronală Concordia și-a exprimat nemulțumirea cu privire la multitudinea de documente care se solicită pentru obținerea anumitor autorizații pentru transportatori.

        În acest sens, prefectul județului Alba a informat, încă o dată, membrii Comisiei despre posibilitatea de a propune anumite modificări ale legislației, acolo unde consideră că aceasta ar putea fi îmbunătățită.

        Domnul Cosmin Maier, reprezentantul Confederației Patronatul Român a propus ca deciziile cu impact asupra mediului de afaceri să fie luate după o consultare prealabilă cu patronatele.

        Domnul Ioan Neagu – Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa, a revenit asupra propunerii prin care calcularea pensiilor să se facă pe principiul contributivității, prin luarea în calcul, de către casele județene de pensii, a veniturilor care nu au caracter permanent, fără ca pensionarii să fie nevoiți să se adreseze instanțelor de judecată pentru a-și câștiga acest drept, care implică timp și costuri suplimentare.

         Domnul Valeriu Stânea – Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România consideră că singura modalitate democratică de soluționare a problemelor sociale, este dialogul. Prin dialog, părțile implicate au posibilitatea de a-și expune părerile, de a oferi soluții, ajungându-se într-un final la un numitor comun.

 

Ședința Comisiei de Dialog Social Alba a fost închisă de către Prefectul Județului Alba, domnul Nicolae Albu, care a mulțumit tuturor partenerilor sociali pentru colaborare, transmițându-le tuturor un sincer La Mulți Ani și Sărbători Fericite.

 

 

 Alba Iulia, 18 decembrie 2023

MINUTA şedinţei Comisiei de Dialog Social a judeţului Alba din luna noiembrie 2023

În data de 21 noiembrie 2023, cu începere de la ora 10.00, sala Mihai Viteazul din sediul Instituției Prefectului – județul Alba, s-a desfăşurat şedinţa Comisiei de Dialog Social a judeţului Alba.

Au fost prezenţi: domnul Nicolae Albu, prefectul județului Alba, domnul Andrei Vincze, subprefectul județului Alba, domnul Corneliu Mureșan, subprefectul județului Alba, domnul Nelu Fleșer, șef serviciu, Instituția Prefectului – Județul Alba, doamna Izabella Ursaleș, inspector șef, Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba, domnul Flaviu Cozuc – director executiv, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Alba, domnul Sorin Lazăr – director executiv adjunct, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba, domnul Bazil Popescu – șef administrație, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Alba, domnul Narcis Muntean – director relații contractuale, Casa de Asigurări de Sănătate Alba, doamna Cornelia Miclea – director executiv, Casa Județeană de Pensii Alba, doamna Gheorghiță Delia Angela – inspector școlar general, Inspectoratul Școlar Județean Alba, doamna Mirela Țimonea – consilier superior, Consiliul Județean Alba, domnul Giorgiu Paul – asistent social, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba, domnul Valeriu Stânea – Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, domnul Chira Aurel, Confederația Patronală Concordia, doamna Claudia Grigorescu – Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România Frăția, domnul Ioan Virgil Ciobotă – Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA, domnul Stelian Stanciu – Blocul Național Sindical, dl. Valentin Barb – Confederația Sindicatelor Democratice din România.

 

Ordinea de zi a şedinţei a cuprins următoarele teme:

 

  1. Informare privind realizarea profilului social al comunității pentru unitățile administrativ teritoriale din județ, în vederea monitorizării evoluției și tendințelor serviciilor sociale dezvoltate de aceștia și a identificării unor măsuri privind creșterea calității asistenței sociale în județ.

              Prezintă: doamna Mirela Țimonea – consilier superior, Consiliul Județean Alba;

  1. Raport cu privire la respectarea prevederilor Codului Muncii și a altor acte normative de dreptul muncii, precum și a clauzelor contractelor colective de muncă.

Prezintă: doamna Izabella Ursaleș – inspector șef, Inspectoratul Teritorial de   Muncă Alba;

  1. Primul punct al ordinii de zi informare privind realizarea profilului social al comunității pentru unitățile administrativ teritoriale din județ, în vederea monitorizării evoluției și tendințelor serviciilor sociale dezvoltate de aceștia și a identificării unor măsuri privind creșterea calității asistenței sociale în județ, a fost prezentat de către doamna Mirela Țimonea, consilier superior, Consiliul Județean Alba;

La începutul anului 2022, Consiliul Judeţean Alba a aprobat, prin Hotărârea Consiliului Judeţean nr. 19/2022 Strategia Judeţului Alba în domeniul asistenței sociale 2022-2027, în concordanță cu Strategia de dezvoltare a Județului Alba pentru perioada 2021-2027, cu politica națională în domeniul asistenţei sociale, precum şi reformele, investiţiile şi proiectele care prevăd schimbări semnificative în domeniul serviciilor sociale.

Strategia Judeţului Alba în domeniul asistenței sociale 2022-2027 asigură cadrul necesar care conduce la reducerea decalajelor mari manifestate între mediul rural și mediul urban, în domeniul asistenței sociale şi vizează diminuarea fenomenelor de marginalizare şi excluziune socială a grupurilor vulnerabile la nivelul judeţului Alba prin îmbunătățirea eficienţei sistemului județean de asistenţă socială respectiv:

– dezvoltarea măsurilor integrate de prevenţie;

– eficientizarea măsurilor de intervenţie socială asupra grupurilor vulnerabile în vederea integrării socioprofesionale;

– investiții în resurse umane specializate care să deservească sistemul de asistență socială din judeţ.

Potrivit prevederilor art. 114 din Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului a legislaţiei de specialitate– s-a dispus înfiinţarea Comitetelor comunitare consultative la nivelul UAT- urilor  în vederea soluţionării problematicilor cu care se confruntă comunitatea, cu accent pe problematica copiilor.

În cadrul unei activităţi demarate de către Consiliul Judeţean Alba, concretizată prin întâlniri de lucru la sediul tuturor primăriilor din judeţ, la care au participat – un reprezentant al conducerii (primar, viceprimar sau secretar), asistentul social, asistentul medical comunitar – a fost acordată consultanţă de specialitate în ce priveşte obligativitatea constituirii Comitetelor Comunitare Consultativ, cadru legislativ în baza căruia se organizează, precum şi importanţa implicării în comunitate a instituţiilor cu atribuţii în domeniu:

– au fost menţionate primăriile care au implementat această activitate şi au avut rezultate,

– a fost subliniată importanţa membrilor Comitetului (doctor de familie, director unitate învăţământ, preot, poliţist, ONG, antreprenori),

– au fost discutate aspecte privind regulamentului de organizare şi funcţionare a comitetului, precum şi necesitatea aprobării acestuia prin hotărârea consiliului local, fiind furnizat şi un model cadru.

Modificările aduse cadrului legislativ – Legea asistenței sociale nr. 292/2011, care definesc structurile comunitare consultative ca fiind: ” asocierea formală sau informală a unor oameni de afaceri locali, preoţi, cadre didactice, medici, consilieri locali, poliţişti, alţi membri ai comunităţii, în vederea sprijinirii autorităţilor administraţiei publice locale şi furnizorilor de servicii sociale în soluţionarea nevoilor de servicii sociale ale comunităţii, au lărgit sfera de influenţă a acestora (grupuri ţintă – copii, persoane vârstnice, persoane adulte cu dizabilităţi, lipsa serviciilor socio-medicale primare de la nivel local).

La acest moment, comitetele comunitare consultative sunt constituite în 67 de UAT-uri, însă active sunt doar 17.

La cele 17 comitete consultative reprezentanţii Consiliului Judeţean Alba au constatat lipsa existenţei uni document din care să reiasă profilul comunităţii sau diagnoza socială.

Pe parcursul anului 2022 a fost demarată activitatea de monitorizare a evoluţiei şi tendinţelor serviciilor şi prestaţiilor sociale din cadrul unităţilor administrativ teritoriale din judeţ cu scopul de a eficientiza procedurile de lucru din cadrul compartimentelor de specialitate, de a îmbunătăți serviciile de asistență socială, reducând, în același timp, sarcinile administrative.

În urma identificării unor lacune în modul de lucru al angajaţilor cu atribuţii din cadrul UAT- urilor din judeţ, dar şi a dorinţei exprimate a acestora de a se perfecţiona, de a dezvolta activitatea pe care o desfăşoară, Compartimentul de specialitate din cadrul Consiliului Judeţean Alba a demarat – în colaborare cu Direcţia Generală de Asistenţă socială şi Protecţia copilului Alba – un Program de instruire pentru a veni în întâmpinarea aspectelor menţionate.

Astfel a luat fiinţă Grupul de lucru care să angreneze UAT – urile în iniţierea, coordonarea și implementarea măsurilor sociale, format din reprezentanţi ai DGASPC Alba,  AJPIS Alba, CJRAE Alba, DSP Alba, AJOFM Alba, Centrul Regional al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Alba, alături de care au fost organizate prin deplasări în judeţ:

– activităţi de informare şi promovare la nivel judeţean asupra importanţei/necesităţii elaborării profilului comunităţii sau altfel spus Diagnoza socială; au fost promovate şi diseminate informaţii cu privire la eficienţa organizării serviciilor comunitare integrate prin asocierea lor cu serviciile medicale şi serviciile educaţionale, cu privire la importanţa colaborării şi realizării atribuţiilor de serviciu prin echipe multidisciplinare,şi mai ales s-a insistat asupra rolului asistentului social în comunitate şi a importanţei implicării acestuia la modul real şi activ în comunitate;

– au avut loc instruiri cu tematici prestabilite: în anul 2022 – 6 întâlniri regionale cu toţi reprezentanţii UAT- urilor din judeţ, în mod special cei mediul rural, iar în anul 2023 – 5 întâlniri regionale.

– s-a acordat consultanţă referitoare la prevederi legislative care susţin dezvoltarea şi inovarea activităţilor compartimentelor de asistenţă socială din cadrul unităţilor administrativ teritoriale din judeţ, pentru a adopta noi proceduri de lucru cu sprijinul echipelor instituţionale multidisciplinare şi a structurilor consultative,

– au fostidentificateşi organizate activităţi comune, în parteneriat cu autorităţi, unităţi de învăţământ şi părinţi, cu scopul de a veni în întampinarea unor situaţii problematice cu care se confruntă comunitatea: respectiv relaţia profesor -părinte; siguranţa şcolară, abandon scolar, învăţământ profesional, prevenirea consumului de tutun, alcool şi droguri, servicii de asistenţă integrate pentru consumatorii de droguri, situaţia copiilor cu părinţi plecaţi în străinătate (Abrud, Sebeş),

            Modificări legislative şi cum au afectat acestea finalizarea obiectivului privind realizarea profilului comunităţii

În urma modificărilor legislative de pe parcursul anului curent şi aici facem referire la acele modificări privind modul de funcţionare a serviciilor publice de asistenţă socială din cadrul unităţilor administrativ teritoriale din judeţ, respectiv la aria mult mai largă de atribuţii care le revin asistenţilor sociali/personalului încadrat pe funcția publică cu atribuții în domeniul social, la aplicarea noilor reglementări privind digitalizarea şi prin prisma implementării Proiectului ”HUB de Servicii MMSS – SII MMSS”, Cod MySmis 130963 – încheiat între Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale cu partenerii Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi Autoritatea pentru Digitalizarea României, DGASPC şi primării la nivel naţional – a fost conceput un sistem informatic integrat prin folosirea unei aplicaţii care să cuprindă baze de date de la toate unităţile administrativ teritoriale din judeţ.

Proiectul este finanţat din fonduri externe nerambursabile şi de la bugetul de stat, în cadrul Programului Operaţional Competitivitate 2014-2020 şi urmăreşte crearea unui sistem informatic integrat în domeniul asistenţei sociale şi domeniilor conexe, precum şi îmbunătăţirea activităţii serviciilor publice de asistenţă socială de la nivelul UAT- urilor prin:

– crearea platformei informatice E-asistenţă socială;

– dotarea serviciilor publice de asistenţă socială cu echipamente informatice necesare pentru utilizarea platformei informatice E-asistenţă socială;

– furnizarea de servicii de digitizare a dosarelor beneficiarilor de servicii sociale, în vederea constituirii dosarelor electronice ale acestora;

– constituirea registrului electronic naţional al beneficiarilor de servicii sociale;

– posibilitatea accesării electronice a dosarului personal de asistenţă socială;

– posibilitatea accesării electronice a măsurilor de sprijin de care pot beneficia sau la care aceştia au dreptul;

– optimizarea fluxului de depunere a documentelor şi de soluţionare a solicitărilor în vederea obţinerii beneficiilor în domeniul asistenţei sociale;

– raportarea electronică a datelor din anchetele sociale obţinute din culegerea prin terminale mobile (tablete).

            În vederea îndeplinirii acestor obiective, în cadrul proiectului se vor derula mai multe activităţi, printre care achiziţionarea de echipamente (o imprimantă multifuncţională, 1 calculator, o tabletă şi un echipament de comunicaţii şi securitate).

De asemenea, vor fi nominalizate persoane care primesc în folosinţă pachetul de echipamente, precum şi specialişti care să participe la cursuri de utilizare a platformei informatice E-asistenţă socială şi la cursul general de administrare a aplicaţiei.

La acest moment putem preciza faptul că au fost realizaţi primii paşi şi anume semnarea protocoalelor, predarea tabletelor şi a logisticii necesare, precum şi desemnarea personalului care va prelua aceste atribuţii şi va introduce toate datele necesare în program. În perioada următoare se vor desfăşura sesiuni de instruire, cursuri de utilizare a platformei informatice E-asistenţă socială precum şi un curs general de administrare a aplicaţiei.

Un alt aspect foarte important de menţionat se referă la implicarea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale în sprijinirea dezvoltării la nivel local a creşterii calităţii serviciilor publice de asistenţă socială,prin implementarea a noi proiecte de interes, prin dezvoltarea unui set de instrumente, proceduri metodologii, ghiduri, instrucţiuni care sprijină autorităţile publice locale în îndeplinirea atribuţiilor şi obligaţiilor care le revin, printr-o abordare bazată pe dezvoltarea colaborativă.

În acelaşi context, conform unui act normativ pentru completarea Legii asistenţei sociale nr. 292/2011, s-a dispus acordarea unui pachet minimal de servicii sociale fiecărui copil şi familiei acestuia, pachet ce include servicii de bază şi de informare în domeniul sănătăţii, educaţiei şi protecţiei sociale.

Pachetul minimal de servicii sociale pentru copil şi familie se instituie în sarcina autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, universal şi obligatoriu şi include servicii de bază şi de informare în domeniul sănătăţii, educaţiei şi protecţiei sociale precum: identificarea situaţiilor care pot genera marginalizarea sau excluziunea socială, evaluarea acestora, furnizarea de informaţii, consiliere, însoţire, asistenţă şi monitorizare şi se acordă în cadrul unui program naţional.

Finanţarea acestui pachetul minimal de servicii se face din bugetul de stat, prin transferuri către bugetele locale în baza solicitărilor autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi din fonduri europene nerambursabile sau Granturile Spaţiului Economic European (SEE) şi Norvegiene.

Astfel, Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România, cu sprijinul UNICEF România implementează Proiectul „ Forţa de muncă din serviciile sociale care sprijină extinderea pachetului minim de servicii pentru copii”, judeţul Alba fiind beneficiar al proiectului prin selectarea unui număr de 24 de comunităţi rurale.

Pachetul Minim de Servicii reprezintă un concept umbrelă ce introduce un model de furnizare a serviciilor de bază, în mod integrat, la nivelul comunității (sănătate, educație, protecție socială și protecția copilului). În cele mai multe cazuri, copiii sunt confruntați cu multe si diverse lipsuri, atât în plan social, educațional și al sănătății, de unde și importanța unei abordări intersectoriale, programul presupunând aşadar existența în fiecare comunitate a cel puțin unui asistent social, unui asistent medical comunitar și a unui consilier școlar

Începând cu anul 2024 datorită procesului de digitalizare în desfăşurare, angajaţii din cadrul primăriilor cu atribuţii în asistenţă socială vor introduce atât datele privind prestaţiile sociale, cât şi informaţiile din profilul comunităţii, direct pe tablete, respective aplicaţiile mai sus menţionate.

Ţinând cont de toate aceste considerente, compartimentul de specialitate din structura Consiliului Judeţean Alba:

– va continua acţiunile de informare asupra noilor atribuţii pe care asistenţii sociali le vor avea conform legislaţiei în continua schimbare şi conştientizare a importanţei interpretării şi aplicării legislaţiei şi atribuţiilor din domeniul asistenţei sociale în interesul beneficiarilor, grupurilor vulnerabile cunoscând comunitatea;

– va derula activităţi în parteneriat cu reprezentanţii instituţiilor în Grupul de lucru privind implementarea Planului de acţiuni al Strategiei Judeţului Alba în domeniul asistenței sociale 2022-2027;

va asigura continuitate în ceea ce priveşte organizarea Programului de instruire/ îmbunătățire a nivelului de competențe profesionale şi îndrumare metodologică a personalului care activează în domeniul asistenței sociale, din cadrul unităților administrativ teritoriale din județ, încadrat pe funcția publică cu studii de specialitate sau cu atribuții în domeniul social;

– va asigura participarea la întâlnirile Comitetelor comunitare consultative subliniind importanţa elaborării profilului comunităţii pentru a propune acţiuni pertinente în cadrul strategiilor de dezvoltare locale în baza nevoilor identificate, precum şi accesarea de finanţări pentru a le susţine.

Concluzii:

  • Prin acţiunile derulate a fost creat un mecanism funcţional prin care autoritățile locale să își îndeplinească obligația de a identifica nevoia reală din comunitate şi de a dezvolta servicii sociale raportate la aceste nevoi, precum şi, cel mai important, să dezvolte activități si servicii care să vizeze în mod deosebit prevenția.
  • S-a constatat creşterea problematicii sociale, a numărului de persoane dependente de serviciile sociale şi implicit a nevoii de servicii sociale diversificate, problematică ce se impune a fi analizată și abordată prin prisma deschiderii autorităților locale spre colaborare și prin prisma unei noi viziuni, aceea de prevenție, în care asistența socială nu trebuie să fie o gaură neagră în ce privește resursele financiare, ci o deschidere spre comunitate, o provocare spre parteneriate care să dovedească o bună gospodărire și administrare a resurselor (financiare și umane) dar și o reală preocupare pentru rezolvarea problemelor sociale a grupurilor vulnerabile din comunitate.
  • Lipsa eficienţei în utilizarea fondurilor europene în sistemul de asistenţă socială, o limitare în identificarea de către autorităţile publice locale și a altor resurse precum – derularea unor programe de sprijin care au şi componentă financiară, identificare și scrierea unor proiecte,ajutoarele acordate de persoanele fizice sau juridice în baza unor contracte de sponsorizări/donaţii, precum şi slaba colaborare cu instituții și asociații din comunitate, dezinteres în înființarea Comitetelor locale consultative, asocierii cu UAT- uri vecine și a organizării de echipe multidisciplinare. Toate acestea venind de fapt în întâmpinarea și prevenirea multor situații/cazuri sociale.
  • S-a constatat lipsa unor servici de asistență socială primare, acestea fiind asigurate în principal de către ONG-urilor și mai puţin de către primării, întrucât nu se pot acredita ca şi furnizor de servicii sociale. Activitatea serviciilor de asistență socială din cadrul primăriilor constă, în cele mai multe cazuri, doar în verificarea condițiilor de eligibilitate pentru acordarea unor beneficii de asistență socială, neînsoțite de măsuri active de depășire a situațiilor de dificultate şi de mai ales de înfiinţare şi dezvoltare de servicii sociale/socio – medicale.

În viitor considerăm imperios necesar şi prin prisma noilor modificări legislative, ca la nivelul UAT -urilor să fie înfiinţate servicii sociale – centre de zi, centre de recuperare, centre respiro pentru toate categoriile de beneficiari din comunitate, răspunzând astfel nevoilor identificate prin profilul comunităţii/diagnoza socială, precum şi situaţiilor în care persoane cu dizabilităţi dezinstituţionalizate vor fi prezente în comunitate spre a fi reintegrate în familie.

            Al doilea punct de pe ordinea de zi raport cu privire la respectarea prevederilor Codului Muncii și a altor acte normative de dreptul muncii, precum și a clauzelor contractelor colective de muncă, a fost prezentat de către doamna Izabella Ursaleș – inspector șef, Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba;

Conform Programului Cadru de acțiuni al Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba, aprobat de Inspecția Muncii, în perioada ianuarie-octombrie 2023 au fost efectuate acțiuni de control cu privire la respectarea prevederilor Codului Muncii, a altor acte normative de dreptul muncii, precum și a clauzelor contractelor colective de muncă de către angajatorii de pe raza județului Alba.

Potrivit prerogativelor conferite de lege, în perioada menționată, Corpul de control Relații de Muncă  împreună cu inspectorii de muncă din compartimentul Muncă Nedeclarată, din cadrul ITM Alba a efectuat un număr de 1543 controale la agenții economici de pe raza județului Alba.

În această perioadă au fost aplicate un număr de 298 sancțiuni, anume 157 amenzi contravenționale, în cuantum de 1.748.200 lei și 141 avertismente scrise.

În controalele efectuate de către inspectorii de muncă în perioada ianuarie-octombrie 2023 au fost depistate în lucru, fără forme legale de angajare un număr de 71 persoane, din care 11 femei și 7 tineri cu vârsta cuprinsă între 15-18 ani. Aceste persoane prestau activitate în cadrul a 39 de societăți comerciale fără a le fi întocmite formele legale la angajare, valoarea amenzilor în acest caz ridicându-se la 1.420.000 lei.

Totodată au fost constatate un număr de 3.536  deficiențe, fiind dispuse tot atâtea măsuri obligatorii pentru remedierea deficiențelor constatate și pentru intrarea în legalitate.

Deficiențele constatate în timpul controalelor au constat în principal, în următoarele:

  • primire la lucru a persoanelor fără întocmirea formelor legale de angajare;
  • neutilizarea noului model al contractului individual de muncă aprobat prin Ordinul MMSS nr. 2172/2022 care impune angajatorilor responsabilitatea includerii unor clauze suplimentare în cuprinsul acestuia în concordanță cu prevederile Legii nr. 283/2022;
  • neîntocmirea programării efectuării concediilor de odihnă/neefectuarea concediilor de odihnă aferente anului 2022;
  • nu s-au întocmit dosare de personal/ nu conțin actele necesare angajării;
  • neîntocmirea regulamentului intern/nu conține categoriile de dispoziții minime prevăzute de lege/ nu a fost afișat la sediul unității și nu a fost adus la cunoștința salariaților. Potrivit Legii nr. 283/2022 conținutul regulamentului intern trebuie actualizat și adaptat noilor cerințe impuse de legislația adoptată prin acest act normativ;
  • neconducerea sau conducerea defectuoasă a evidenței timpului de muncă prestat de fiecare salariat;
  • nu se face dovada achitării drepturilor salariale sau nu se respectă data plății drepturilor salariale prevăzut în contractul individual de muncă;
  • nu s-a clarificat la încetarea activității situația de personal a salariaților, în sensul că nu s-a emis și comunicat salariatului decizia de încetare a contractului individual de muncă, extrasul Revisal ori adeverința privind activitatea desfășurată;
  • neconducerea ori completarea necorespunzătoare a registrului electronic de evidență a salariaților în format electronic;
  • netransmiterea în Revisal a modificărilor prilejuite de noile angajări ori de modificarea sau încetarea unor raporturi de muncă în termenul prevăzut de legislația în vigoare;
  • neplata indemnizațiilor pentru incapacitatea temporară de muncă salariaților aflați în concediu medical ori a concediilor de risc maternal;
  • neplata orelor suplimentare sau a orelor prestate în zilele de repaos săptămânal precum și a orelor prestate în timpul nopții;
  • nu a fost inițiată de către angajator procedura de negociere a contractului colectiv de muncă sau nu a fost înregistrat la ITM Alba contractul colectiv de muncă încheiat la nivelul unității; Legea nr. 367/2022 impune inițierea de negocieri colective la toate unitățile cu un număr de cel puțin 10 salariați;
  • neinformarea ITM Alba cu privire la faptul că în cadrul unității se prestează activitate în timpul nopții;
  • nerespectarea procedurii cercetării disciplinare prealabile în cazul antrenării răspunderii disciplinare a salariaților;
  • nu s-a restituit salariaților un exemplar din contractul individual de muncă după înregistrarea acestuia în aplicația electronică Revisal;
  • acordarea de către angajator de concedii fără plată în absența unor cereri ale salariaților formulate în acest sens;
  • refuzul angajatorilor de a elibera la încetarea contractelor de muncă, adeverințe de vechime care sunt necesare pentru depunerea dosarului pentru ajutorul de șomaj;
  • contractele individuale de muncă cu timp parțial nu conțin elemente obligatorii prevăzute de lege( art. 105 alin. 1 Codul Muncii);
  • refuzul de a pune la dispoziția inspectorilor de muncă, a documentelor necesare finalizării controlului ori neaducerea la îndeplinire la termenele scadente a măsurilor obligatorii dispuse prin actul de control.
  • în fiecare lună la planificarea prin graficele de control a unităților care urmează a fi verificate, printre controalele tematice și inopinate, determinate de sesizările adresate inspectoratului, au fost programate 2-3 controale sistem, care au avut ca obiectiv verificarea modului în care angajatorii aplică prevederile legislației muncii și clauzele din contractele colective de muncă, precum și realizarea unei analize de ansamblu a activității în domeniul relațiilor de muncă și a evidenței muncii, în vederea eliminării deficiențelor constatate și conștientizării angajatorilor pentru respectarea legislației muncii.

În cazul acestor controale, se urmărește cu precădere respectarea clauzelor cuprinse în contractele colective de muncă, referitoare la condițiile de muncă și salarizare, precum ți alte drepturi și obligații ce decurg din raporturile de muncă. În acest sens, în timpul controalelor efectuate se poartă discuții cu liderii de sindicat/reprezentanții salariaților, pentru a constata modul în care partenerii sociali își îndeplinesc obligațiile asumate prin contractul colectiv de muncă. Urmare a verificărilor efectuate și a discuțiilor avute cu liderii sindicali, a rezultat faptul că în general se respectă clauzele stabilite prin contractele colective de muncă, între parteneri neexistând divergențe în ceea ce privește aplicarea acestora. În perioada ianuarie-octombrie 2023 s-au înregistrat la ITM Alba  un număr de15 notificări de concediere colectivă, depuse de către angajatori cu sediul în județul Alba, prin care au fost afectați un număr de  600 salariați.

În ceea ce privește registrul general de evidență al salariaților în format electronic, din controalele efectuate s-a constatat faptul că nu toți angajatorii respectă prevederile legale în materie. Astfel, au fost constatate situații în care angajatorii nu l-au transmis în termenul legal la ITM Alba, sau situația cea mai frecvent întâlnită, nu s-au transmis modificările intervenite în executarea contractelor de muncă în termenul legal. Prin urmare, angajatorii aflați în aceste situații au fost sancționați contravențional.

În ceea ce privește activitatea zilierilor, este în vigoare metodologia de înregistrare în registrul electronic a zilierilor și a fost pusă la dispoziția angajatorilor aplicația informatică dedicată acestora, întreaga activitate derulându-se online.

S-a pus accent deosebit pe respectarea de către angajatori a egalității de șanse și tratament în relațiile de muncă. În controalele efectuate nu s-au depistat situații de discriminare între femei și bărbați, însă s-au dispus în sarcina angajatorilor  măsuri obligatorii în sensul informării salariaților cu privire la drepturile și obligațiile pe care le au aceștia, în condițiile Legii nr. 202/2002. Totodată au fost dispuse măsuri cu privire la stabilirea în regulamentul intern a sancțiunilor disciplinare aplicabile salariaților care încalcă demnitatea personală a altor salariați prin acțiuni de discriminare, precum și a măsurilor de interzicere a hărțuirii sexuale.

O componentă deosebit de importantă a activității corpului de control relații de muncă, o reprezintă sesizările și reclamațiile formulate de salariați, angajatori ori terțe persoane fizice sau juridice, acestea fiind o veritabilă sursă de informații pentru planificarea și derularea acțiunilor de control. În perioada de referință au fost înregistrate un număr de 254 sesizări prin care ne-au fost semnalate încălcări ale legislației muncii ori a drepturilor ce decurg din calitatea de salariat. Dintre acestea 80% au fost soluționate favorabil salariaților, iar 20% din cazuri, petenții au fost îndrumați să se adreseze instanței de judecată competente sau altor instituții abilitate.

Legea specială care reglementează părțile, reprezentarea acestora, precum și procedura de negociere și de încheiere a contractelor colective de muncă, aplicabilă din 25.12.2022, este Legea nr. 367/2022, privind dialogul social. Potrivit acestui act normativ, contractele colective de muncă încheiate la nivelul unității se înregistrează de către inspectoratele teritoriale de muncă.

În conformitate cu dispozițiile Legii nr. 367/2022 privind dialogul social, clauzele contractelor colective de muncă pot stabili drepturi și obligații numai în limitele și în condițiile prevăzute de lege.

La încheierea contractelor colective de muncă, prevederile legale referitoare la drepturile angajaților/lucrătorilor au un caracter minimal.

Contractele colective de muncă nu pot conține clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celor stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, încheiat la nivel superior.

Contractele individuale de muncă nu pot conține clauze care să stabilească drepturi la nivel inferior celor stabilite prin contractele colective de muncă aplicabile.

Clauzele contractelor colective de muncă pot face referire, fără a  afecta principiul libertății contractuale și asupra următoarelor elemente:

  • stabilirea coeficienților minimi de ierarhizare pe categorii de angajați/lucrători, ținând cont de standardele ocupaționale corespunzătoare;
  • măsurile adoptate pentru consilierea și evaluarea profesională a angajaților/lucrătorilor;
  • măsurile privind armonizarea vieții de familie cu obiectivele profesionale, timpul de lucru și timpul de odihnă;
  • reglementări privind condițiile de muncă și cele referitoare la securitatea și sănătatea în muncă a angajaților/lucrătorilor;
  • modalitățile de informare și consultare a angajaților/lucrătorilor, ce exced prevederilor legii.

În conformitate cu atribuțiile stabilite prin HG. nr. 488/2017, privind aprobarea Regulamentului de Organizare și Funcționare a Inspecției Muncii și prin Legea nr. 367/2022, compartimentul contracte colective de muncă monitorizare relații de muncă, de la începutul anului 2023,  a înregistrat în evidența Inspectoratului de Muncă Alba un număr de 109 contracte colective de muncă și un număr de 23 acte adiționale la contractele colective de muncă.

Potrivit art. 110 alin.2 din Legea nr 367/2022 dosarul întocmit în vederea înregistrării contractului colectiv de muncă de către inspectoratul teritorial de muncă va cuprinde:

  • Contractul colectiv de muncă, în original, redactat în atâtea exemplare câte părți semnatare sunt, plus unul pentru depozitar, semnate de către părți;
  • Dovada convocării părților îndreptățite să participe la negociere;
  • Împuternicirile scrise pentru reprezentanții desemnați în vederea negocierii și semnării contractului colectiv de muncă;
  • Dovezile de reprezentativitate ale părților(procesul verbal de alegere a reprezentantului salariaților, care să conțină atribuțiile, mandatul și durata acestuia precum și semnăturile salariaților prezenți la adunarea generală);
  • Procesele verbale ale negocierii, redactate în atâtea exemplare câte părți semnatare sunt, plus unul pentru depozitar, conținând poziția părților;
  • Mandatele reprezentanților părților pentru semnarea contractului colectiv de muncă.

Conform art. 113 din Legea nr 367/2022 privind dialogul social, contractele colective de muncă încheiate la nivelul unității nu vor fi înregistrate dacă:

  • Părțile nu au depus dosarul în conformitate cu prevederile art.110 alin2;
  • Nu s-a făcut dovada invitării tuturor părților îndreptățite să participe la negocieri, conform art.107;
  • Nu sunt semnate de către toți reprezentanții părților la negociere, mandatați în acest scop, conform art. 102 și 104 din legea dialogului social.

În perioada de referință, Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba a restituit angajatorilor un număr de 44 contracte colective de muncă/acte adiționale de modificare a contractelor colective de muncă. Restituirea acestor contracte colective de muncă sau a actelor adiționale la acestea, s-a datorat lipsei documentelor necesare înregistrării conform art.110, negocierea colectivă a fost făcută cu reprezentanții salariaților incompatibili(ocupă funcții de conducere în cadrul unității), negocierea colectivă a fost făcută în temeiul  Legii nr.62 (act normativ abrogat la data de 25.12.2022). 

  La punctul 3, diverse, au avut loc discuții libere cu privire la materialele prezentate, precum și întrebări punctuale, membrilor Comisiei li s-a răspuns de către reprezentanții instituțiilor publice.

  În perioada următoare angajații din Ministerul Muncii avertizează că vor declanşa greva generală în data de 27 noiembrie a.c., dacă revendicările lor privind condiţiile de muncă şi salarizarea nu vor fi soluţionate.

Prima formă de protest este anunțată pentru miercuri, 22 noiembrie, când va fi organizată o grevă de avertisment de 2 ore.

       Prefectul Județului Alba a salutat prezența partenerilor sociali cărora le-a mulțumit pentru implicare.

       Într-un climat social atât de complex, dialogul social are un rol crucial în stabilitate și progresul societății.

       Referitor la materialul întocmit de către Consiliul Județean Alba, domnul Valeriu Stînea, repezentantul Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, a apreciat modul de întocmire a Strategiei Județene Alba în domeniul asistenței sociale și speră ca toate obiectivele propuse să se și concretizeze.

       De asemenea, domnul Stînea a adus încă o dată în atenția membrilor Comisiei situația tinerilor NEETs, pentru care instituțiile statului trebuie să-și unească forțele și să faciliteze reintegrarea în sistemul de învățământ și tranziția către piața muncii.

          Doamna Delia Gheorghița, inspector școlar general adjunct, a precizat că Inspectoratul Școlar Județean Alba a inițiat de-a lungul anilor o serie de campanii de informare privind orientarea școlară și profesională a copiilor.

 Ministerul Educației derulează mai multe programe de prevenire a abandonului școlar. Cel mai cunoscut este programul pilot„Masa caldă”, prin care anumite școli asigură zilnic copiilor un prânz sau un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată.

 Programul Masă sănătoasă este prevăzut în noua Lege a învăţământului preuniversitar. Este vorba de o extindere a numărului de beneficiari la 1.000.000 faţă de circa 180.000, cât au în prezent în programul ”Masă caldă”.

        Domnul Flaviu Cozuc, directorul Agenției de Plăți și Inspecție Socială Alba, este de părere că alocația de stat pentru copiii de peste 7 ani, ar trebui dublată, cu condiția frecventării cursurilor școlare.

         Doamna Izabella Ursaleș – inspectorul șef, Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba, a făcut un apel către toți cetățenii dacă  cunosc cazuri de persoane care muncesc fără întocmirea formelor legale de angajare, să sesizeze Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba.

  Domnul Nicolae Albu, Prefectul Județului Alba a reamintit, membrilor prezenți,  importanța dialogului social, dar ca acesta să aibă efecte benefice pentru toți partenerii sociale, este nevoie de susținere și încredere reciprocă.

            ’’ Vă invităm să dăm mână cu mână și să sărbătorim așa cum se cuvine Ziua Națională a României. Dragi români vă așteptăm la Alba Iulia!’’, au fost cuvintele prin care Prefectul Județului Alba a închis lucrările Comisiei de Dialog Social Alba.

                                                                                                                                                                 Alba Iulia, 21 noiembrie 2023

Programul activităţilor organizate cu prilejul Zilei Armatei României

CADRUL GENERAL:

  1. Locul: Cimitirul Eroilor Alba Iulia
  2. Data și ora: 25.10.2023, ora 12.30
  3. Programul activităţilor:

12.10 – 12.30   Primirea invitaților și ocuparea locului în dispozitiv;

12.30 – 12.32   Intonarea Imnului Național al României;

12.32 – 12.40   Oficierea serviciului religios;

12.40 – 12.45   Depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori;

12.45 – 12.55   Deplasarea în Piața Cetății;

12.45 – 13.00   Primirea invitaților în Piața Cetății și ocuparea locului în dispozitiv;

13.00 – 13.05   Intonarea imnului Național al României;

13.05 – 13.10   Rugăciunea de binecuvântare;

13.10 – 13.20   Alocuțiuni referitoare la semnificația Zilei Armatei Române;

13.20 -14.10  Exercițiu demonstrativ și spectacol artistic realizate de elevii Colegiului  Militar Național ”Mihai Viteazu” Alba Iulia și Fanfara Centrului de Cultură ”Augustin Bena”;

14.10 – 15.00 Vizitarea standurilor de promovare a carierei militare.

 

  1. Participanţi

Instituţia Prefectului – Judeţul Alba

Consiliul Judeţean Alba

Primăria Municipiului Alba Iulia

Arhiepiscopia Ortodoxă Română, Arhiepiscopia Romano – Catolică, reprezentanți ai             cultelor religioase

Unitățile militare (M.Ap.N., M.A.I.) din Garnizoana Alba Iulia

Direcția Județeană de Informații Alba

Direcția Județeană de Telecomunicații Speciale Alba

Cercul Militar Alba Iulia

Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia

Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Alba

Asociația Națională a Veteranilor de Război Ferdinand I, filiala Alba

Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, filiala ”Alba Gemina”

Asociația  Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, filiala ”Avram Iancu”

Asociația Militarilor Veterani și a Veteranilor cu Dizabilități din Teatrele de Operații

Asociația Revoluționarilor” Decembrie 1989” Alba Iulia

Consiliul Județean al Pensionarilor și Persoanelor Vârstnice Alba

Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba Iulia

Servicii și instituții publice din județul Alba

Partide politice

Reprezentanți mass-media

MINUTA şedinţei Comisiei de Dialog Social a judeţului Alba din luna septembrie 2023

În data de 28 septembrie 2023, cu începere de la ora 10.00, sala Mihai Viteazul din sediul Instituției Prefectului – județul Alba, s-a desfăşurat şedinţa Comisiei de Dialog Social a judeţului Alba.

Au fost prezenţi: domnul Andrei Vincze, subprefectul județului Alba, domnul Corneliu Mureșan, subprefectul județului Alba, domnul Nelu Fleșer, șef serviciu, Casa Județeană de Pensii Alba, domnul Daniel Negrea, inspector șef adjunct, Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba, domnul Sorin Lazăr – director executiv adjunct, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba, domnul Gheorghe Voinea, șef administrație adjunct – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Alba, doamna Laura Simina, economist, Casa de Asigurări de Sănătate Alba, doamna Simona Mirela Goronea – director executiv adjunct, Casa Județeană de Pensii Alba, domnul Dan Cherecheș – inspector școlar general adjunct, Inspectoratul Școlar Județean Alba,  domnul Valeriu Stânea – Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, domnul Cosmin Maier, Confederația Patronatul Roman, domnul Aurel Chira – Confederația Patronală Concordia, doamna Claudia Grigorescu – Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România Frăția, domnul Ioan Neagu Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa, domnul Stelian Stanciu – Blocul Național Sindical, dl. Valentin Barb – Blocul Național Sindical.

 

Ordinea de zi a şedinţei a cuprins următoarele teme:

 

  • Raport privind rezultatele acțiunilor de control pentru combaterea muncii nedeclarate, desfășurate de inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba, în perioada ianuarie – august 2023.

           Prezintă: domnul Daniel Negrea, inspector șef adjunct, Inspectoratul Teritorial de   Muncă Alba;

  • Informare privind stimularea  angajatorilor pentru încadrarea în muncă a şomerilor şi crearea de noi locuri de muncă conform Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

            Prezintă: domnul Sorin Lazăr, director executiv adjunct, Agenția Județeană  pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba;

  • Diverse.

 

Primul punct al ordinii de zi raport privind rezultatele acțiunilor de control pentru combaterea muncii nedeclarate, desfășurate de inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba, în perioada ianuarie – august 2023, a fost prezentat de către domnul Daniel Negrea, inspector șef adjunct, Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba.

Potrivit prerogativelor conferite de lege, în perioada menţionată Corpul de Control Relaţii de Muncă împreună cu inspectorii de muncă din Compartimentul Control Muncă Nedeclarată, din  cadrul ITM Alba a efectuat un nr. de 1221de controale la agenţii economici de pe raza judeţului Alba, fiind dispuse un număr de 1480 de măsuripentruremediereadeficienţelorconstatateşiintrareaînlegalitate.

Au fost identificate în lucru 53 de persoane care desfăşurau activitate fără forme legale de angajare,din care 5 femei și 5 tineri,  la  31 de angajatori dintre cei verificați.

Au fost aplicate sancţiuni (123 amenzi în cuantum de 1322200 lei și 117  de  avertismente) din care 32 de amenzi au fost pentru muncă nedeclarată, în cuantum de 1060000  lei, pentru primirea la muncă a uneia sau a mai multor persoane fără încheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1).

Din totalul amenzilor aplicate, un număr de 6 amenzi, în cuantum de 46500 lei au fost aplicate persoanelor fizice pentru încălcarea prevederilor art. 23, alin.1, lit. a) și lit. c) din Legea 108/1999 pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii, republicată (împiedicarea efectuării controlului, respectiv nepunerea la dispoziția inspectorilor de muncă a documentelor necesare efectuării controlului).

Cu ocazia controalelor efectuate au fost intervievate un număr de 934 de persoane care au completat fișele de identificare puse la dispoziție de către inspectorii de muncă.

Principalele deficiențe constatate ca urmare a acţiunilor de control efectuate de către inspectorii de muncă,în domeniul relaţiilor de muncă, în acest an, au constat în:

  1. primirea în lucru a persoanelor fără întocmirea formelor legale de angajare, fără efectuarea examenului medical prealabil.
  2. Neacordarea în condiţiile legii a unor drepturi salariaţilor (plata orelor suplimentare, repaus săptămânal, plata orelor de noapte, neplata la termenele convenite prin contractele de muncă a salariilor;
  3. Negarantarea în plată a salariului minim pe economie;
  4. Nu s-a iniţiat de către angajator negocierea contractului colectiv de muncă;
  5. Neefectuarea procedurii cercetării disciplinare prealabile şi concedieri abuzive ale unor salariaţi;
  6. Refuzul de a primi şi înregistra demisiile formulate de salariaţi;
  7. Neaducerea la îndeplinire a masurilor obligatorii dispuse în controalele anterioare;
  8. Nu au fost elaborate planuri de formare profesională anexă la contractele colective de muncă;
  9. Neîntocmirea regulamentului intern/acesta nu conţine categoriile de dispoziţii prevăzute de lege;
  10. Refuzul unor angajatori de a pune la dispoziţia inspectorilor de muncă documentele solicitate ori de a se supune controlului;
  11. Neînfiinţarea dosarelor de personal/dosarele de personal nu conţin actele necesare;
  12. Necompensarea în bani la încetarea activităţii, a concediilor de odihnă neefectuate;
  13. Netransmiterea la ITM a registrului general de evidenţă al salariaţilor în format electronic, sau după caz a modificărilor intervenite;
  14. Refuzul eliberării la cererea salariaţilor, a unor adeverinţe care le atestă calitatea de salariat, a celor necesare înscrierii la şomaj, ş.a.
  15. În contractele individuale de muncă nu au fost stipulate clauze referitoare la criteriile de evaluare a activităţii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului.
  16. Nepermiterea efectuării controlului de către inspectorii de muncă

Activitatea ITM Alba, în domeniul relaţiilor de muncă a fost planificată şi efectuată în scopul aducerii la îndeplinire a tuturor acţiunilor din Programul – Cadru de Acţiuni pe anul 2023, aprobat de către conducerea Inspecţiei Muncii Bucureşti, fiind organizate și derulate in teritoriu acțiunile de tip campanie dispuse de către Inspecția Muncii.

În perioada de referință, la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba s-au derulat următoarele campanii naționale:

  • CAMPANIE NAȚIONALĂ privind verificarea modului în care angajatorii români, agenții de muncă temporară și furnizorii de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă respectă prevederile legale referitoare la relațiile de muncă și la regimul juridic aplicabil străinilor pe teritoriul României.
  • CAMPANIE NAȚIONALĂ pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă și pentru verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor, de către angajatorii care desfăşoară următoarele activități: – Alte activități de asistenta sociala, cu cazare n.c.a. – cod CAEN 8790 – Alte activități de asistenta sociala, fără cazare, n.c.a. – cod CAEN 8899 – Activități ale centrelor de îngrijire medicală – cod CAEN 8710 – Activități ale centrelor de recuperare psihica si de dezintoxicare, exclusiv spitale – cod CAEN 8720.
  • Campania Națională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor – cod CAEN 41,42,43.
  • CAMPANIE NAȚIONALĂ pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă și pentru verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor, de către angajatorii care desfăşoară activități de depozitare şi comercializare a carburanților auto tip GPL – cod CAEN 4671.
  • CAMPANIE NAȚIONALĂ pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă și pentru verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor, de către angajatorii care desfăşoară următoarele activități: – Alte servicii de cazare– cod CAEN 5590 – Facilități de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata – cod CAEN 5520 – Hoteluri si alte facilități de cazare similar – cod CAEN 5510 (clasă din care se vor verifica doar motelurile).

 

          Al doilea punct de pe ordinea de ziinformare privind stimularea  angajatorilor pentru încadrarea în muncă a şomerilor şi crearea de noi locuri de muncă conform Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, a fost prezentat de către domnul Sorin Lazăr, director executiv adjunct, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba.

Obiectivul prioritar al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba a fost şi rămâne creşterea gradului de ocupare a populaţiei active, şi implicit, diminuarea corespunzătoare a şomajului, de echilibrare a raportului dintre cererea şi oferta de pe piaţa forţei de muncă.

  • Subvenţionarea locurilor de muncă pentru absolvenţii de învățământ

Angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat, o sumă în cuantum de 2250 lei,cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.

Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, suma de 2250 lei pe o perioadă de 18 luni.

Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.

Pentru absolvenţii de învăţământ superior care nu au promovat examenul de licenţă sau de diplomă, angajatorul nu beneficiază de subvenţia prevăzută de lege pentru încadrarea în muncă a absolvenţilor respectivi.

  • Subvenţii acordate pentru încadrarea tinerilor cu risc de marginalizare socială

Angajatorii care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială şi care beneficiază de acompaniament social personalizat în baza unui contract de solidaritate, denumiţi angajatori de inserţie, beneficiază lunar, pentru fiecare persoană din această categorie, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de patru ori valoarea indicatorului social de referinţă (ISR – 598 lei), în vigoare la data încadrării în muncă, până la expirarea duratei contractului de solidaritate.

Contractul de solidaritate se încheie între agenţia pentru ocuparea forţei de muncă teritorială şi tânăr, pe o durată de până la 3 ani, dar nu mai puţin de un an, în condiţiile în care, la data încheierii contractului de solidaritate, tânărul nu a împlinit vârsta de 26 de ani.

Durata contractului de solidaritate nu poate depăşi data la care tânărul împlineşte vârsta de 26 de ani. În situaţia tinerilor care au împlinit vârsta de 25 de ani, dar nu au împlinit vârsta de 26 de ani, contractul de solidaritate se încheie pe o perioadă de un an.

          Tânărul cu risc de marginalizare socială este persoana cu vârsta cuprinsă între 16-26 de ani, care se înregistrează la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau, după caz, reşedinţa şi se încadrează în una dintre următoarele categorii:

  1. a) se află în sistemul de protecţie a copilului sau provine din acest sistem;
  2. b) are dizabilităţi;
  3. c) nu are familie sau a cărui familie nu îi poate asigura întreţinerea;
  4. d) are copii în întreţinere;
  5. e) a executat una sau mai multe pedepse privative de libertate;
  6. f) este victimă a traficului de persoane.
  • Subvenţionarea locurilor de muncă pentru şomerii de lungă durată

Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri de lungă durată primesc lunar, de la data încheierii convenţiei, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorie, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni de la data încadrării în muncă.

Șomer de lungă durată – persoana care este şomer pe o perioadă mai mare de 12 luni, în cazul persoanelor cu vârsta de minimum 25 de ani şi pe o perioadă de 6 luni, în cazul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi până la împlinirea vârstei de 25 de ani.

  • Subvenţionarea locurilor de muncă pentru persoane cu handicap

Angajatorii care în raport cu numărul de angajaţi, şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au această obligaţie legală, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană cu handicap, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.

Această sumă se acordă şi în situaţia în care, în perioada de acordare a subvenţiei,  persoanele cu handicap subvenţionate nu mai au statut de persoană cu handicap.

  • Subvenționarea locurilor de muncă pentru şomerii care sunt unici susţinători ai familiilor monoparentale

Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale primesc lunar, de la data încheierii convenţiei, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorie, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni de la data încadrării în muncă.

Această sumă se acordă şi în situaţia în care, în perioada de acordare a subvenţiei,  persoanele cu handicap subvenţionate nu mai au statut de părinte unic susţinător a familiei monoparentale.

  • Subvenţionarea locurilor de muncă pentru şomerii peste 45 de ani

Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani primesc lunar, de la data încheierii convenţiei, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorie, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni de la data încadrării în muncă.

  • Subvenţionarea locurilor de muncă pentru şomerii care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc condiţiile de pensionar

Angajatorii care încadrează în muncă, potrivit legii, şomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumă în cuantum de 2.250 lei.

  • Subvenţii acordate pentru organizarea de programe de ucenicie

Angajatorul care încheie un contract de ucenicie, în condițiile prezenței legi, beneficiază, la cerere, pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie, de o sumă în cuantum de 2250 lei/lună, acordată din bugetul asigurărilor de șomaj în limită fondurilor alocate cu această destinație, în baza unei convenții încheiate cu agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă.

             Ucenicia reprezintă formarea profesională realizată la locul de muncă în bază unui contract de ucenicie.

Contractul de ucenicie este un contract individual de muncă de tip particular, încheiat pe durată determinată, în temeiul căruia o persoană fizică, denumită ucenic, se obligă să se pregătească profesional și să muncească pentru și sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite angajator, care se obligă să îi asigure plată salariului și toate condițiile necesare formării profesionale.

Durata contractului de ucenicie se stabilește în funcție de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul, fără a putea fi mai mică de:

  1. a) 6 luni în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 1;
  2. b) 12 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2;
  3. b) 24 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3;
  4. c) 36 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 4.
  • Subvenţii pentru efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior

Beneficiarii Legii nr. 335/2013 sunt absolvenţii de învăţământ superior care au diplomă de licenţă sau echivalentă şi, la debutul în profesie, se angajează cu contract individual de muncă pe un post conform specializării absolvite. Efectuarea stagiului se realizează, în baza contractului de stagiu, anexă la contractul individual de muncă.

Contractul de stagiu se încheie odată cu încheierea contractului individual de muncă. Durata contractului de stagiu este de 6 luni, cu excepţia situaţiilor în care prin legi speciale este prevăzută o altă perioadă de stagiu.

Angajatorul care încheie un contract de stagiu  beneficiază, la cerere, pe perioada derulării contractului de stagiu, de o sumă în cuantum de 2.250 lei/lună, acordată din bugetul asigurărilor de şomaj în limita fondurilor alocate cu această destinaţie.

  • Subvenţii pentru încadrarea elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţelor

Angajatorul care încadrează în muncă elevi și studenți pe perioada vacanțelor beneficiază de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă în vigoare, potrivit Legii nr. 72/2007 privind stimularea încadrării în muncă a elevilor și studenților.

Stimulentul financiar se acordă la cererea angajatorului din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Perioada maximă de acordare a stimulentului financiar prevăzut este de 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic.

  • Subvenţionarea locurilor de muncă pentru tinerii NEET

Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, tineri NEET primesc lunar, de la data încheierii convenţiei, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorie, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni de la data încadrării în muncă.

Tânăr NEET – persoana cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi până la împlinirea vârstei de 30 de ani, care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională

Din studiile efectuate de instituții specializate, precum și din observarea directă a fenomenului, s-a constatat că există o gamă largă de factori care pot contribui la intrarea tinerilor în categoria NEET, cum ar fi:

– un nivel scăzut sau mediu de studii,

– faptul că tânărul locuieşte într-o gospodărie cu un nivel scăzut de venit,

– că provine dintr-o familie în care un părinte a fost în şomaj,

– faptul că a fost crescut de un părinte singur,

– că locuieşte într-o zonă rurală sau că are un handicap.

Acronimul NEET, derivă din sintagma „Not in Education, Employement or Training“. Definiția legală a tânărului NEET în legislația din România–”persoana cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi până la împlinirea vârstei de 30 de ani, care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională”.

Tinerii neet reprezintă un important indicator al pieței muncii care arată ponderea medie a tinerilor din țară sau dintr-un județ, care nu sunt înscrişi într-o formă de învăţământ şi nici nu sunt angrenaţi în câmpul forţei de muncă. Practic, acest indicator arată câţi dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 30 de ani nu muncesc şi nici nu studiază.

Conform statisticilor publice în anul 2022 în România, aproximativ 19% dintre tinerii între 16 şi 30 de ani nu se aflau într-o formă de învăţământ sau în câmpul muncii. Ponderea medie a tinerilor din Uniunea Europeană care nu erau înscrişi într-o formă de învăţământ şi nici nu erau angrenaţi în câmpul forţei de muncă, în aceeași perioadă, a fost de 12%.

În județul Alba, evoluția numărului tinerilor neet’s raportat la numărul total de persoane care figurau în evidențele serviciului public de ocupare, a fost următoarea:

 

Data Tineri neet’s înregistrați la spo Total persoane înregistrate la spo Pondere %

 

31.12.2021 931 5040 19
31.12.2022 1853 5797 32
31.08.2023 2088 6218 33

 

Această creștere din ultimul an și jumătate se datorează faptului că tinerii au fost atrași spre serviciul public de ocupare pentru a profita de oportunitățile privind accesul pe piața muncii oferite prin programele operaționale finanțate din fondul social european. Una din condițiile de eligibilitate pentru a beneficia de aceste servicii, a fost acela de a fi înregistrat în evidențele serviciului public de ocupare.

Serviciile oferite au fost de informare și consiliere profesională, medierea muncii, formare profesională și formare antreprenorială.

Au fost acordate, în cursul anului 2023, servicii de ocupare unui număr de 4.104 tineri neet (1.853 stoc 31.12.2022 + 2.251 intrări în anul 2023), din care 1.482 cazuri s-au finalizat prin ocupare pe piața muncii, reprezentând un procent de 36%.

Principalele cauze care stau la baza unei rate relativ mici de ocupare în rândul tinerilor sunt lipsa competenţelor de bază pe care unii tineri le au atunci când părăsesc sistemul de învăţământ, precum şi abilităţile lor de viaţă subdezvoltate – abilităţi de comunicare şi prezentare, capacitatea de a lucra în echipă, abilităţi de rezolvare a problemelor – sau lipsa experienţei de muncă şi a cunoştinţelor în legătură cu profesia aleasă.

Angajatorii preferă să recruteze tineri care au absolvit o facultate sau au învăţat o anumită meserie. Astfel, tinerii cu puţine calificări sau fără calificări pot întâmpina dificultăţi în a intra pe piaţa muncii sau pot fi blocaţi într-un ciclu de locuri de muncă prost plătite, cu şanse reduse de progres.

  • Măsuri pentru a scăderea ponderea tinerilor NEET

În anul 2013 a fost lansată „Iniţiativa privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor”, o măsură a fost concepută la nivelul Uniunii Europene pentru a sprijini în mod special tinerii care nu urmează studii, nu sunt angajaţi sau nu fac parte din sisteme de formare în regiuni în care rata şomajului în rândul tinerilor era de peste 25%.

În octombrie 2020, toate ţările UE s-au angajat să pună în aplicare măsura pentru tineri printr-o recomandare a Consiliului Europei care intensifică sprijinul pentru ca tinerii din UE să aibă acces la un loc de muncă şi îl face mai bine direcţionat şi mai incluziv.

 

La punctul 3, diverse, pe parcursul ședinței au avut loc discuții libere cu privire la materialele prezentate, precum și alte subiecte de larg interes.

        Domnul Cosmin Maier, președintele Confederației Patronatul Român –  filiala Alba, a propus ca inspectoratele teritoriale de muncă, pe lângă acțiunile de control, să efectueze și campanii de informare și îndrumare pentru firmele mici și mijlocii care nu au posibilitatea financiară sau tehnică să se pună la curent cu toate noutățile legislative din domeniul muncii.

      Răspunsul domnului inspector șef adjunct, Daniel Negrea, a fost acela că Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba, organizează periodic activități de informare și conștientizare a angajatorilor și angajaților, pe lângă aparițiile din mass media, tocmai pentru a veni în sprijinul cetățenilor.

     De asemenea, la nivelul Inspectoratului funcționează Consiliul Consultativ Tripartit din care fac parte reprezentanți ai sindicatelor și patronatelor reprezentative la nivel național. La aceste ședințe, ce se desfășoară lunar, pot participa și invitați cu statut nepermanent.

Domnul Valeriu Stânea, președintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii Blaj și reprezentantul Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, a întrebat de ce nu se dezvăluie numele firmelor care încalcă legea.

 Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba a precizat că acest lucru nu este legal, iar domnul subprefect Corneliu Mureșan a precizat că divulgarea numelor acestor firme nu duce la nimic bun, existând riscul discreditării sau chiar a degradării mediului de afaceri.

Referitor la materialul prezentat de către AJOFM Alba, domnul Cosmin Maier, președintele Confederației Patronatul Român –  filiala Alba a propus întocmirea unor strategii naționale de dezvoltare pe termen mediu și lung, pe domenii de activitate, pentru creşterea gradului de ocupare a populaţiei active şi diminuarea corespunzătoare a şomajului. Ar trebui o mai bună corelare între cererea de pe piața muncii și oferta forței de muncă, pentru nevoile reale ale societății. Aceste proiecte trebuie să aibă continuitate, să se desfășoare pe o perioadă lungă de timp, 10-20 de ani și doar atunci se vor vedea rezultatele.

În ceea ce privește situația tinerilor NEETs, pentru a se îmbunătăți situația acestora și a facilita reintegrarea în sistemul de învățământ și tranziția către piața muncii, instituțiile statului, prin agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă și inspectoratele județene școlare, vor continua campaniile de consiliere care vor contribui la întărirea stimei de sine a tinerilor, care au abandonat școala și adulților care nu și-au finalizat educația obligatorie, pentru îmbunătățirea comunicării cu proprii copii din perspectiva faptului că cea mai empirică metodă de educare în sânul familiei este cea a puterii exemplului.

 

Lucrările Comisiei de Dialog Social Alba au fost închise de către subprefectul județului Alba, domnul Andrei Vincze, care a dat asigurări membrilor Comisiei că toate propunerile vor fi transmise cu celeritate Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

 

 

                                                                                                                                                                Alba Iulia, 29 septembrie 2023

MINUTA şedinţei Comisiei de Dialog Social a judeţului Alba din luna august 2023

În data de 31 august 2023, cu începere de la ora 10.00, sala Mihai Viteazul din sediul Instituției Prefectului – județul Alba, s-a desfăşurat şedinţa Comisiei de Dialog Social a judeţului Alba.

Au fost prezenţi: domnul Andrei Vincze, subprefectul județului Alba, doamna Izabella Ursaleș, inspector șef, Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba, domnul Flaviu Cozuc – director executiv, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Alba, domnul Sorin Lazăr – director executiv adjunct, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba, domnul Bazil Popescu, șef administrație – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Alba, doamna Silvia Puie, director general, Casa de Asigurări de Sănătate Alba, doamna Cornelia Miclea – director executiv, Casa Județeană de Pensii Alba, doamna Delia Gheorghița – inspector școlar general adjunct, Inspectoratul Școlar Județean Alba, doamna Mirela Țimonea, consilier superior, Consiliul Județean Alba, domnul Valeriu Stânea – Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, domnul Ion Radu Moldovan – Confederația Națională a Patronatului Român, domnul Cosmin Maier, Confederația Patronatul Roman, domnul Aurel Chira – Confederația Patronală Concordia, domnul Ioan Neagu Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa, domnul Stelian Stanciu – Blocul Național Sindical.

Ordinea de zi a şedinţei a cuprins următoarele teme:

  1. Raport privind gradul de realizare a programului de încasări venituri ale bugetului asigurărilor sociale la nivelul Administrației Județene a Finanțelor Publice Alba, în semestrul I. 2023.

Prezintă: domnul Bazil Popescu, șef administrație – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Alba;

  1. Prezentarea rezultatelor proiectului: Ce înseamnă viața activă după școală? Proiect inițiat de către Patronatul Român Alba, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Alba.

Prezintă: domnul Cosmin Maier, președintele Confederației Patronatul Român – filiala Alba;

  1. Primul punct al ordinii de zi – raport privind gradul de realizare a programului de încasări venituri ale bugetului asigurărilor sociale la nivelul Administrației Județene a Finanțelor Publice Alba, în semestrul I. 2023, a fost prezentat de către domnul Bazil Popescu, șef administrație – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Alba;

În perioada ianuarie-iunie 2023 la nivelul Administrației Județene a Finanțelor Publice Alba au fost înregistrați un număr de 142.487 contribuabili, din care:

  • 886 contribuabili persoane juridice:
  • 181 contribuabili persoane fizice;
  • 420 entități publice.

        În perioada ianuarie-iunie 2023 s-au întreprins măsuri pentru realizarea obiectivelor specifice Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Alba în ceea ce priveşte activitatea de administrare a veniturilor statului, principalul obiectiv fiind realizarea nivelurilor programate ale indicatorilor de performanţă din sfera de competenţă pe total judeţ şi pe fiecare serviciu fiscal subordonat.

Raportat la programul de încasări venituri bugetare comunicat de A.N.A.F., gradul de realizare al acestuia la nivelul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Alba pentru perioada ianuarie-iunie 2023 a fost de 94,52% reprezentând o diferenţă de încasat de 71.604.489,90lei faţă de programul repartizat de A.N.A.F.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022 se observă că în anul 2023 a avut loc o creştere totală a încasărilor la bugetul general consolidat în sumă de 148.990.853,88lei.

Din situația prezentată se observă că ponderea cea mai mare în realizarea programului de încasări la bugetul de asigurări sociale o au A.F.P. Alba prin activitatea de colectare41,74%, Contribuabilii Mijlocii 18,03%, S.F.M. Sebeș11,43%, S.F.M. Aiud 9,61%, S.F.O. Câmpeni 9,03% , SFM Blaj 6,67% și  S.F.O. Cugir 3,48% .

O importanţă deosebită s-a acordat îndrumării contribuabililor pentru accesarea facilităţilor fiscale. La 30.06.2023 un număr de 750 contribuabili (persoane fizice și juridice) aveau în derulare facilitaţi fiscale acordate în temeiul prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

Prin comparaţie cu semestrul I 2022, în semestrul I 2023  veniturile bugetare totale încasate au crescut cu 148.990.853,88lei, respectiv cu 13,7%.

Detaliat, creşterea pe bugete se prezintă astfel:

  • Bugetul de stat…………………………………………..86,008,955,62 lei, respectiv cu 20,2%;
  • Bugetul asigurărilor sociale de stat…………….52.217.005,77 lei, respectiv cu 11,46%;
  • Bugetul asigurărilor sociale de sănătate…….12.174.294,56lei, respectiv cu 6,38%;
  • Bugetul asigurărilor pentru şomaj……………….-1.409.402,07lei, respectiv cu -9,36%.

Daca ne raportăm doar la veniturile bugetului asigurărilor sociale se stat, în semestrul I 2023 s-a colectat suma de 724.143.598,79 lei, mai mult cu 62.981.898,26 lei, respectiv mai mult cu 9,52 % decât în aceeaşi perioadă a anului precedent, când veniturile colectate la bugetul asigurărilor sociale au fost în sumă de 661.161.700,53 lei.

Referitor la arieratele bugetare rămase de recuperat la data de 30.06.2023 faţă de 30.06.2022, conform capacităţii de colectare (P.J. SACF, P.F. SACF, P.F. Gotica) a rezultat o creștere a arieratelor de 3.199.679lei.

In ceea ce privește bugetul asigurărilor sociale, conform datelor din capacitatea de colectare la 30.06.2023, arieratele bugetare rămase de recuperat (P.J. SACF, P.F. SACF, P.F. Gotica) sunt în sumă totala de 64.783.139 lei, din care 61.248.372 lei arierate certe şi 3.534.767 lei arierate incerte.

Din totalul de 64.783.139 lei arierate bugetare ramase de recuperat (buget asigurări sociale), 15.067.492 lei sunt arierate aflate în înlesnire la plată, 32.564.551 lei sunt arierate aflate în executare silită iar 17.151.096 lei sunt arierate pentru care nu s-a început încă executarea silită.

La 30.06.2023 un număr de 306 contribuabili au fost publicați pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice pentru înregistrarea de obligaţii restante ( contribuții la bugetul asigurarilor sociale) în sumă de 373.554.624 lei. Obligațiile de plată neachitate în semestrul I 2023, publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice ale contribuabililor care înregistrau datorii restante la bugetul asigurărilor sociale pe unitățile subordonate Administrației Județene a Finanțelor Publice Alba se prezintă astfel, cu mențiunea că pe site sunt publicați doar agenții economici persoane juridice.

Dintre contribuabilii cu obligații restante la bugetul asigurărilor sociale publicați pe site în funcție de stare:

  • 49 agenți economici activi cu obligaţii restante reprezentând contribuții de asigurări sociale în sumă de 106.776.932 lei;
  • 19 agenți economici aflați în starea de insolvabilitate cu bunuri și venituri urmăribile, cu obligaţii restante reprezentând contribuții de asigurări sociale în sumă de 2.284.738 lei;
  • 29 agenți economici aflați în starea de insolvabilitate fără bunuri urmăribile cu obligaţii restante reprezentând contribuții de asigurări sociale în sumă de 2.980.521 lei;
  • 35 agenți economici aflați în procedura insolvenței cu obligaţii restante reprezentând contribuții de asigurări sociale în sumă de 9.400.301 lei;
  • 174 agenți economici aflați în faliment cu obligaţii restante reprezentând contribuții de asigurări sociale în sumă de 252.112.132 lei;

              Dintre contribuabilii care înregistrează datorii restante semnificative la bugetul asigurărilor sociale la 30.06.2023 exemplificăm ( primii 10 contribuabili din listă):

           Compania Națională a Cuprului, Aurului și Fierului ,,Minvest” Deva Filiala ,,Zlatmin” Zlatna SA se află în faliment și are obligații restante la bugetul asigurărilor sociale de 84.203.626 lei, din care contribuții la bugetul asigurărilor sociale de stat de 61.729.098 lei, contribuții asigurări de sănătate 15.184.455 lei și contribuții asigurări șomaj de 7.290.073 lei;

           Compania Națională a Cuprului, Aurului și Fierului ,,Minvest” Deva Filiala ,,Arieșmin” Baia de Arieș SA se află în faliment cu obligații restante la bugetul asigurărilor sociale de 80.823.534 lei, din care contribuții la bugetul asigurărilor sociale de stat de 68.850.979 lei, contribuții asigurări de sănătate 2.589.793 lei și contribuții asigurări șomaj de 9.382.762 lei;

           Compania Națională a Cuprului, Aurului și Fierului ,,Minvest” Deva Filiala ,,Roșiamin’’ Roșia Montană S.A. înregistra la 31.03.2023 obligații restante la bugetul asigurărilor sociale de 65.852.898 lei, din care contribuții la bugetul asigurărilor sociale de stat de 55.689.256lei, contribuții asigurări de sănătate 3.016.887 lei și contribuții asigurări șomaj de 7.146.755 lei, se află în administrare specială din 2006 conform Legii nr. 137/28.03.2002, pentru care au fost suspendate toate măsurile de executare silită;

           RESIAL SA aflată în faliment, cu obligații restante de 13.695.163 lei, din care contribuții la bugetul asigurărilor sociale de stat de 11.637.203 lei, contribuții asigurări de sănătate 200.714 lei și contribuții asigurări șomaj de 1.857.246 lei;

           METALURGICA TRANSILVANA AIUD S.A, aflată în faliment, cu obligații restante de 6.073.808 lei, din care contribuții la bugetul asigurărilor sociale de stat de 4.769.067 lei, contribuții asigurări de sănătate 1.253.641 lei și contribuții asigurări șomaj de 51.100 lei.

           KOZARA SRL aflată în faliment, cu obligații restante de 5.949.980 lei, din care contribuții la bugetul asigurărilor sociale de stat de 4.231.614 lei, contribuții asigurări de sănătate 1.544.874 lei și contribuții asigurări șomaj de 173.492 lei;

           ATERO SRL, aflată în procedura insolvenței conform Sentinței nr. 136/2017 a Tribunalului Alba, plan de reorganizare confirmat prin Hotărârea nr. 86/24.02.2021 a Curții de Apel Alba Iulia și a Deciziilor de impunere F_AB 56/27.03.2019 și F_BV 434/16.11.2017, cu obligații restante de 4.398.957 lei, din care contribuții la bugetul asigurărilor sociale de stat de 3.205.507 lei, contribuții asigurări de sănătate 1.182.145 lei și contribuții asigurări șomaj de 11.205 lei;

           THUG SECURITY SRL, aflată în procedura falimentului, cu obligații restante de 4.231.234 lei, din care contribuții la bugetul asigurărilor sociale de stat de 3.010.233 lei, contribuții asigurări de sănătate 1.220.729 lei și contribuții asigurări șomaj de 272 lei.

           T E A SRL, aflată în procedura falimentului conform Sentinței nr. 85/F/2020, cu obligații restante de 3.690.160 lei, din care contribuții la bugetul asigurărilor sociale de stat de 2.616.587 lei, contribuții asigurări de sănătate 1.033.930 lei și contribuții asigurări șomaj de 39.643 lei.

           DRAGONER STAR SRL, aflată în procedura falimentului, cu obligații restante de 3.268.890 lei, din care contribuții la bugetul asigurărilor sociale de stat de 3.302.054 lei, contribuții asigurări de sănătate 583.191 lei și contribuții asigurări șomaj de 238.096 lei.

Arieratele pentru recuperarea cărora Administrația Județeană a Finanțelor Publice Alba a întreprins măsuri de colectare, dar din cauza unor proceduri administrative stingerea lor a fost amânată, intră în categoria arieratelor incerte. Aceste arierate pot fi:

  • creanțele fiscale pentru care s-a formulat contestație;
  • creanțele fiscale pentru care s-a solicitat deschiderea procedurii insolvenței;
  • creanțele fiscale stabilite prin estimarea bazei de impunere de către inspecția fiscală;
  • creanțele fiscale ale contribuabililor declarați inactivi;
  • creanțele fiscale stabilite prin decizii de impunere din oficiu.

Pentru recuperarea debitelor restante, au fost demarate măsurile de executare silită, fiind urmărită respectarea prevederilor  Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare (popriri conturi bancare, popriri terți, sechestre bunuri mobile și imobile).

În vederea reducerii arieratelor şi a realizării planului de încasări, în perioada următoare se vor prioritiza acţiunile ce urmează a fi întreprinse, în funcţie de cuantumul şi vechimea obligaţiilor datorate de către contribuabilii gestionaţi, precum şi alte criterii (stare juridică, comportament fiscal), sens în care se vor intensifica măsurile de executare silită, după cum urmează:

          identificarea bunurilor mobile şi imobile în vederea sechestrării şi valorificării acestora, prin solicitarea de informaţii de la instituţiile abilitate;

          poprirea conturilor bancare deschise la alte bănci ulterior înfiinţării popririlor pentru titlurile neachitate;

          se va proceda la valorificarea imediată a garanţiilor constituite de către contribuabilii care au beneficiat de înlesniri la plată;

          întocmirea dosarelor privind declararea stării de insolvabilitate şi insolvenţă în situaţia în care se constată că măsurile de executare silită au fost epuizate şi societăţile în cauză se află în incapacitate de plată;

          atragerea răspunderii solidare la plată a persoanelor care au cauzat starea de insolvabilitate.

         Al doilea punct de pe ordinea de zirezultatele proiectului: Ce înseamnă viața activă după școală? Proiect inițiat de către Patronatul Român Alba, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Alba, a fost prezentat de către domnul Cosmin Maier, președintele Confederației Patronatul Român –  filiala Alba;

Proiectul “ Ce înseamnă viaţa activă după şcoală ?” a fost coordonat de Maier Ion Cosmin – Președinte Patronatul Roman – Alba și prof. dr. Victoria Popa – Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia.

Proiectul s-a născut din nevoia informării tinerilor din clasele a 12-a în vederea sprijinirii viitorilor absolvenți pentru a lua o decizie informată de carieră. Informația a fost diseminată prin intermediul unor sesiuni de prezentare în Colegii si Licee cu profil tehnologic, sesiuni susținute de specialiști invitați din domeniile de interes ale acestora, de foști absolvenți ai liceelor si colegilor partenere

Activitățile proiectului au avut menirea de a facilita și încuraja implicarea comunității de afaceri în pregătirea profesională a tinerilor, în acord cu profilul abilităților și aptitudinilor necesare tranziției către piața muncii.

Activități desfășurate:

  • Informarea elevilor claselor a XII a privind desfășurarea proiectului (1 – 10 noiembrie 2022) – directorii unităților școlare, diriginți
  • Aplicare chestionare în vederea identificării domeniilor de interes,deciziei luate în ceea ce priveşte alegerea viitoarei meserii (11-25 noiembrie 2022)

(https://forms.gle/cRubu9Rrixwsb96m8)

  • Informarea elevilor claselor a XII a privind întâlnirile cu oameni de succes din diverse domenii de activitate ( 26– 30 noiembrie 2022)
  • Întâlniri ale elevilor claselor a XII a cu oameni de succes din diverse domenii de activitate, cu foști absolvenți ai liceelor partenere (decembrie 2022 – mai 2023)
  • Interpretarea chestionarelor și monitorizarea elevilor (iunie – August 2023)

Licee si Colegii care au participat:

  • LICEUL TEHNOLOGIC AIUD Clasa a XII-a profil :Tehnician în administrație,Tehnician în activități economice,Tehnician proiectant CAD
  • COLEGIUL ECONOMIC „DIONISIE POP MARTIAN” ALBA IULIA Clasa a XII-a profil : Tehnician în achiziții și contractări,Tehnician în activități economice,Tehnician în gastronomie,Tehnician în turism,
  • LICEUL TEHNOLOGIC „STEFAN MANCIULEA” BLAJ Clasa a XII-a profil : Tehnician horticultor, Tehnician în activități economice
  • LICEUL TEHNOLOGIC AGRICOL „ALEXANDRU BORZA” CIUMBRUD Clasa a XII-a profil : Tehnician veterinar
  • COLEGIUL TEHNIC „ION D. LAZARESCU” CUGIR Clasa a XII-a profil : Tehnician în activități economice,Tehnician proiectant CAD
  • LICEUL TEHNOLOGIC SEBES Clasa a XII-a profil : Tehnician designer vestimentar,Tehnician mecatronist,Tehnician în activități de comerț,Tehnician în activități economice.

Concluzii:

La întâlnirile dintre elevi, reprezentanții mediului de afaceri și specialiști din diferite domenii s-au purtat discuții despre cât de utilă este educația in formarea si alegerea unei cariere, s-a încercat un dialog intre elevi și invitați bazat pe întrebări adresate de fiecare parte. Cu acesta ocazie am constatat lipsa de interes a tinerilor fata de școală și de ceea ce înseamnă viața lor ca viitori absolvenți de liceu tehnologic. Cel mai des întâlnit răspuns al elevilor la întrebarea ” Dacă își doresc să practice meseria studiată în cei patru ani de studiu ?” a fost negativ aceștia exprimându-și intenția de a face cu totul o alta meserie sau activitate decât cea studiata. Însă și mai surprinzător a fost faptul că majoritatea, deși studiaseră patru ani la un profil de specialitate, nu aveau cunoștințe de baza referitoare la meseria în care urmează sa primească o diploma de calificare, acest fapt ne îngrijorează si ne ridică multe semne de întrebare cu privire la viitoarea generație de angajați calificați care vor intra pe piața muncii. De aceea propunem facilitarea tranziției de la școală la viața activă a elevilor înmatriculați în sistemul național de învățământ printr-o serie de activități de consiliere, orientare profesională și acțiuni cu caracter inovator care vor conduce la dezvoltarea de competențe antreprenoriale și de aptitudini de muncă necesare inserției acestora pe piața muncii.

Scopul actual al liceelor este pregătirea viitorilor absolvenți în vederea integrării mai facile pe o piața a muncii diversificata si flexibila, însă pentru creșterea competentelor profesionale ale viitorilor absolvenți trebuie sa oferim o îmbunătățire a pregătirii profesionale. Pe de alta parte o parte dintre aceștia trebuie sa fie capabili sa-si continue studiile universitare si sa devina specialiști in anumite domenii de activitate, de aceea este foarte importantă și pregătirea profesională continuă a cadrelor didactice care sa fie la curent cu toate schimbările tehnologice si cerințele specifice ale piețelor de forță de munca.

Pregătirea profesională de calitate a viitorilor angajaţi duce la creşterea competitivităţii pe piaţa muncii,la dezvoltarea şi folosirea mult mai eficientă a capitalului uman. Sistemul educaţional trebuie să furnizeze o educaţie eficientă şi relevantă în perspectiva vieţii active,stimulând potenţialul individual de creativitate şi autonomie,evitând discrepanţele între educaţie şi piaţa muncii.

Ca atare se recomandă intensificarea vizitelor de documentare în mediul de afaceri,activităţile de consiliere şi orientare profesională care vin să sprijine elevii pentru intrarea în viaţa activă,să-i motiveze în a fi competitivi și capabili pentru a-şi continua educaţia de-a lungul întregii vieţi,atât pentru a-şi asigura dezvoltarea personală dar şi pentru a se putea adapta schimbărilor din viaţa profesională.

Stabilirea unei legături timpurii între şcoală şi piaţa muncii este deosebit de importantă şi eficientă pentru că familiarizează elevii cu locul de muncă,cu viaţa activă. De asemenea sunt necesare activităţi prin care să dezvoltăm competenţele antreprenoriale ale elevilor.

Îmbătrânirea populaţiei impune investirea în tineri prin implicarea şi formarea lor,pentru a favoriza incluziunea lor socială,a cetăţeniei active şi a sănătăţii tinerilor,pentru a realiza un viitor durabil.

Consilierea şi orientarea carierei sunt servicii care au menirea să ajute tinerii şi adulţii să se înţeleagă şi să se autoevalueze, să comunice eficient cu alţii, să elaboreze planuri cu privire la propria carieră, să aibă în vedere cariere alternative, să facă faţă cu succes diferitelor obstacole pentru a-şi câştiga locul în societate şi pe piaţa muncii.

La punctul 3, diverse, domnul Valeriu Stânea, președintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii Blaj și reprezentantul Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, a prezentat membrilor Comisiei de Dialog Social Alba o analiză a impozitării sectorului IMM, precum și o scrisoare adresată Comisiei Europene, materiale care au fost comunicate de către Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România către toți reprezentanții din țară și pe care-l transmitem atașat.

        Ulterior au avut loc discuții libere cu privire la materialele prezentate, precum și întrebări punctuale, membrilor Comisiei li s-a răspuns de către reprezentanții instituțiilor publice.

        Domnul Cosmin Maier, președintele Confederației Patronatul Român –  filiala Alba a propus găsirea unor soluții pentru schimbarea mentalității privind liceele tehnologice și revenirea la vechile valori, respect pentru tradiții și pentru muncă. Nu este o rușine să muncești, să ai o meserie și să-ți câștigi banii cinstit.

         Această educație trebuie începută încă din familie și continuată în școală. Este importat ca profesorii să se implice în îndrumarea și consilierea profesională a copiilor, dar și a părinților.

          Doamna Delia Gheorghița, inspector școlar general adjunct, a precizat că Inspectoratul Școlar Județean Alba a inițiat de-a lungul anilor campanii de informare privind orientarea școlară și profesională a copiilor. Elevii și părinții pot apela și la profesorii psihopedagogi din școli pentru o consiliere și orientare profesională conform intereselor și aptitudinilor personale.

         Domnul Valeriu Stânea – reprezentantul Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România a apreciat materialul prezentat de către domnul Cosmin Maier și este în asentimentul acestuia privind importanța școlilor profesionale.

        Doamna Mirela Țimonea, consilier superior din cadrul Consiliului Județean Alba, a informat membrii Comisiei despre proiectul Consiliului Județean Alba„Educație Antidrog’’ în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba, în scopul prevenirii consumului de droguri în școală, familie și în comunitate. În acest sens, a solicitat și sprijinul Inspectoratului Județean Alba, invitând-i, încă o dată, să participe la această campanie de informare.

        De asemenea, domnul Stânea consideră că personalul care verifică cererile de finanțare ale proiectelor europene, nu au expertiza practică a implementării unor astfel de proiecte.

        Domnul Ioan Neagu președintele filialei Alba a Confederaţiei Naţionale Sindicală Cartel Alfa consideră că statul român ar trebui să fie mai transparent cu cheltuielile pe care le face.

         Pentru creșterea gradului de încasare la bugetul asigurărilor sociale, domnul Flaviu Cozuc, director executiv – Agenția  Județeană de Plăți și Inspecție Socială Alba, a propus impozitarea cu 1% pe cifra de afaceri.

        Lucrările Comisiei de Dialog Social Alba au fost închise de către subprefectul județului Alba, domnul Andrei Vincze, care a dat asigurări celor prezenți că instituția pe care o reprezintă este preocupată îndeaproape de asigurarea și menținerea climatului de stabilitate și pace socială.

        Atașat, vă transmitem materialul Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.

 

       Alba Iulia, 31 august 2023

Comunicat privind principalele măsuri luate de structurile Ministerului Afacerilor Interne din județ, în contextul Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului

Instituția Prefectului – Județul Alba informează cetățenii cu privire la măsurile de ordine și siguranță publică întreprinse de structurile Ministerului Afacerilor Interne din județ, în contextul minivacanței prilejuite de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

În perioada următoare au loc evenimente deosebit de importante pentru comunitate, atât din perspectiva religioasă cât și laică, Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului și Ziua Marinei Române, sărbători care au o semnificație deosebită pentru români.

Evenimentele organizate pe întreg teritoriul țării reprezintă o ocazie de a ne bucura de tradiții și de a sărbători alături de cei dragi.

Eforturile sunt concentrate pe prevenirea oricăror incidente și pe asigurarea unui mediu sigur și plăcut, pentru toți cetățenii. Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne din județul Alba sunt pregătiți să intervină prompt, în orice situație și să ofere sprijinul necesar oricărei persoane.

Încurajăm cetățenii să colaboreze cu forțele MAI, să respecte regulile de siguranță și să informeze structurile despre orice situație care poate pune în pericol securitatea lor sau a celor din jur. Apelăm la responsabilitatea fiecăruia dintre noi, pentru a ne asigura că aceste zile, pline de evenimente, sunt trăite într-un mediu sigur și liniștit.

Pe timpul minivacanței ocazionate de Sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului”, pentru siguranța tuturor celor care vor participa la evenimente precum “Festivalul Roman Apulum”, hramul mănăstirii Dumbrava, „Festivalul Double Rise”, dar și celelalte evenimente de pe raza județului nostru, Jandarmeria Alba va intensifica acțiunile specifice de asigurare și menținere a ordinii și siguranței publice și va desfășura activități de prevenire și combatere a fenomenelor infracționale și contravenționale.

În sprijinul lor vor acționa polițiștii și pompierii precum și alte forțe din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne dar și polițiștii locali.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a luat măsuri pentru intensificarea acțiunilor, suplimentarea efectivelor de siguranță publică și prezența echipajelor de poliție în locurile în care urmează să se desfășoare manifestările publice.

Peste 180 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba vor acţiona, zilnic, pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică şi pentru ca cetățenii din judeţul Alba să se poată bucura de minivacanţa prilejuită de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Pentru perioada 11 – 15 august 2023, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba a suplimentat efectivele, iar peste 180 de polițiști vor acționa, zilnic, pentru ca cetățenii din judeţul Alba să se poată bucura, în linişte, de minivacanţa prilejuită de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Poliţiştii din structurile de ordine publică, rutieră, investigaţii criminale, arme explozivi și substanțe periculoase, precum și ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale, vor folosi, în medie, 90 de autospeciale și vor acționa pentru prevenirea evenimentelor negative şi menţinerea climatului de siguranţă publică.

Va fi asigurată prezenţa activă în proximitatea lăcașurilor de cult precum și în locurile unde sunt planificate a se desfăşura manifestări publice.

Polițiștii de la prevenire, cei de la siguranță școlară și cei de la rutieră, împreună cu parteneri instituționali, vor desfășura activități informativ – preventive în zona în care vor fi organizate evenimentele publice.

Totodată, poliţiştii Serviciului Transporturi vor intensifica acţiunile de patrulare în staţiile de cale ferată şi pe trenurile de călători, în scopul prevenirii oricărui incident care ar putea afecta siguranța călătorilor.

În ceea ce privește siguranța traficului rutier, va fi asigurată o prezență activă a echipajelor de poliție pe principalele drumuri naţionale, în punctele cu risc ridicat de accidente şi la orele cu trafic intens. Vor fi organizate acțiuni de combatere a conducerii autovehiculelor sub influența alcoolului sau a drogurilor, iar pentru combaterea excesului de viteză şi prevenirea accidentelor rutiere, zilnic, vor fi folosite, la capacitate maximă, 14 aparate radar.

În perioada următoare, pompieri militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,UNIREA” al județului Alba  sunt pregătiți să acționeze, zilnic, pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor.

În locațiile unde vor avea loc evenimente cu public numeros vor fi adoptate măsuri suplimentare, inclusiv prin dispunerea în proximitatea obiectivelor a unor echipaje de intervenție pentru stingerea incendiilor și acordarea primului ajutor calificat.

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente neplăcute, sfătuim cetăţenii să nu aprindă focul în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt.

Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în zonele de agrement şi în  gospodăriile populaţiei trebuie să se facă numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, culturi agricole, păduri sau vecinătăţi.

Îndemnăm fumătorii să nu arunce la întâmplare resturile de ţigară sau chibriturile aprinse, fumatul fiind permis doar în locuri marcate şi amenajate.

O grijă deosebită trebuie acordată copiilor, cărora nu trebuie lăsate la îndemână mijloace de aprindere (chibrituri sau brichete).

Pentru a preveni izbucnirea unui incendiu la fondul forestier, se impune interzicerea accesului cu foc deschis şi fumatul în pădure sau la o distanţă mai mică de 100 de metri de aceasta.

Este foarte important ca normele de prevenire şi stingere a incendiilor la lăcaşurile de cult şi măsurile de protecţie la foc să fie respectate întocmai, iar organizarea activităţii de apărare împotriva incendiilor să fie la un nivel corespunzător.

În perioada acestei minivacanțe, prilejuită de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba vor desfășura, la nivelul județului, activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative și riscurile asociate consumului de droguri.

Activitățile vor avea loc atât în spațiile recreaționale aglomerate, precum și la Festivalul Roman Apulum Alba Iulia care va avea loc în acest interval.

În contextul zilelor libere ce urmează, le recomandăm tuturor să petreacă în siguranță, să nu consume alcool în exces, să nu accepte băuturi sau alimente de la persoane necunoscute, care pot conține diferite substanțe, și să nu conducă autoturisme dacă se află sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor.

De asemenea, reamintim că substanțele psihoactive acționează asupra sistemului nervos central, cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, generând tulburări emoționale și de comportament.

Persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0800 870 070, să se adreseze direct  Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba sau să sune la numărul unic de urgenţă 112.

Agenţia Naţională Antidrog oferă, gratuit și confidențial, servicii de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependența de droguri. În vederea prevenirii traficului de persoane, specialiştii antitrafic din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Alba Iulia vor desfăşura acțiuni de prevenire a traficului de persoane atât în zona de promenadă a festivalului cât și pe paginile de socializare și vor transmite mesaje destinate protejării celor vulnerabili și informării populației.

Traficul de persoane este o infracţiune de o gravitate deosebită, ce constituie o încălcare a drepturilor persoanei şi o atingere adusă demnităţii şi integrităţii acesteia, iar specialiștii ANITP recomandă tuturor persoanelor să dea dovadă de solidaritate şi spirit civic atunci când observă persoane aflate în situații de pericol din sfera traficului de persoane.

Mai multe informații despre traficul de persoane pot fi obținute la numărul gratuit de informare 0800 800 678.

Recomandăm participanților la festival să identifice la intrare punctele de prim ajutor, să nu consume alcool în exces, să manifeste prudență în relația cu alte persoane necunoscute care le pot oferi substanțe sub diverse forme (băuturi, medicamente, țigări).

De asemenea dacă observați în jurul dumneavoastră persoane recalcitrante, evitați o confruntare directă, pentru că orice conflict poate escalada și solicitați ajutor personalului specializat.

Tuturor celor care vor alege, în această minivacanță, să fie în mijlocul distracțieia, le dorim să aibă parte de o experiență memorabilă, în siguranță.

 

Instituția Prefectului- Județul Alba

MINUTA şedinţei Comisiei de Dialog Social a judeţului Alba din luna iulie 2023

În data de 13 iulie 2023, cu începere de la ora 10.00, sala Mihai Viteazul din sediul Instituției Prefectului – județul Alba, s-a desfăşurat şedinţa Comisiei de Dialog Social a judeţului Alba.

Au fost prezenţi: domnul Andrei Vincze, subprefectul județului Alba, domnul Corneliu Mureșan, subprefectul județului Alba, domnul Nelu Fleșer, șef serviciu, Instituția Prefectului – Județul Alba, doamna Izabella Ursaleș, inspector șef, Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba, doamna Irina Borza – șef serviciu, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Alba, domnul Sorin Lazăr – director executiv adjunct, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba, doamna Silvia Puie, director general, Casa de Asigurări de Sănătate Alba,  doamna Simona Goronea- director executiv adjunct, Casa Județeană de Pensii Alba, domnul Cornel Sandu – inspector școlar general, Inspectoratul Școlar Județean Alba, domnul Valeriu Stânea – Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, domnul Ion Radu Moldovan – Confederația Națională a Patronatului Român, domnul Cosmin Maier, Confederația Patronatul Roman, doamna Adriana Cristea  președinte, Confederația Națională a Sindicatelor Libere din România Frăția – filiala Alba, domnul Virgil Ciobota Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa, domnul Stelian Stanciu – Blocul Național Sindical.

Ordinea de zi a şedinţei a cuprins următoarele teme:

  1. Raport privind analiza modului în care au fost cheltuite sumele alocate pentru plata ajutorului pentru încălzirea locuinţei în perioada sezonului rece.

Prezintă: domnul Flaviu Cozuc – director executiv, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială.

  1. Informare privind modul de atribuire a biletelor de tratament pentru asigurații sistemului public de pensii.

     Prezintă: doamna Mirela Simona Goronea – director executiv adjunct, Casa Județeană de Pensii Alba;

  1. Diverse.

 

Primul punct al ordinii de zi – raport privind analiza modului în care au fost cheltuite sumele alocate pentru plata ajutorului pentru încălzirea locuinţei în perioada sezonului rece, a fost prezentat de către domnul Flaviu Cozuc – director executiv, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Alba.

Măsurile de protecție socială financiare constau în acordarea de ajutoare destinate asigurării nevoilor energetice minimale și sunt:

  1. a) ajutor pentru încălzirea locuinței – măsură care are drept scop sprijinul financiar, suportat din bugetul de stat și/sau, după caz, din bugetele locale, destinată consumatorilor vulnerabili, care are drept scop acoperirea integrală sau, după caz, a unei părți din cheltuielile cu încălzirea locuinței. Ajutorul se acordă pentru consumatorii vulnerabili de energie termică în sistem centralizat, energie electrică, gaze naturale, combustibili solizi și/sau petrolieri. Acesta se acordă numai pentru un singur sistem de încălzire, acesta fiind cel principal utilizat;
  2. b) ajutor pentru consumul de energie destinat acoperirii unei părți din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului( supliment pentru energie) — măsura care are drept scop sprijinul financiar, suportat din bugetul de stat și/sau, după caz, din bugetele locale, destinată consumatorilor vulnerabili, care are drept scop acoperirea integrală sau, după caz, a unei părți din cheltuielile cu iluminatul locuinței, susținerea facilităților de gătit și asigurarea apei calde în locuință, asigurarea continuității în alimentare a echipamentelor electrice de care depinde viața persoanelor, din motive de sănătate, și utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun utilizarea de energie ;
  3. c) ajutor pentru achiziționarea, în cadrul unei locuințe, de echipamente eficiente din punct de vedere energetic, necesare pentru iluminarea, răcirea, încălzirea și asigurarea apei calde

de consum, pentru înlocuirea aparatelor de uz casnic depășite din punct de vedere tehnic și moral cu aparate de uz casnic eficiente din punct de vedere energetic, precum și pentru utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun consum de energie;

  1. d) ajutor pentru achiziționarea de produse și servicii în vederea creșterii performanței energetice a clădirilor ori pentru conectarea la sursele de energie.

Măsurile de protecție socială nonfinanciare constau în facilități de acces și conectare la sursele de energie disponibile necesare pentru asigurarea nevoilor energetice minimale, inclusiv interzicerea deconectării, în situații de criză energetică, de la sursele de energie pentru toate categoriile de consumatori vulnerabili,  precum și consilierea și informarea transparentă și accesibilă a populației cu privire la sursele de energie, costuri și proceduri de acces la acestea, în conformitate cu prevederile Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, și ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările și completările ulterioare.

Consumatorii vulnerabilicare pot beneficia de prevederile Legii nr.226/2021 se încadrează în următoarele categorii:

  1. a) consumatori vulnerabili din motive de venit; familia sau persoana singură al cărei venit mediu net lunar pe membru de familie ori al persoanei singure se încadrează este de 1.386 lei/persoană, în cazul familiei, și de 053 lei, în cazul persoanei singure
  2. b) consumatori vulnerabili din motive de vârstă – se încadrează persoanele care au împlinit vârsta standard de pensionare prevăzută de legislația privind sistemul public de pensii;
  3. c) consumatori vulnerabili din motive de sănătate- se încadrează persoanele care, fie necesită aparate electrice pentru menținerea în viață sau pentru menținerea stării de sănătate, fie prezintă probleme de sănătate care împiedică sau restricționează mobilitatea și/sau deplasarea acestora ori necesită modalități de informare și comunicare adaptate nevoilor specifice, în condițiile prevăzute de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  4. d) consumatori vulnerabili izolați– se încadrează familiile și persoanele singure ale căror locuințe se află în zone izolate sau în așezări informale .

În funcție de sistemul de încălzire utilizat în locuință, categoriile de ajutoare pentru încălzire sunt:

  1. a)ajutor pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat, denumit în continuare ajutor pentru energie termică;
  2. b)ajutor pentru gaze naturale;
  3. c)ajutor pentru energie electrică;
  4. d)ajutor pentru combustibili solizi și/sau petrolieri.

Ajutorul pentru încălzire se acordă numai pentru o singură locuință, respectiv pentru locuința de domiciliu sau, după caz, de reședință. În situația în care două sau mai multe familii sau persoane singure locuiesc în același spațiu locativ, ajutorul pentru încălzire se acordă în numeletitularului contractului/convenției individuale încheiat/încheiate cu furnizorul.

Ajutorul pentru încălzire se acordă familiilor și persoanelor singure, cetățeni români, care locuiesc în România, precum și familiilor și persoanelor singure care nu au cetățenie română, dacă se află în una dintre următoarele situații:

  1. a)sunt cetățeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparținând Spațiului Economic European, ai Confederației Elvețiene sau ai altor state, pe perioada în care au domiciliul sau, după caz, reședința în România
  2. b)sunt cetățeni străini sau apatrizi cărora li s-a acordat o formă de protecție în România, în condițiile Legii nr. 122/2006privind azilul în România, cu modificările și completările ulterioare, și au domiciliul sau, după caz, reședința în România;
  3. c)sunt apatrizi care au domiciliul sau, după caz, reședința în România, în condițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

În perioada noiembrie 2022-martie 2023, categoriile de consumatorii vulnerabili de energie beneficiază pe perioada sezonului rece de ajutoare pentru încălzire şi de suplimentul pentru energie prevăzut de Legea nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, pentru acoperirea integrală sau, după caz, a unei părţi din cheltuielile cu încălzirea locuinţei.

Ajutorul pentru încălzire se acordă pe bază de cerere și declarație pe propria răspundere privind componența familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire utilizat. Formularul de cerere și declarație pe propria răspundere se completează potrivit modelului stabilit în anexa nr. 1 la Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 50/2011, cu modificările și completările ulterioare. La completarea formularului, titularul are obligația de a menționa corect componența familiei, veniturile membrilor acesteia, precum și bunurile mobile și imobile deținute.

La nivelul județului Alba, în sezonul rece 2022-2023 au fost efectuate plăți  astfel:

  • Ajutorul pentru încălzirea locuinței cu lemne, cărbuni, combustibili solizi sau lichizi- număr mediu lunar de 9961 beneficiari, pentru care s-a plătit suma de 094.938 lei.
  • Supliment pentru energie, pentru persoanele care utilizează combustibili solizi și petrolieri, în perioada noiembrie 2022-martie 2023, aceasta s-a efectuat pentru un număr mediu lunar de9.428 beneficiari, suma plătită cu acest titlu fiind de 000 lei. Plata suplimentului pentru energie se face lunar, fiind în cuantum de 20 lei/lună, indiferent de venitul net pe membru de familie.
  • Ajutorul pentru încălzirea locuinței cu gaze naturale- număr de4.979 beneficiari, pentru care s-a plătit suma de 281 lei
  • Supliment pentru energie, pentru persoanele care utilizează gaze naturale -număr de6.522 beneficiari, pentru care s-a plătit suma de 036 lei
  • Ajutorul pentru încălzirea locuinței cu energie electrică- număr de2 beneficiari, pentru care s-a plătit suma de 200 lei
  • Supliment pentru energie, pentru persoanele care utilizează energie electrică -număr de493 beneficiari, pentru care s-a plătit suma de 249 lei.

Al doilea punct de pe ordinea de zi – informare privind modul de atribuire a biletelor de tratament pentru asigurații sistemului public de pensii, a fost prezentat de către doamna Mirela Goronea – director executiv adjunct, Casa Județeană de Pensii Alba.

Alocarea biletelor de tratament s-a efectuat, în anul 2023, utilizând aplicaţia informatică SPA,  avându-se în vedere Criteriile de acordare a biletelor de tratament balnear prin sistemul organizat și administrat de Casa Națională de Pensii Publice, aprobate prin Ordinul nr.27/13.01.2023 de către Președintele CNPP în temeiul art.122 alin.5 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de  pensii publice, cu modificările și completările ulterioare și al art.24 alin.4 din Legea nr.346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, și a Legii 340/2013 privind bugetul asigurărilor sociale de stat, pentru următoarele categorii de  beneficiari:

–    asiguraţii  sistemului public de pensii,

  • pensionarii sistemului public de pensii,
  • beneficiarii de legi speciale cărora li se acorda bilete de tratament gratuite
  • persoanele aflate în evidența Autorității Naţionale pentru Persoane cu Handicap.

Biletele de tratament balnear se acordă prin aplicația informatică deținută  de C.N.P.P.  în ordinea de ierarhizare a punctajelor cererilor prin care se solicită bilete de tratament balnear, în limita locurilor repartizate pe serii, stațiuni și unități de cazare. Punctajul fiecărei cereri rezultă din aplicarea următoarelor criterii :

  1. Dacă persoana a mai beneficiat de bilete de tratament în ultimii 2 ani :
Nr. crt. Situaţia beneficiarului în ultimii 2 ani Punctaj acordat
1. Nu a beneficiat de bilet 10
2. A beneficiat de 1 bilet – în extrasezon 5
3. A beneficiat de 1 bilet – în sezon 3
4. A beneficiat de 2 bilete: 2 în extrasezon 2
5. A beneficiat de 2 bilete: 1 în sezon + 1 în extrasezon 1
6. A beneficiat de 2 bilete: 2 în sezon 0
  1. Categoria de pensie a beneficiarului:
Nr. crt. Categoria de pensie a beneficiarului Punctaj acordat
1. Pensie de invaliditate 10
2. Pensie de limită de vârstă 6
3. Pensie de urmaş 3
4. Pensie anticipată 2
5. Pensie anticipată parţială 1
  1. Cuantumul total brut al drepturilor de pensie:
Nr. crt. Cuantumul pensiei Punctaj acordat
1. Pensie egală cu 1.125 lei 6
2. 1.126 lei -2.015 lei- pensia medie anuală de asigurări sociale de stat prognozată pe anul 2023 5
3. 2.016 lei – 3.216 lei 4
4. 3.217 lei – 4.417 lei 3
5. 4.418 lei – 5.618 lei 2
6. 5.619-6.789 lei – câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat  pe anul 2023 1
7. Peste câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat  pe anul 2023 0

Potrivit criteriilor  se acordă punctaje maxime  pentru  pensionarii care nu au mai beneficiat de bilete de tratament în ultimii 2 ani, sunt pensionari de invaliditate  și au un cuantum redus al pensiei. Ierarhizarea cererilor de solicitare este dată de ordinea descrescătoare a punctajelor aferente fiecărei cereri.

Până la data de 30.06.2023 la Casa Judeţeană de Pensii Alba s-au înregistrat un nr. de 2.335  cereri de bilete de tratament. Pentru primele 6 luni ale anului ne-au fost repartizate un nr. de 618  de bilete de tratament  de către C.N.P.P., la care s-au adăugat un număr de 51  bilete  cerute suplimentar.

Pentru persoanele care beneficiază de tratament balnear cu suportarea unei contribuţii au fost eliberate un număr de 512 bilete din care :

  • 495 – persoane care sunt pensionari în sistemul public;
  • 15 – persoane care sunt asiguraţi ai sistemului public de pensii prevăzuţi la art.6 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii ;
  • 1- persoană care este pensionar în sistemul public și care este și angajată;
  • 1 – persoana aflată în raport de serviciu sau raport de muncă cu Casa Națională de Pensii Publice

              Atribuirea biletelor de tratament şi în acest an se va face în continuare cu respectarea criteriilor emise de C.NP.P.

Precizăm că şi după noile Criteriile aprobate de acordare a biletelor de tratament balnear, s-au menţinut  categoriile de persoane care beneficiază de tratament balnear în mod gratuit. Biletele de tratament balnear acordate gratuit se pot acorda numai în limita numărului de locuri alocate de C.N.P.P. şi sunt alocate automat prin aplicaţia informatică în funcţie de punctajul realizat de cerere pentru criteriile stabilite.

În situaţia în care numărul locurilor repartizate pentru a fi distribuite gratuit este epuizat, se pot elibera bilete cu plata unei contribuţii individuale , potenţialilor beneficiari de bilete gratuite, în calitate de pensionari sau asiguraţi al sistemului public de pensii, numai cu acceptul scris al acestora .

De asemenea şi  calculul contribuţiei individuale în cazul pensionarilor  este acelaşi, respectiv  50% din cuantumul brut al drepturilor de pensie din luna anterioară celei în care se efectuează repartiţia. În situaţia pensionarilor care au şi calitatea de asiguraţi contribuţia individuală este 50% din cuantumul total al drepturilor de pensie şi din nivelul câştigului brut de natură salarială realizat din luna anterioară celei în care se face repartiţia .

Menţionăm că în cursul unui an calendaristic se poate elibera un singur bilet de tratament balnear aceluiaşi beneficiar indiferent dacă este cu  plata unei contribuţii sau gratuit.

Durata sejurului unui bilet de tratament este de 16 zile , iar a tratamentului balnear este de 12 zile.

În scopul evitării aglomeraţiei şi a deplasării din teritoriu la Casa de Pensii solicitanţii îndreptăţiți să beneficieze de bilete de tratament au posibilitatea de a transmite cererile prin poştă, fax, e-mail sau le pot depune personal la Casa de Pensii,  cu cel puţin 30 de zile anterioare primei luni din perioada pentru care se solicita bilet. Prin cerere solicitantul poate opta pentru cel mult trei staţiuni.

Pentru cunoaşterea Criteriilor de acordare a bilelor de tratament balnear prin sistemul organizat şi administrat de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale  s-a   procedat la afişarea lor la avizierul Casei Judeţene de Pensii Alba, de asemenea acestea se vor transmite alături de repartiţia pe staţiuni şi serii pe adresa de e-mail organizaţiilor de pensionari din cadrul judeţului si se vor afişa pe site-ul instituţiei.

Prin intermediul aplicaţiei SPA se va calcula punctajul acordat fiecărei cereri.    Daca, in urma calculării punctajului in aceasta aplicaţie SPA, mai multe cereri au acelaşi  punctaj, ele se ordonează  descrescător după punctajul primit conform numărului de bilete de care a beneficiat in ultimii 2 ani. Daca, după aceasta etapa mai multe cereri au acelaşi punctaj pentru criteriul 1, atunci  ele se ordonează crescător după venit. În situația în care  și după parcurgerea acestor etape se identifică cereri cu același punctaj final, atunci persoanele se ordonează după numărul cererii având în vedere prioritate cererea cu numărul cel mai mic.

Aceste repartiţii au fost și sunt publicate in permanenta pe site-ul instituţiei: www.pensiialba.ro.  si la sediul Casei Judeţene de Pensii Alba .

De asemenea beneficiarii sunt anunţaţi prin scrisori transmise prin Posta Romana,  cu privire la planificarea datelor in care pot ridica biletele de la Casa Judeţeana de Pensii Alba .

În concluzie, consideram ca activitatea privind biletele de tratament s-a desfăşurat in condiţiile prevăzute  de Criteriile  specifice de acordare emise de Casa Naţionala de Pensii in temeiul art.122 alin.5 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin Ordin al Președintelui acestei instituții.

 

Diverse.

         Pe parcursul ședinței au avut loc discuții libere cu privire la materialele prezentate, precum și alte subiecte de larg interes.

         

       Ședința Comisiei de Dialog Social Alba a fost închisă de către subprefectul județului Alba, domnul Andrei Vincze, care a asigurat membrii Comisiei că toate problemele dezbătute în cadrul ședinței vor fi transmise cu celeritate Guvernului României și ministerelor de resort.

 

Alba Iulia, 17 iulie 2023

Program Ziua Imnului Național

Programul activităţilor organizate cu prilejul Zilei Imnului Național al României

 

CADRUL GENERAL:

  1. Locul: Piața Tricolorului Alba Iulia

 

  1. Data și ora: 29.07.2023, ora 10.00

 

  1. Programul activităţilor:

09.50 – 10.00   Primirea invitaților;

10.00 -10.05 Prezentarea onorului, salutul Drapelului de luptă și ocuparea locului în  dispozitiv;

10.05 – 10.15  Alocuțiune referitoare la simbolistica versurilor Imnului național al României, scurt istoric și semnificații;

10.15 – 10.20  Oficierea serviciului religios;

10.20 – 10.25  Intonarea Imnului Național al României.

 

  1. Participanţi:

Instituţia Prefectului – Judeţul Alba

Consiliul Judeţean Alba

Primăria Municipiului Alba Iulia

Arhiepiscopia Ortodoxă Română, Arhiepiscopia Romano – Catolică, reprezentanți ai     cultelor religioase

Unitățile militare (M.Ap.N., M.A.I.) din Garnizoana Alba Iulia

Direcția Județeană de Informații Alba

Direcția Județeană de Telecomunicații Speciale Alba

Cercul Militar Alba Iulia

Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Alba

Asociația Națională a Veteranilor de Război ”Ferdinand I”, filiala Alba

Asociația  Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, filiala Alba Gemina

Asociația  Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, filiala Avram Iancu

Asociația Militarilor Veterani și a Veteranilor cu Dizabilități din Teatrele de Operații

Asociația Revoluționarilor ”Decembrie 89” Alba Iulia

Consiliul Județean al Pensionarilor și Persoanelor Vârstnice Alba

Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba Iulia

Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia

Servicii și instituții publice din județul Alba

Partide politice

Reprezentanți mass-media