Prefectul Dănuț Emil Hălălai a solicitat în cadrul Colegiului Prefectural efectuarea de controale privind derularea în județ a Programului Laptele și Cornul

Marți 29 ianuarie a.c. s-a desfășurat la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Alba, sala ”Mihai Viteazu”, începând cu orele 9,00, ședinţa Colegiului Prefectural al Judeţului Alba.  Ordinea de zi a ședinței a cuprins următoarele teme: raport prezentat de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba privind acțiunile de verificare desfășurate din luna decembrie 2018; informare privind activitatea de control a Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba, în perioada sărbătorilor de iarnă, în anul 2018 ; raport al Direcției de Sănătate Publică privind acțiunile de verificare a unităților de alimentație publică desfășurate în perioada sărbătorilor de iarnă, 2018; raport de evaluare a rezultatelor activităților desfășurate de Instituția Prefectului – Județul Alba în anul 2018 ; hotărârea nr.1/2019 a Colegiului Prefectural privind stabilirea datei și a tematicii ședinței următoare a Colegiului Prefectural;diverse.

Pe baza temelor dezbătute în cadrul ședinței, prefectul  Dănuț-Emil Hălălai a avut o serie de intervenții. Domnia sa a atenționat asupra riscurilor existente pentru răspândirea pestei porcine, respectiv transportul neautorizat al porcilor în zona Munților Apuseni și vânzarea haotică, fără acte de proveniență a animalelor, solicitând Inspectoratului de Poliție Județean și Jandarmeriei montane intensificarea controalelor în zonă, în special pe drumurile care nu sunt publice.

Prefectul județului Alba a menționat totodată sesizările primite privind calitatea foarte proastă a pachetului  cornul și laptele distribuite în instituțiile de învățământ. Au fost înregistrate plângeri din partea părinților privind cornuri mucegăite, biscuiți fără valoare nutritivă și lapte care nu erau în conformitate cu standardele cerute. Prefectul județului a cerut efectuarea de urgență a unui control  împreună cu DSVSA, DSP, ISJ la firmele care au câștigat licitația, pentru a verifica calitatea produselor furnizate precum și o acțiune de verificare privind condițiile și spațiile de depozitare a produselor alimentare în incinta unităților de învățământ.

În cadrul discuțiilor, prefectul Dănuț-Emil Hălălai  a mai subliniat importanța acțiunilor desfășurate de instituțiile publice care urmăresc prevenirea epidemiilor și toxiinfecțiilor alimentare în rândul populației. A solicitat Direcției de Sănătate Publică efectuarea de controale privind sălile unde se organizează nunți, în vederea asigurării condițiilor igienico-sanitare și prevenirea îmbolnăvirilor.

Instituția Prefectului – județul Alba