Comunicat privind principalele măsuri luate de structurile Ministerului Afacerilor Interne din județ, în contextul Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului

Instituția Prefectului – Județul Alba informează cetățenii cu privire la măsurile de ordine și siguranță publică întreprinse de structurile Ministerului Afacerilor Interne din județ, în contextul minivacanței prilejuite de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

În perioada următoare au loc evenimente deosebit de importante pentru comunitate, atât din perspectiva religioasă cât și laică, Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului și Ziua Marinei Române, sărbători care au o semnificație deosebită pentru români.

Evenimentele organizate pe întreg teritoriul țării reprezintă o ocazie de a ne bucura de tradiții și de a sărbători alături de cei dragi.

Eforturile sunt concentrate pe prevenirea oricăror incidente și pe asigurarea unui mediu sigur și plăcut, pentru toți cetățenii. Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne din județul Alba sunt pregătiți să intervină prompt, în orice situație și să ofere sprijinul necesar oricărei persoane.

Încurajăm cetățenii să colaboreze cu forțele MAI, să respecte regulile de siguranță și să informeze structurile despre orice situație care poate pune în pericol securitatea lor sau a celor din jur. Apelăm la responsabilitatea fiecăruia dintre noi, pentru a ne asigura că aceste zile, pline de evenimente, sunt trăite într-un mediu sigur și liniștit.

Pe timpul minivacanței ocazionate de Sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului”, pentru siguranța tuturor celor care vor participa la evenimente precum “Festivalul Roman Apulum”, hramul mănăstirii Dumbrava, „Festivalul Double Rise”, dar și celelalte evenimente de pe raza județului nostru, Jandarmeria Alba va intensifica acțiunile specifice de asigurare și menținere a ordinii și siguranței publice și va desfășura activități de prevenire și combatere a fenomenelor infracționale și contravenționale.

În sprijinul lor vor acționa polițiștii și pompierii precum și alte forțe din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne dar și polițiștii locali.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a luat măsuri pentru intensificarea acțiunilor, suplimentarea efectivelor de siguranță publică și prezența echipajelor de poliție în locurile în care urmează să se desfășoare manifestările publice.

Peste 180 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba vor acţiona, zilnic, pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică şi pentru ca cetățenii din judeţul Alba să se poată bucura de minivacanţa prilejuită de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Pentru perioada 11 – 15 august 2023, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba a suplimentat efectivele, iar peste 180 de polițiști vor acționa, zilnic, pentru ca cetățenii din judeţul Alba să se poată bucura, în linişte, de minivacanţa prilejuită de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Poliţiştii din structurile de ordine publică, rutieră, investigaţii criminale, arme explozivi și substanțe periculoase, precum și ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale, vor folosi, în medie, 90 de autospeciale și vor acționa pentru prevenirea evenimentelor negative şi menţinerea climatului de siguranţă publică.

Va fi asigurată prezenţa activă în proximitatea lăcașurilor de cult precum și în locurile unde sunt planificate a se desfăşura manifestări publice.

Polițiștii de la prevenire, cei de la siguranță școlară și cei de la rutieră, împreună cu parteneri instituționali, vor desfășura activități informativ – preventive în zona în care vor fi organizate evenimentele publice.

Totodată, poliţiştii Serviciului Transporturi vor intensifica acţiunile de patrulare în staţiile de cale ferată şi pe trenurile de călători, în scopul prevenirii oricărui incident care ar putea afecta siguranța călătorilor.

În ceea ce privește siguranța traficului rutier, va fi asigurată o prezență activă a echipajelor de poliție pe principalele drumuri naţionale, în punctele cu risc ridicat de accidente şi la orele cu trafic intens. Vor fi organizate acțiuni de combatere a conducerii autovehiculelor sub influența alcoolului sau a drogurilor, iar pentru combaterea excesului de viteză şi prevenirea accidentelor rutiere, zilnic, vor fi folosite, la capacitate maximă, 14 aparate radar.

În perioada următoare, pompieri militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,UNIREA” al județului Alba  sunt pregătiți să acționeze, zilnic, pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor.

În locațiile unde vor avea loc evenimente cu public numeros vor fi adoptate măsuri suplimentare, inclusiv prin dispunerea în proximitatea obiectivelor a unor echipaje de intervenție pentru stingerea incendiilor și acordarea primului ajutor calificat.

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente neplăcute, sfătuim cetăţenii să nu aprindă focul în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt.

Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în zonele de agrement şi în  gospodăriile populaţiei trebuie să se facă numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, culturi agricole, păduri sau vecinătăţi.

Îndemnăm fumătorii să nu arunce la întâmplare resturile de ţigară sau chibriturile aprinse, fumatul fiind permis doar în locuri marcate şi amenajate.

O grijă deosebită trebuie acordată copiilor, cărora nu trebuie lăsate la îndemână mijloace de aprindere (chibrituri sau brichete).

Pentru a preveni izbucnirea unui incendiu la fondul forestier, se impune interzicerea accesului cu foc deschis şi fumatul în pădure sau la o distanţă mai mică de 100 de metri de aceasta.

Este foarte important ca normele de prevenire şi stingere a incendiilor la lăcaşurile de cult şi măsurile de protecţie la foc să fie respectate întocmai, iar organizarea activităţii de apărare împotriva incendiilor să fie la un nivel corespunzător.

În perioada acestei minivacanțe, prilejuită de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba vor desfășura, la nivelul județului, activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative și riscurile asociate consumului de droguri.

Activitățile vor avea loc atât în spațiile recreaționale aglomerate, precum și la Festivalul Roman Apulum Alba Iulia care va avea loc în acest interval.

În contextul zilelor libere ce urmează, le recomandăm tuturor să petreacă în siguranță, să nu consume alcool în exces, să nu accepte băuturi sau alimente de la persoane necunoscute, care pot conține diferite substanțe, și să nu conducă autoturisme dacă se află sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor.

De asemenea, reamintim că substanțele psihoactive acționează asupra sistemului nervos central, cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, generând tulburări emoționale și de comportament.

Persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0800 870 070, să se adreseze direct  Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba sau să sune la numărul unic de urgenţă 112.

Agenţia Naţională Antidrog oferă, gratuit și confidențial, servicii de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependența de droguri. În vederea prevenirii traficului de persoane, specialiştii antitrafic din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Alba Iulia vor desfăşura acțiuni de prevenire a traficului de persoane atât în zona de promenadă a festivalului cât și pe paginile de socializare și vor transmite mesaje destinate protejării celor vulnerabili și informării populației.

Traficul de persoane este o infracţiune de o gravitate deosebită, ce constituie o încălcare a drepturilor persoanei şi o atingere adusă demnităţii şi integrităţii acesteia, iar specialiștii ANITP recomandă tuturor persoanelor să dea dovadă de solidaritate şi spirit civic atunci când observă persoane aflate în situații de pericol din sfera traficului de persoane.

Mai multe informații despre traficul de persoane pot fi obținute la numărul gratuit de informare 0800 800 678.

Recomandăm participanților la festival să identifice la intrare punctele de prim ajutor, să nu consume alcool în exces, să manifeste prudență în relația cu alte persoane necunoscute care le pot oferi substanțe sub diverse forme (băuturi, medicamente, țigări).

De asemenea dacă observați în jurul dumneavoastră persoane recalcitrante, evitați o confruntare directă, pentru că orice conflict poate escalada și solicitați ajutor personalului specializat.

Tuturor celor care vor alege, în această minivacanță, să fie în mijlocul distracțieia, le dorim să aibă parte de o experiență memorabilă, în siguranță.

 

Instituția Prefectului- Județul Alba