Comunicat privind principalele măsuri luate de structurile Ministerului Afacerilor Interne din județ în contextul Sărbătorilor Pascale

Instituția Prefectului – Județul Alba informează cetățenii județului cu privire la măsurile de ordine și siguranță publică întreprinse de structurile Ministerului Afacerilor Interne din județ, în contextul Sărbătorilor Pascale ortodoxe și greco-catolice.

În perioada 14-17 aprilie, structurile Ministerului Afacerilor Interne din județul Alba, sunt la datorie, urmărind ca evenimentele programate să se desfășoare în condiții de siguranță.

Polițiștii din Alba vor fi la datorie, în slujba comunității, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, astfel încât toți cetățenii din județul nostru să își petreacă sărbătorile în liniște.

Au fost luate măsuri pentru intensificarea acțiunilor astfel că, peste 180 de polițiști vor fi pregătiți, zilnic, să intervină pentru prevenirea și combaterea oricăror evenimente care ar putea afecta siguranța cetățenilor.

Polițiști din structurile de ordine publică, rutieră, investigații criminale, investigare a criminalității economice și din alte structuri vor acționa în locurile aglomerate,  în zona lăcașurilor de cult, precum și în locurile unde se desfășoară manifestări publice circumscrise Sfintelor Sărbători de Paști precum și  pe principalele artere rutiere ale județului.

În Noaptea de Înviere, peste 130 de polițiști, suplimentar dispozitivului curent de siguranță publică, împreună cu jandarmii, vor menține ordinea și siguranța publică și vor acționa pentru prevenirea evenimentelor negative.

În această perioadă, vor fi folosite, în medie, zilnic, 90 de mijloace auto, iar pe principalele artere rutiere, polițiștii vor acționa cu 13 aparate radar, pentru prevenirea accidentelor rutiere și combaterea excesului de viteză.

Pentru prevenirea evenimentelor negative, Inspectoratul de Poliție Județean Alba vine în întimpinarea cetățenilor cu următoarele recomandări: 

  • Fiți atenți la bunurile personale atunci când va aflați în zone aglomerate;
  • Nu vă păstrați banii și telefoanele în buzunarele exterioare ale vestimentației;
  • Pentru a preveni furturile din autoturisme, atunci când le parcați în locurile special amenajate din zona supermarketurilor, asigurați portierele!
  • Când plecați de acasă, încuiați ușile și închideți ferestrele!
  • Supravegheați-vă atent copiii!
  • Evitați consumul excesiv de alcool și stările conflictuale și nu conduceți autovehicule după ce ați consumat alcool!
  • Fiți prudenți în trafic, respectați regulile de circulație și dați dovadă de politețe rutieră!
  • În caz de nevoie, sunați la 112!

Cu prilejul sărbătorilor Pascale, peste 120 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba vor întreprinde acțiuni specifice de asigurare a ordinii și siguranței publice în 28 de locații.

Pentru buna desfășurare a acestor manifestări Jandarmeria Alba coordonează activitățile specifice de ordine și siguranță publică și va desfășura activități de prevenire și combatere a fenomenelor infracționale și contravenționale în zona lăcaşurilor de cult, unde vor fi oficiate slujbe religioase precum şi în proximitatea acestora.

De asemenea în această perioadă, jandarmii montani vor acționa zilnic în sprijinul turiștilor din zona stațiunilor Șugag, Arieșeni și Roșia Montană, fiind pregătiți să intervină în situații de urgență sau atunci când situația o impune. Pe această cale jandarmii montani îi sfătuiesc pe iubitorii muntelui să țină cont de o serie de recomandări, cum ar fi:

să consulte prognoza meteorologică înainte de a pleca în drumeții;

— să se informeze asupra itinerarului propus, gradului de dificultate, condițiilor climatice locale;

— să aibă echipament adecvat zonei de munte, lanternă, rucsac și trusă de prim ajutor;

— să folosească numai traseele marcate și să urmărească marcajele de pe traseu;

— să solicite sprijinul Jandarmeriei Montane, apelând numărul unic de urgență 112, specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunță, câte persoane au nevoie de ajutor și detalii ale locului unde sunt persoanele aflate în dificultate.

 În minivacanța prilejuită de sărbătorirea Paștelui Ortodox, peste 90 de pompieri militari vor fi zilnic la datorie pentru a răspunde solicitărilor venite din partea cetățenilor, asigurând un răspuns prompt în cazul producerii unor situații de urgență.

În vederea diminuării posibilităților de producere a unor evenimente nedorite în perioada Sărbătorilor Pascale, ISU Alba a luat măsuri menite să asigure un nivel ridicat de protecție a cetățenilor prin realizarea unei abordări instituționale preventive, proactive și reactive.

Specialiștii Inspecției de Prevenire au derulat misiuni de control și informare preventivă la  lăcașurile de cult din județ, în scopul identificării și înlăturării cauzelor potențiale de incendiu și a altor nereguli specifice. Pe timpul verificărilor, aceștia au urmărit aspecte privind dotarea cu stingătoare, menținerea liberă a căilor de evacuare și exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice.

De asemenea, în Noaptea de Înviere, vor fi dislocate autospeciale de intervenție în apropierea lăcașurilor de cult la care se preconizează o afluență de credincioși, iar pompieri din cadrul structurilor de intervenție vor desfășura misiuni de recunoaștere, pentru a interveni prompt în situația producerii unor evenimente negative.

Pentru ca bucuria Sfintelor Sărbători Pascale să nu fie umbrită de incidente neașteptate, reamintim cetățenilor necesitatea respectării câtorva reguli și măsuri simple, atât pe timpul slujbelor religioase, cât și în locuințe.

Credincioșii trebuie să manifeste prudență la utilizarea lumânărilor aprinse, care trebuie ținute la distanță față de haine și păr, evitând apropierea acestora de icoane sau obiecte de decor care ar putea lua foc.

La întoarcerea acasă, este important ca lumânările sau candelele aprinse să fie așezate într-un suport incombustibil (exemplu: într-o farfurie cu puțină apă) și să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau a altor textile. Lumânările sau candelele aprinse nu vor fi lăsate nesupravegheate și se va evita deplasarea cu acestea în autovehicule.

De asemenea, acestea sau alte surse de foc nu vor fi lăsate la îndemâna copiilor,  care trebuie supravegheaţi permanent. O atenție sporită va fi acordată și persoanelor vârstnice sau altor categorii vulnerabile asupra modului de utilizare a lumânărilor aprinse, pentru a preîntâmpina situațiile în care viața sau bunurile pot fi puse în pericol.

Parcarea autovehiculelor în apropierea bisericilor, se va face astfel încât să nu blocheze căile de acces și să nu fie împiedicat accesul la hidranții exteriori de incendiu.

Misiunile pompierilor militari sunt îndreptate spre asigurarea respectării măsurilor de apărare și stingere a incendiilor în vederea creșterii gradului de siguranță a cetățenilor.

Vă dorim sărbători liniștite, alături de cei dragi!