Ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba, prezidată de prefectul Dănuț-Emil Hălălai

Vineri 13 iulie a.c., s-a desfășurat ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba, prezidată de prefectul Dănuț-Emil Hălălai. Ordinea de zi a ședinței a cuprins următoarele teme: prezentarea ,,Raportului de sinteză privind apărarea împotriva inundațiilor, fenomenelor hidrometeorologice periculoase produse în județul Alba în luna iunie 2018”; proiect de hotărâre pentru aprobarea ,,Raportului de sinteză privind apărarea împotriva inundațiilor, fenomenelor hidrometeorologice periculoase produse în județul Alba în luna iunie 2018”.

Luna iunie s-a caracterizat printr-un regim pluviometric excedentar. Ploile au fost sub formă de averse torențiale, cantitățile de apă căzute în interval scurt de timp au fost însemnate. Cantitățile lunare cumulate au depășit normalul perioadei cu valori de 2 până la 3 ori la majoritatea posturilor pluviometrice.

Intensitatea mare a precipitațiilor și persistența lor pe parcursul întregii luni  a determinat o suprasaturare a solului cu apă, favorizând în acest fel amplificarea scurgerii de pe versanți, sau activarea/reactivarea unor torenți care a antrenat și cantități importante de aluviuni.

De asemenea, debitele râurilor au avut o tendință constantă de creștere pe parcursul întregii luni, depășind încă de la jumătatea intervalului debitele medii multianuale caracteristice pentru luna iunie. În acest interval au fost atinse sau depășite pentru scurt timp Cotele de Atenție pe câteva râuri din județul Alba

Valoarea totală a pagubelor se ridică la suma de 13835,86 mii lei.

Nu s-au înregistrat victime umane.

În cadrul ședinței s-a aprobat Raportul de sinteză privind apărarea împotriva inundațiilor, fenomenelor hidrometeorologice periculoase, produse în județul Alba în luna iunie 2018.

Prefectul județului Alba, domnul Dănuț-Emil Hălălai a declarat că lista cu cele 36 obiective calamitate prioritizate în valoare totală de 7086,82, mii lei, propuse pentru refacere a fost înaintată printr-un proiect de hotărâre de guvern de către Instituția Prefectului – Județul Alba și Consiliul Județean Alba la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, precum și la Ministerul Afacerilor Interne. Acoperirea cheltuielilor pentru celelalte pagube provocate de către inundații și fenomenele hidrometeorologice periculoase se va face din fondurile publice la nivel local și central, sau din alte surse.

 

Instituția Prefectului – Județul Alba