Proiectul MRP „Descoperă și Cunoaște România” la Alba Iulia

         În perioada 20 – 22 aprilie a.c., în cadrul proiectului Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP), „Descoperă și Cunoaște România” (DCR) 50 de etnici români stabiliți  în Ungaria au vizitat județul Alba și au avut  întrevederi cu reprezentanți ai autorităților administrației publice locale.
         Membrii delegației au luat contact cu ce înseamnă România, istoria acesteia, tradițiile și obiceiurile și au avut  oportunitatea de a discuta cu reprezentanți ai Guvernului României despre nevoile și dorințele lor în calitate de români care vor să păstreze legătura cu țara.
Proiectul MRP „Descoperă și Cunoaște România” își propune să contribuie la consolidarea dialogului între etnicii români din afara granițelor, în vederea menținerii legăturilor identitare românești.
          Prin DCR 2018, ministerul îşi propune ca în Anul Centenarului să aducă în ţară 500 de români care trăiesc în comunităţile istorice în vederea realizării unui schimb de experiențe și pentru a-i încuraja să păstreze și promoveze identitatea românească.
          Prefectul județului Alba, domnul Dănuț-Emil Hălălai i –a oferit reprezentantului delegației un drapel cu însemnele României.
          ”Îmi revine deosebita plăcere să vă întâlnesc și să vă adresez salutul meu, în calitate de prefect al județului Alba. Doresc să vă informez că sunt extrem de interesat în a vă susține în proiectele și acțiunile pe care le derulați sau pe care doriți să le implementați. Vreau să purtăm un real dialog și să fiu pentru dumneavoastră o sursă constantă de sprijin. Sunteți vocile de mâine și cei care poartă, alături de noi, responsabilitatea păstrării și promovării identității și tradițiilor românești. Sper ca această experiența pe care o împărtășiți în județul nostru să va fie utilă, să fie una interactivă și să vă determine să fiți din ce în ce mai implicați în programe care să aibă impact întărirea relațiilor de colaborare cu românii de pretutindeni.
          Anul acesta, la 1 Decembrie celebrăm împlinirea unui centenar de la Marea Unire de la Alba Iulia – eveniment de cea mai mare dimensiune istorică pentru națiunea română, fapt fără de care nu ar fi existat azi o Românie Mare, modernă și suverană, un stat național unic și indestructibil pe harta Europei. Suntem datori cu toții, să nu uităm nicio clipă că pentru Marea Unire s-a luptat scump și s-a plătit cu jertfe grele, pierind pe câmpurile de luptă mii și mii de vieți omenești. Un astfel de eveniment nu trebuie considerat doar o comemorare festivă, ci o oportunitate de pace socială, un mijloc de consolidare a legăturilor românilor de pretutindeni.” a precizat în discursul său prefectul Dănuț- Emil Hălălai.
Instituția Prefectului – Județul Alba