Doleanțele pensionarilor dezbătute în cadrul ședinței Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Alba

Joi 14 februarie a.c., cu începere de la ora 10.00, la sediul Instituției Prefectului – județul Alba s-a desfăşurat şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Alba.

La reuniune au participat: prefectului județul Alba, Dănuț-Emil Hălălai,  subprefectul județului Alba, Monica Popescu, manageri ai serviciilor deconcentrate și instituții publice, reprezentanți ai asociațiilor de pensionari din județ.

Principalele teme dezbătute în cadrul şedinţei au fost:  modul de soluționare a cererilor de pensionare privind înscrierile noi de pensii, a cererilor de modificare a drepturilor de pensie și a cererilor de recalculare pe anul 2018; nemulțumiri ale pensionarilor – punctul de vedere al Asociației Pensionarilor Speranța de Alba; diverse.

Doamna Mirela Goronea  – directorul executiv adjunct al Casei Județene de Pensii Alba a prezentat o informare  cu privire la modul de soluționare a cererilor de pensionare privind înscrierile noi de pensii, a cererilor de modificare a drepturilor de pensie și a cererilor de recalculare pe anul 2018.

  • În anul 2018 au fost soluționate 10.146 de cereri de pensionare, după cum urmează:
  • 5.091 de cereri de înscriere la pensie;
  • 3.810 de cereri de recalculare a drepturilor de pensie;
  • 1.245 de dosare care au îndeplinit condițiile legale de trecere la pensie de limită de vârstă din pensie anticipată, anticipată parțial și invaliditate.

Domnul Olimpiu Turcu, președintele Asociației Pensionarilor Silvici Alba a făcut următoarele propuneri:

  • afișarea la fiecare cabinet medical din Ambulatoriul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia (Policlinica) a listei cu pacienții programați.
  • respectarea programul de lucru de către medicii din Policlinică.
  • respectarea termenelor prevăzute de lege pentru soluționarea dosarelor de pensie, atât pentru dosarele noi, cât și pentru recalculări.

Domnul Dinu Nistor – președintele Asociaţiei Pensionarilor „Speranţa de Alba”, consideră că actuala Policlinică din municipiul Alba Iulia trebuie relocată într-un spațiu nou, adaptat nevoilor pacienților, iar până atunci la fiecare etaj să se instaleze o ieșire de urgență în caz de incendiu, prin amenajarea unei scări de incendiu pe exteriorul clădirii.

Domnul colonel Adrian Marius Guia –  inspector șef, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Unirea” a județului Alba, a precizat că instituția pe care o reprezintă are ca obiectiv principal asigurarea siguranței cetățenilor și vor face în continuare tot ce este posibil pentru îndeplinirea acestui lucru.

Doamna Maria Onețiu, director îngrijiri medicale din cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, a dat asigurări membrilor Comitetului că s-au făcut progrese pentru ca actualul Ambulatoriu să fie mutat, iar pentru fiecare specializare medicală din Policlinică există programări și liste cu pacienții din ziua respectivă.

Prefectul județului Alba a precizat că toate problemele discutate în cadrul ședinței vor fi înaintate Ministerului Muncii și Justiției Sociale, rugând membrii Comitetului în eventualitatea în care sesizează o neregulă în bunul mers al instituțiilor statului, să sesizeze în scris autoritățile competente.

De asemenea, la ședința următoare domnul prefect a propus să fie invitată Societatea Națională de Cruce Roșie – filiala Alba pentru a prezenta serviciile pe care le oferă pentru a fi mediatizate în rândul populației.

Instituția Prefectului – Județul Alba