În cadrul ședinței extraordinare a CJSU Alba S-au dezbătut măsurile necesare a fi întreprinse în vederea creșterii capacității de intervenție în prevenirea și combaterea infecțiilor cu noul Coronavirus

 

Vineri 6 martie a.c. s-a desfășurat ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba, prezidată de prefectul Nicolae Albu. La sedinta au mai participat subprefectul Ioana – Diane Rof, inspectorul sef al ISU Alba, col Adrian Guia, membrii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Alba.

Ordinea de zi a  sedintei a cuprins urmatoarele puncte: prezentarea Planului județean de intervenție în pandemia de gripă care se aplică și în cazul infecției cu Coronavirus; prezentarea Planului județean de urgență privind prevenirea și controlul infecțiilor suspecte cu Coronavirus (COVID – 19); prezentarea Planului județean integrat de intervenție în pandemia de gripă cu Coronavirus (COVID – 19); proiect de hotărâre privind aprobarea Planului județean de urgență privind prevenirea și controlul infecțiilor suspecte cu Coronavirus (COVID – 19)  și a Planului județean integrat de intervenție în pandemie de gripă cu Coronavirus (COVID – 19); proiect de hotărâre privind aprobarea unor măsuri în vederea gestionării situației create în contextul apariției și răspândirii infecției cu Coronavirus (COVID – 19); diverse.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba convocat în ședință extraordinară  în data de 06.03.2020 a luat urmatoarele hotarari:

În vederea gestionării situațiilor de urgență generate de Coronavirus Covid – 19, se va actualiza în regim de urgență componența GRUPULUI DE SUPORT TEHNIC PENTRU GESTIONAREA SITUAŢIILOR DE URGENŢĂ GENERATE DE EPIDEMII : Riscul asociat  Epidemii, prin grija coordonatorului grupului de suport – director executiv de la Direcția de Sănătate Publică Alba și a Instituției Prefectului – Județul Alba. Grupul de suport tehnic va asigura suportul informațional – decizional pentru Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Până cel târziu în data de 10.03.2020, la nivelul structurilor care sunt implicate în gestionarea și asigurarea funcționării infrastructurii critice, se vor întocmi Planuri specifice de continuitate.

Până cel târziu în data de 10.03.2020, se vor actualiza Planurile albe ale unităților spitalicești de pe raza județului Alba, în ce privește alocarea de resurse umane, materiale și financiare utilizate pentru gestionarea activităților specifice, urmând ca forma actualizată să fie transmisă Secretariatul Tehnic Permanent din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, la adresa de e-mail stp@isualba.ro.

Unitățile spitalicești vor lua măsura organizării unui flux separat pentru pacienții care prezintă simptome de gripă/infecții respiratorii, față de celelalte persoane.

  Se va asigura monitorizarea persoanelor aflate în izolare la domiciliu, privind respectarea interdicției de părăsire a domiciliului, prin patrule mixte sau individuale cu personal din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba și/sau Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba.

 Direcția de Sănătate Publică Alba va actualiza și transmite Instituției Prefectului – Județul Alba, zilnic, până cel mai târziu orele 8,00 și 14,00, informațiile referitoare la persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, carantină în spațiile special amenajate, a celor infectate (confirmate) și alte date relevante.

Instituția Prefectului – Județul Alba va transmite situația persoanelor aflate în autoizolare la domiciliu, cu respectarea prevederilor privind datele cu caracter personal, Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență, Inspectoratului de Poliție Județean Alba și Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba.

Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției (CJCCI), care funcționează la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba se va activa prin ordin al președintelui comitetului județean pentru situații de urgență, în funcție de situația operativă și se va încadra, conform fazelor de activare specifice, cu personal din cadrul structurilor desemnate să gestioneze situațiile de urgență generate de virusul COVID – 19. Instituțiile nominalizate să asigure reprezentanți în cadrul CJCCI, vor lua măsuri pentru asigurarea prezenței personalului în cel mai scurt timp în cadrul centrului județean.

Totodata, cu acest prilej s-a aprobat Planul județean integrat de intervenție în pandemia de gripă datorată infecției cu Coronavirus (COVID – 19) si Planul județean de urgență privind prevenirea și controlul infecțiilor suspecte cu Coronavirus (COVID – 19).

Institutia Prefectului- Judetul Alba