Comunicat privind principalele măsuri luate de structurile Ministerului Afacerilor Interne din județ în contextul minivacanței de 1 mai

Instituția Prefectului – Județul Alba informează cetățenii județului cu privire la măsurile de ordine și siguranță publică întreprinse de structurile Ministerului Afacerilor Interne din județ, în contextul minivacanței de 1 mai.

În acest week-end , structurile Ministerului Afacerilor Interne din județul Alba, sunt la datorie, urmărind ca evenimentele programate să se desfășoare în condiții de siguranță.

În perioada 29 aprilie – 02 mai 2023, aproximativ 200 de poliţiştii din judeţul Alba vor acţiona, zilnic, pentru asigurarea desfăşurării în condiţii de deplină ordine şi siguranţă publică a manifestărilor specifice organizate în contextul sărbătoririi Zilei Internaţionale a Muncii, 1 Mai.

Poliţiştii din structurile de ordine publică, rutieră, investigaţii criminale şi alte formaţiuni, vor folosi, zilnic, în medie, 100 de autospeciale și vor acționa pentru prevenirea evenimentelor negative şi menţinerea climatului de siguranţă publică.

Va fi asigurată prezenţa activă în locurile unde sunt planificate a se desfăşura manifestări publice, dar şi în zonele turistice ale judeţului.

Totodată, poliţiştii Serviciului Transporturi vor intensifica acţiunile de patrulare în staţiile de cale ferată şi pe trenurile de călători, în scopul prevenirii oricărui incident care ar putea afecta siguranța călătorilor.

Pe căile de acces din zona de desfăşurare a evenimentelor publice ce vor avea loc în această perioadă, în judeţul Alba, precum şi pe principalele drumuri naţionale, în punctele cu risc ridicat de accidente şi la orele cu trafic intens, va fi asigurată prezenţa activă a poliţiştilor rutieri, pentru fluidizarea traficului rutier şi pietonal şi pentru restricţionarea ori devierea circulaţiei dacă situaţia o va impune;

Pentru combaterea excesului de viteză şi prevenirea accidentelor rutiere, zilnic, vor fi folosite, la capacitate maximă, 11 aparate radar.

 

Pentru protejarea bunurilor, poliţiştii vă recomandă :

 

  • Când plecaţi de acasă, încuiaţi uşile şi ferestrele! Asiguraţi anexele!
  • Nu daţi informaţii despre sumele de bani sau bunurile de valoare pe care le deţineţi!
  • Nu lăsaţi uşa neasigurată, chiar dacă vă aflaţi la domiciliu!
  • Nu lăsaţi portmoneul sau alte bunuri de valoare la vedere sau în bagaje!

 

Pentru a nu deveni victime ale infracţiunilor sau accidentelor:

 

  • Nu stabiliţi relaţii de prietenie cu orice persoană care pare sociabilă!
  • Nu plecaţi singuri, noaptea târziu, de la petreceri sau alte localuri şi nu vă plimbaţi în locuri izolate şi întunecoase;
  • Nu consumaţi alcool în exces şi nu vă lăsați antrenaţi în dispute sau altercaţii!
  • Adaptaţi permanent viteza de deplasare la condiţiile de drum şi trafic!
  • În condiţii de trafic aglomerat, manifestaţi atenţie mărită la efectuarea depăşirilor!
  • Nu urcaţi la volan, după ce aţi consumat băuturi alcoolice!

 

 

 

Pentru buna desfășurare a manifestărilor prilejuite de minivacanța de 1 mai, patrulele de ordine publică din cadrul Jandarmeriei Alba vor acționa atât independent, cât și în cooperare cu poliția și vor avea în vedere creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, prevenirea și combaterea oricăror posibile incidente, depistarea și sancționarea celor care comit fapte ce pot tulbura ordinea și liniștea publică.

Concomitent cu menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, vom veghea și la buna desfășurare a competițiilor sportive care vor avea loc în această perioadă. Le recomandăm participanților la aceste manifestări să supravegheze cu atenție copiii, să acorde o atenție sporită bunurilor și obiectelor personale și să evite implicarea în orice fel de incidente.

În cazul în care sunteți martorii săvârșirii unor fapte antisociale apelați numărul unic de urgență 112 sau solicitați sprijinul jandarmilor aflați în apropiere.

Pentru ziua de 1 mai recomandăm cetățenilor care aleg să petreacă în mijlocul naturii să nu distrugă, modifice ori să degradeze panourile informative, marcajele, indicatoarele sau orice alte amenajări aflate în perimetrul zonelor destinate pentru activităţile de picnic și să arunce deşeurile doar în locurile special amenajate.

Dacă mergeți în zonele montane, vă recomandăm să vă informați în prealabil despre condițiile meteorologice locale, să vă echipați adecvat, să nu vă expuneți la riscuri și să solicitați sprijin dacă întâmpinați dificultăți.

În acest weekend, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,, UNIREA” al județului Alba va monitoriza permanent, dinamica intervențiilor la nivel local, iar la nevoie vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns, în sprijinul cetățenilor.

Peste 80 de pompierii militari vor fi zilnic la datorie, pentru acordarea asistenței medicale, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.

Răspunsul la urgențele medicale va fi asigurat prin intermediul echipajelor SMURD, care vor asigura primul ajutor medical și transportul persoanelor, aflate în dificultate la unitățile spitalicești.

Pe linie preventivă, în această perioadă, inspectorii de prevenire au derulat controale la unități turistice sau obiective care desfăşoară activităţi economice. Pe timpul verificărilor, principalele aspecte urmărite au constat în dotarea cu stingătoare, menținerea liberă a căilor de evacuare și exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice.

Întrucât se apropie ziua de 1 mai, dată la care mulți dintre dumneavoastră își vor alege să petreacă timpul în aer liber, cu precădere în zonele turistice, parcuri de agrement ori în mijlocul naturii, salvatorii din cadrul ISU ALBA vă recomandă respectarea unor măsuri, pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite.

  

Măsuri de prevenire pentru cei care vor utiliza surse de foc în spații deschise:

–  pregătiți focul doar în spații special amenajate, cât mai departe de vegetație;

–  înainte de plecare stingeți focul cu apă și acoperiți cu pământ cenușa rezultată;

–  copiii nu trebuie lăsați nesupravegheați în apropierea focului;

–  este interzis fumatul în afara locurilor special amenajate sau aruncarea la întâmplare a țigărilor și chibriturilor aprinse.

De asemenea, prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în gospodărie se face numai  în condiţii de siguranță şi la distanţe care să nu permită propagarea acestuia la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi. Astfel, în locul în care se face grătarul trebuie să fie amplasat un stingător de incendiu sau o găleată cu apă.

În perioada minivacanței de 1 Mai, specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, desfășoară activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative ale consumului de droguri, în cadrul campaniei naționale ”Consumul de droguri ne privește pe toți”.

Acțiunile preventive sunt centrate, în principal, în spațiile recreaționale aglomerate care, în aceste zile libere, vor reprezenta atracții turistice, zonele turistice sau de agrement, până în prezent personalul centrului desfășurând acțiuni de informare pentru reprezentanții unităților turistice și persoanele aflate în zonele de agrement de pe Valea Sebeșului, zona munților Apuseni (Albac, Arieșeni), Valea Gălzii și din municipiile Alba Iulia, Sebeș și Aiud.

Pentru a petrece în siguranță, vă recomandăm să manifestați prudență în relațiile cu persoanele necunoscute, să consumați băuturi doar din sticle desfăcute în fața dumneavoastră, să supravegheați prepararea băuturilor solicitate, sa fiți atenți la prieteniile ocazionale și să nu dați curs conflictelor spontane. Cele mai frumoase amintiri sunt cele pe care ți le amintești a doua zi.

Atât pentru siguranța dumneavoastră, cât și pentru siguranța celorlalți participanți la trafic, nu trebuie să conduceți autoturisme dacă sunteți sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor.

De asemenea, reamintim că substanțele psihoactive acționează asupra sistemului nervos central cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, modifică senzaţiile şi percepţiile, atenţia și gândirea și generează tulburări în întreaga viaţă afectivă, emoţională, dar şi în comportamentul celor ce le consumă.

Agenţia Naţională Antidrog reamintește faptul că oferă, gratuit și confidențial, servicii de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependența de droguri.

În cazul unor situaţii deosebite, puteți apela Tel. Verde: 0800 870 070 sau numărul unic de urgenţă 112.

Agenția Naţională Împotriva Traficului de Persoane, face o serie de precizări destinate protejării cetăţenillor de situațiile periculoase din sfera traficului de persoane.

În acest sens, dorim să cunoașteți faptul că traficul de persoane este o infracţiune de o gravitate deosebită, ce constituie o încălcare a drepturilor persoanei şi o atingere adusă demnităţii şi integrităţii acesteia.

Pentru că în perioada imediat următoare se preconizează ca un număr important de cetățeni vor călători sau vor participa la diferite evenimente legate de celebrarea  zilei de 1 Mai, vă recomandăm să dovediţi solidaritate şi spirit civic atunci când observați alte persoane aflate în situații de pericol din sfera traficului de persoane.

Traficul de ființe umane este una din infracţiunile ale cărei indicii sunt, câteodată, dificil de sesizat de persoanele vătămate, de aceea, pe lângă măsurile individuale de precauție este nevoie și de implicarea societății, în special când vorbim de victime minore.

 

Vă dorim o minivacanță de 1 mai liniștită, lipsită de evenimente!