Ziua Eroilor comemorată la Alba Iulia

Joi 17 mai a.c., La Cimitirul Eroilor din Alba Iulia a avut loc comemorarea și cinstirea eroilor căzuți la datorie pentru neam și țară.
La evenimentul de comemorare și cinstire ai eroilor care au căzut la datorie pentru țară sau în teatrele de operațiuni la care și România ia parte, au fost prezenți reprezentanți ai armatei române din garnizoana de la Alba Iulia, reprezentanți ai administrației locale și județene, cadeți ai liceului militar „Mihai Viteazul”, asociația Veteranilor de Război, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, reprezentanți ai arhiepiscopiei ortodoxe, elevi de școală generală și reprezentanți ai partidelor politice.
Ceremonia a început cu intonarea imnului național al României, urmată de slujba religioasă de pomenire al celor căzuți în misiune sau pe frontul de război. Programul a continuat cu alocuțiuni prin care s-a subliniat sacrificiul eroilor și însemnătatea lor pentru țară, urmat de depunerea de coroane și păstrarea unui moment de reculegere.
Prezent la eveniment, Directorul Cancelariei prefectului, domnul Cornel Murg a citit mesajul ministrului afacerilor interne, doamna Carmen Dan.
” Îi omagiem, astăzi, pe eroii neamului, pe cei care au făcut sacrificiul suprem în numele valorilor, principiilor și idealurilor naționale, pentru viitorul și stabilitatea României.
Ei ne-au marcat istoria și datorită lor putem sărbători, anul acesta, Centenarul Marii Uniri. Se cuvine să ne plecăm fruntea cu respect în fața memoriei noastre naționale pentru că, întotdeauna, prezentul este dator trecutului și îndatorat viitorului.
Deloc întâmplător, Ziua Eroilor este legată de sărbătoarea creștină a Înălțarii Domnului, când celebrăm biruința vieții asupra morții. Trăim pentru că strămoșii noștri au crezut în noi și, la rându-ne, avem obligația să credem în generațiile viitoare.
Cea mai bună lecție pe care istoria ne-o dă, constant și altruist, este puterea exemplului!
Sacrificiile înaintașilor reprezintă dovada datoriei împlinite, un model demn de împărtășit copiilor noștri care trebuie să înțeleagă că acțiunile fiecăruia dau sens unor cuvinte precum: independență, unitate, libertate.
Este cutremurătoare sintagma ”Căzut la datorie!”. Însemnătatea ei profundă îndeamnă la modestie și respect, indiferent dacă eroii sunt strămoșii noștri sau contemporani cu noi. Militarii, polițiștii, jandarmii, pompierii, polițiștii de frontieră sau piloții MAI care și-au pierdut viața în executarea misiunilor sunt români care au crezut în jurământul depus față de țară, l-au respectat și l-au onorat fără rezerve.
Dragi români, în această zi sfânta, să vărsăm o lacrimă de recunoștință și prețuire pentru eroii noștri din toate locurile și din toate timpurile, cunoscuți sau necunoscuți, care și-au jertfit viața pe altarul patriei! Să le păstrăm vie memoria și să avem, veșnic, un loc pentru ei în sufletele noastre!
Glorie eternă eroilor neamului!”