În cadrul ședinței Colegiului Prefectural Alba s-au dezbătut măsurile necesare pentru menținerea viabilității Drumurilor Naționale în sezonul rece

Joi, 22 februarie a.c., cu începere de la ora 10.00, la sala Mihai Viteazul din sediul Instituției Prefectului – județul Alba, s-a desfăşurat şedinţa Colegiului Prefectural al județului Alba, prezidată de prefectul Dănuț-Emil Hălălai.
Ordinea de zi a şedinţei a cuprins următoarele teme: măsuri pentru menținerea viabilității Drumurilor Naționale în sezonul rece; raport de activitate al Inspectoratului Teritorial de Muncă  Alba, pe anul 2017; planul de acțiuni comune desfășurate de Instituția Prefectului – Județul Alba în colaborare cu serviciile publice deconcentrate și alte instituții publice; diverse; etc.
Secția Drumuri Naționale Alba este subordonată Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj – CNAIR SA București, având ca principal obiect de activitate administrarea, întreținerea și exploatarea infrastructurii rutiere.
Pentru desfășurarea circulației rutiere în condiții de siguranță s-au efectuat reparații la partea carosabilă cu mixtură stocabilă în cantitate de 28 tone pe întreaga rețea de drumuri naționale.
Pe toată durata iernii 2017-2018 nu au avut loc evenimente majore, pe raza SDN Alba neproducându-se evenimente cu pierderea vieții omenești, doar pagube ale autovehiculelor implicate în accidente rutiere.
La finalul prezentării a avut loc o intervenție a domnului Dănuț-Emil Hălălai, prefectul județului Alba, care a solicitat  SDN Alba formularea unei adrese pentru a putea interveni la nivelul administrației centrale cu solicitare pentru acordarea de fonduri în vederea reabilitării drumurilor Câmpeni–Buru, Zlatna. S-a insistat pentru plombarea gropilor din carosabil, mai ales în zona Aiud-Teiuș. Prefectul a mai solicitat Inspectoratului de Poliție Județean Alba să informeze SDN Alba privind starea carosabilului și zonele de drum degradate.
În anul 2017, urmare controalelor efectuate și inclusiv a cercetării evenimentelor din sfera de competență, ITM Alba a sancționat 266 angajatori, fiind aplicate 439 sancțiuni contravenționale, astfel: 408  avertismente, 31 amenzi pecuniare, valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 119.500 lei.
În ceea ce privește activitatea corpului de control Securitate și Sănătate în Muncă, numărul total al controalelor efectuate în anul 2017 de către inspectorii de muncă  a fost de 1628, cu o medie de 136 controale pe luna si o medie de 13,1 controale/luna/inspector, medie care se încadrează în limitele stabilite de către Inspecția Muncii București, respectiv de 10-14 controale/lună realizate de către un inspector de muncă.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba conduce evidența registrelor de zilieri eliberate și a zilierilor înscriși în acestea, pe baza aplicației informatice proprii. Registrele de evidentă a zilierilor se eliberează la solicitarea scrisă a beneficiarilor, iar evidența zilierilor se ține prin introducerea lor în programul informatic pe baza registrului pe suport de hârtie depus lunar la sediul inspectoratului de către beneficiari, conform prevederilor Legii nr.52/2011, republicată. Au fost eliberate 724 registre zilieri, iar 2304 unități au depus copie după registrul de zilieri, numărul de zilieri înscriși în registre fiind de 784.769.
La finalul acestei prezentări, prefectul Dănuț – Emil Hălălai  a întrebat dacă nu există cazuri în care zilierii sunt angajați în mod fictiv, solicitând începerea unei cercetări, cu sprijinul Inspectoratului de Poliție pentru a identifica situațiile în afara legii privind zilierii, la nivelul județului Alba.
Prefectul județului Alba a mai solicitat inserarea logo-ului în toate adresele oficiale ale serviciilor publice deconcentrate și convocarea în Colegiul Prefectural al Județului Alba a Inspectoratului de Stat în Construcții și a Registrului Auto Român. De asemenea, prefectul Dănuț – Emil Hălălai a arătat că se impune începerea unei acțiuni de verificare a activității de taximetrie din județul Alba.
Instituția Prefectului – Județul Alba