Comunicat nr 1 din 12.05.2020

La data de 12.05.2020, situaţia la nivelul judeţului Alba este următoarea:

  • persoane în carantină – 205;
  • persoane ieşite din carantină – 824;
  • persoane izolate la domiciliu – 250;
  • persoane ieşite din izolarea la domiciliu – 4.824.

Polițiștii din Alba continuă să acționeze integrat, împreună cu celelalte structuri teritoriale cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, pentru impunerea normelor legale în timpul stării de urgență.

În ultimele 24 de ore, 282 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au desfășurat misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19.

Astfel, s-a verificat modul de respectare a măsurii de izolare în cazul a 221 de persoane, iar echipaje mixte de polițiști, jandarmi, polițiști locali și lucrători MApN au intensificat activitățile pentru asigurarea unui climat optim de siguranță publică, care a avut ca scop verificarea respectării măsurilor dispuse prin Ordonanțele Militare.

Au fost verificate 1.134 de persoane cu privire la respectarea interdicțiilor și a măsurilor impuse de starea de urgență și au fost organizate 3 acțiuni punctuale în cadrul căreia au fost verificate 136 de  autovehicule și 352 de persoane.

De exemplu, la Alba Iulia, în două ore au fost controlate 57 de autovehicule și au fost legitimate 182 de persoane, iar la Ocna Mureș au fost verificate 43 de autovehicule și 81 de persoane. În cadrul acțiunilor au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale, majoritatea la Legea 61/1991 privind liniștea și ordinea publică.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Alba continuă să desfăşoare misiuni în contextul  răspândirii COVID-19, astfel: misiuni de escortare a convoaielor auto, misiuni de asigurare a măsurilor de ordine publică în zona centrelor de carantină, misiuni desfăşurate în vederea verificării modului de respectare a prevederilor ordonanţelor militare, misiuni executate în cooperare cu poliţia pentru verificarea respectării măsurilor impuse.

În ultimele 24 de ore, 112 jandarmi au acţionat pe raza judeţului Alba. Au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale pe legea 61/1991 privind liniștea și ordinea publică, dintre acestea, o amendă în valoare totală de 200 de lei si un avertisment.

În data de 11 mai, jandarmii au fost angrenaţi în 88 de misiuni, dintre care 18 au reprezentat misiuni executate pentru însoţirea convoaielor care tranzitează judeţul Alba.

Prefectul Nicolae Albu face un apel către locuitorii judeţului să respecte cu stricteţe regulile impuse de autorităţi. Doar aşa îi ocrotim pe cei apropiaţi şi le protejăm sănătatea concetăţenilor noştri. Trebuie să fim conştienţi de faptul că virusul nu a trecut, de aceea este imperativ să stăm acasă şi să limităm deplasările doar la cele strict necesare.