Minuta ședinței ordinare a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Alba din 26 septembrie 2022

Temele înscrise pe ordinea de zi au fost următoarele: Campania siguranța pacientului în domeniul sănătății vederii și ”Cine lucrează pentru populație, nemulțumirile pensionarilor”.
În deschiderea ședinței domnul Corneliu Mureșan, a dat cuvântul doamnei Cristina Beșleagă, asistent medical generalist în cadrul Direcției de Sănătate Publică Alba, care a prezentat Campania siguranța pacientului în domeniul sănătății vederii.
Campania desfășurată de Direcția de Sănătate Publică Alba sub sloganul “Ai grijă de ochii tăi! Nu-ți neglija sănătatea vederii !”, privind siguranța pacientului are ca temă în 2022 siguranţa pacientului în domeniul sănătăţii vederii și se derulează pe parcursul lunii septembrie.
În România în anul 2020, existau: 3.388.479 de persoane cu scăderea vederii. Dintre aceștia, 59.000 de oameni erau orbi. Prevalența brută a pierderii vederii: 17.8%.
Conform datelor Centrului Național de Statistică și Informatică în Sănătate Publică (CNSISP), în anul 2021, numărul cazurilor noi de glaucom, declarate de medicul de familie a fost de (12.001), iar cu cecitate și scădere a vederii (3750). În același an sunt în evidența cabinetului de nutriție și boli metabolice 152.846 pacienţi cu retinopatie diabetică.
Tot în anul 2021 au fost înregistrați 1762 pacienți cu traumatisme oculare. Cât privește procedurile realizate în unitățile sanitare din România (sector public + sector privat) acestea au reprezentat 27.942 intervenții oftalmologice.
Între anii 2010-2020 s-a remarcat o scădere a numărului de consultații și tratamente oftalmologice ce revine pentru un locuitor de la 0.08 (2010) la 0.03 (2020).
În anul 2020, la nivel județean, în ceea ce privește gradul de ocupare al paturilor în secţia de oftalmologie, s-a remarcat faptul că valoarea cea mai mare a indicelui de utilizare al acestora a fost înregistrat în București (144.9), în timp ce numărul cel mai scăzut a fost înregistrat în județul Giurgiu (7). În același an, durata medie de spitalizare în secțiile de oftalmologie, cea mai mare valoare a fost înregistrată în jud. Galați (5.9) zile în timp ce județele Bihor, Covasna și Mureș au înregistrat durata medie cea mai scăzută (1.6) zile.
În continuarea ședinței a luat cuvântul domnul Dinu Nistor din partea Asociației Pensionarilor ”Speranța de Alba”, care a prezentat punctul de vedere intitulat ”Cine lucrează pentru populație, nemulțumirile pensionarilor”.
Relatăm principalele problemele și propuneri pentru îmbunătățirea calității vieții pentru această categorie socială:
– prețurile la utilități au crescut, iar pensionarilor le este greu să achite aceste facturi. În acest sens, pensionarilor ar trebui să li se acorde anumite reduceri.
– o altă propunere a fost mărirea cuantumului pensiilor.
– modificarea legislației pentru acordarea grupelor de muncă, fără ca pensionarii să fie nevoiți să se adreseze instanțelor de judecată pentru a-și câștiga acest drept.
– calcularea pensiilor să se efectueze pe principiul contributivității.