Prefectul județului Alba, Dănuț-Emil Hălălai, a recomandat Direcției de Sănătate Publică Alba efectuarea unor controale la chioșcurile alimentare din incinta unităților de învățământ

       Luni, 19 martie a.c., cu începere de la ora 10.00, la sediul Instituției Prefectului – județul Alba s-a desfăşurat şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Alba, prezidată de prefectul Dănuț-Emil Hălălai.
       La ședință au participat subprefectul județului Alba, Monica Popescu, directori de servicii deconcentrate, reprezentanți ai asociațiilor de pensionari.
       Principalele teme dezbătute în cadrul şedinţei au fost: modul de derulare a Programelor Naționale de Sănătate la nivelul județului; informare cu privire la soluționarea cererilor privind pensiile internaționale; diverse.
       Membrilor Comitetului le-a fost prezentată modalitatea prin care persoanele interesate pot beneficia de Programelor Naționale de Sănătate, pentru a fi mediatizată de către reprezentanții asociațiilor de pensionari în comunitățile din care provin.
        Doamna Simona Mirela Goronea, director executiv adjunct, Casa Judeţeană de Pensii Alba, a prezentat membrilor Comitetului o informare privind soluționarea cererilor privind pensiile internaționale, pentru asigurații care au realizat stagii de cotizare atât în țară, cât și în străinătate, în perioada 01.07.2017 – 31.12.2017.
         În ultimele șase luni ale anului 2017 sunt înregistrate în  baza de date a  Compartimentului Pensii Internaționale, în vederea soluționării, 330 solicitări pentru acordarea drepturilor de pensie comunitară, astfel: 173 cereri de pensionare pentru limită de vârstă, anticipată și anticipată parțial, 21 cereri de pensionare de invaliditate, 10 cereri de pensionare de urmaș și 126 solicitări de atestare a calității de asigurat în România pentru persoanele care domiciliază și au reședința în țările Uniunii Europene.
       Doamna Cristina Galoș, medic șef, Casa de Asigurări de Sănătate Alba, a prezentat un raport privind modul de derulare a Programelor Naționale de Sănătate la nivelul județului Alba în anul 2017.
        Programele Naționale de Sănătate care s-au derulat în județul Alba, în anul 2017, au fost:
  • Programul național de oncologie – subprogramul de tratament al bolnavilor cu afecțiuni oncologice si medicamente eliberate in baza contractelor cost volum
  • Programul național de diabet zaharat
  • Subprogramul  de  tratament al bolilor rare –Scleroza Laterala Amiotrofica, Mucoviscidoza copii si Angioedem ereditar
  • Programul național de tratament al hemofiliei si talasemiei
  • Programul național de ortopedie
  • Programul național de transplant de organe, țesuturi si celule de origine umana- tratamentul stării posttransplant
  • Programul național de suplinire a funcției renale la bolnavii cu insuficienta-desfășurat în centrul de dializă privat SC NEFROMED DIALYSIS CENTERS SRL.
       Casa de Asigurări de Sănătate Alba a efectuat în anul 2017 monitorizarea, atât trimestrial cât și anual, privind modul de derulare al Programelor Naționale de Sănătate.
       Prefectul județului Alba, Dănuț-Emil Hălălai, a recomandat Direcției de Sănătate Publică Alba efectuarea unor controale la chioșcurile alimentare din incinta unităților de învățământ în vederea respectării legislației de către comercianți.
Instituția Prefectului – Județul Alba