Măsurile dispuse la nivelul județului Alba în contextul Sărbătorilor Pascale

Pentru a ne bucura în liniște de sărbătoarea Învierii Domnului, polițiștii, jandarmii și pompierii din județul Alba vor acţiona cu efective suplimentare, pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, cât și pentru a acorda sprijin cetățenilor în cazul unor situații de urgență.

Astfel, în perioada 22 – 25 aprilie 2022, peste 160 de poliţişti vor fi pregătiţi să intervină pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care ar putea afecta siguranţa cetăţenilor.

Poliţişti din structurile de ordine publică, investigaţii criminale, investigare a criminalităţii economice, arme explozivi substanţe periculoase şi din alte structuri vor acţiona în locurile aglomerate,  în zona lăcaşelor de cult, precum şi în locurile unde se desfăşoară manifestări publice circumscrise Sfintelor Sărbători de Paşti şi  pe principalele artere rutiere ale judeţului.

În Noaptea de Înviere vor fi intensificate activităţile de patrulare şi se va acţiona pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice şi prevenirea evenimentelor negative.

În această perioadă, vor fi folosite, în medie, zilnic, 70 de mijloace auto, iar pe principalele artere rutiere, poliţiştii vor acţiona cu 12 aparate radar, pentru prevenirea accidentelor rutiere şi combaterea excesului de viteză.

Pentru a preîntâmpina evenimentele neplăcute, recomandăm conductorilor auto să circule cu atenţie, să respecte semnalizarea rutieră şi semnalele poliţiştilor rutieri.

Să nu conducă sub influenţa băuturilor alcoolice, să reducă viteza de deplasare în zonele cu circulaţie intensă, să circule cu prudenţă sporită  în momentul când trec pe lângă grupuri de pietoni și să nu oprească autovehiculele în apropierea lăcaşelor de cult.

Pietonilor le recomandăm să circule pe trotuare, să traverseze strada numai prin locurile special amenajate, după o temeinică asigurare, la culoarea verde a semaforului electric şi să nu staţioneze pe partea carosabilă.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, prin efectivele de care dispune, este pregătit să răspundă prompt la orice sesizare sau reclamaţie a cetăţenilor, pentru asigurarea unui climat de siguranţă corespunzător pe perioada Sărbătorilor Pascale.

Cu prilejul sărbătorilor Pascale, peste 450 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba vor întreprinde acțiuni specifice de asigurare a ordinii și siguranței publice în 38 de locații, pe timpul desfășurării manifestărilor religioase care vor avea loc duminică 24 aprilie, cu ocazia Paștelui.

Pentru buna desfășurare a acestor manifestări Jandarmeria Alba coordonează activitățile specifice de ordine și siguranță publică și va desfășura activități de prevenire și combatere a fenomenelor infracționale și contravenționale în zona destinată acestor activități precum și în imediata apropiere a acestora.

Pentru evitarea incidentelor nedorite și a oricăror situații de natură să tulbure ordinea publică, Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba face următoarele recomandări:

– participanții să respecte măsurile stabilite de organizatori precum și indicațiile și îndrumările jandarmilor;

– să manifeste răbdare astfel încât să nu se ajungă la crearea de situații care să genereze busculade sau aglomerări nejustificate;

– să evite implicarea în conflicte de orice natură;

– să acorde o atenție deosebită bunurilor și obiectelor personale (genți, poșete, bagaje etc.), evitând pe cât posibil să aibă la vedere obiecte de valoare care pot atrage atenția persoanelor cu intenții dubioase;

– părinții sunt rugați să supravegheze cu atenție sporită copiii;

De asemenea în această perioadă, jandarmii montani vor acționa zilnic în sprijinul turiștilor din zona stațiunilor Șugag, Arieșeni și Roșia Montană, fiind pregătiți să intervină în situații de urgență sau atunci când situația o impune. Pe această cale jandarmii montani îi sfătuiesc pe iubitorii muntelui să țină cont de o serie de recomandări, cum ar fi:

— să consulte prognoza meteorologică înainte de a pleca în drumeții;

— să se informeze asupra itinerarului propus, gradului de dificultate, condițiile climaterice locale;

— să aibă echipament adecvat zonei de munte, lanternă, rucsac și trusă de prim ajutor;

— să folosească numai traseele marcate și să urmărească marcajele de pe traseu;

— să solicite sprijinul Jandarmeriei Montane, apelând numărul unic de urgență 112, specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunță, câte persoane au nevoie de ajutor și detalii ale locului unde sunt persoanele aflate în dificultate.

Peste 350 de pompieri militari ai ISU Alba vor fi la datorie în acest sfârșit de săptămână cu ocazia Sărbătorilor Pascale.

În perioada sărbătorilor prilejuite de Paște, ISU Alba va monitoriza permanent evoluția dinamicii din teren, iar, la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților.

Zilnic, echipajele de pompieri care încadrează 40 de mijloace tehnice sunt pregătite să intervină pentru acordarea asistenței medicale de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.

Răspunsul la urgenţele medicale este asigurat prin intermediul celor 6 echipaje SMURD,  precum și 7 autospeciale pentru descarcerare.

1. În perioada Sfintelor Sărbători de Paşte, credincioşii  se vor afla în lăcaşurile de cult, pentru a primi Lumina Învierii Domnului. Pentru ca aceste momente de rugăciune şi apropiere de Dumnezeu să fie petrecute în linişte şi siguranţă, recomandăm populaţiei, dar şi slujitorilor bisericilor, respectarea următoarelor măsuri privind apărarea împotriva incendiilor:

 • Accesul credincioşilor în incinta lăcaşului de cult să fie permis în limita capacităţii bisericii;
 • În condiţiile unui număr foarte mare de credincioşi, se recomandă desfăşurarea slujbelor religioase în exteriorul bisericii;
 • Menţinerea uşilor de acces/evacuare în poziţie deschisă, în mod obligatoriu, pe timpul slujbelor religioase;
 • În cazul organizării slujbelor religioase în bisericile din lemn, nu se va permite aglomerarea credincioşilor în interior, deoarece aceste obiective sunt de dimensiuni mici, au căile de evacuare insuficiente şi prezintă un risc foarte mare de incendiu;
 • Evitarea desfăşurării slujbelor religioase în interiorul obiectivelor aflate în curs de restaurare / renovare şi interzicerea desfăşurării lor în obiective în care sunt amplasate schele;
 • Desemnarea, de către preoţi, a unor persoane responsabile, cu atribuţii de supraveghere atentă a activităţilor din interiorul bisericilor şi de intervenţie operativă, cu mijloace de stingere proprii (stingătoare de incendiu);
 • Enoriaşii vor menţine o distanţă de siguranţă faţă de cei din jurul lor, pentru a evita contactul dintre lumânări şi hainele sau părul acestora;
 • Depunerea lumânărilor se va face numai în locurile special amenajate în acest sens (ex: tăvi metalice umplute cu nisip), în exteriorul lăcaşelor şi la distanţa de siguranţă faţă de elemente combustibile;

Efectuarea, prin grija personalului clerical de la biserici şi mănăstiri, a unei verificări după terminarea slujbelor religioase, pentru înlăturarea oricărei eventuale surse de iniţiere a unui incendiu:

 • stingerea lumânărilor la terminarea activităţilor şi evacuarea resturilor în locuri sigure, în afara bisericii, deconectarea aparatelor electrice şi a instalaţiei de iluminat;

Parcarea autoturismelor persoanelor care participă la slujbele religioase, se va face astfel încât să nu se blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau să împiedice accesul la hidranţii exteriori de incendiu.

 1. În cazul producerii unui incendiu, se acţionează imediat astfel:
 • evacuarea în condiţii de siguranţă a tuturor participanţilor din clădire, precum şi a bunurilor importante, în ordinea valorii;
 • anunţarea imediată a incendiului la Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112.
 1. Pentru prevenirea unor evenimente nedorite la gospodăriile populaţiei pe timpul Sărbătorilor Pascale, pompierii recomandă ieşenilor :
 • la întoarcerea la domiciliu, să nu lase lumânări aprinse nesupravegheate sau în apropierea materialelor uşor combustibile ori în locuri unde pot ajunge copiii şi le-ar putea răsturna.
 • stingerea lumânărilor înainte de a merge la culcare, întrucât există riscul ca acestea să provoace un incendiu;
 • de asemenea, copiii nu trebuie lăsaţi singuri în casă, nesupravegheaţi ori având la îndemână chibrituri, lumânări, brichete.

În cazul în care sunteți martorii săvârșirii unor fapte de natură antisocială, solicitați ajutorul forțelor de ordine sau apelați numărul unic de urgență 112.

Pe această cale Structurile Ministerului Afacerilor Interne din județul Alba, doresc să transmită tuturor cetățenilor, Sărbători Fericite iar Sfintele Sărbători de Paște să vă aducă dumneavoastră și celor dragi lumină în case și pace în suflet!