Comunicat nr 1 din 11.05.2020

La data de 11.05.2020, situaţia la nivelul judeţului Alba este următoarea:

  • persoane în carantină – 207;
  • persoane ieşite din carantină – 823;
  • persoane izolate la domiciliu – 258;
  • persoane ieşite din izolarea la domiciliu – 4.787.

Polițiștii din Alba continuă să acționeze integrat, împreună cu celelalte structuri teritoriale cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, pentru impunerea normelor legale în timpul stării de urgență.

În ultimele 24 de ore, 215 polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au desfășurat misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19.

S-a verificat modul de respectare a măsurii de izolare în cazul a 269 de persoane, iar echipaje mixte de polițiști, jandarmi, polițiști locali și lucrători MApN au intensificat activitățile pentru asigurarea unui climat optim de siguranță publică, care a avut ca scop verificarea respectării măsurilor dispuse prin Ordonanțele Militare.

Au fost verificate 1.364 de persoane cu privire la respectarea interdicțiilor și a măsurilor impuse de starea de urgență și au fost organizate 6 acțiuni punctuale în cadrul căreia au fost verificate 166 de  autovehicule și 311 persoane.

De exemplu, la Sebeș, în două ore au fost controlate 32 de autovehicule și au fost legitimate 72 de persoane. Au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale, din care una la Legea 61/1991 privind liniștea și ordinea publică și două la OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

La Baia de Arieș, între orele 18.00 – 21.00, au fost verificat 65 de autovehicule și 95 de persoane, iar la Cugir au fost legitimate 41 de persoane și aplicate 6 sancțiuni contravenționale, în valoare de 4.000 de lei, toate al Legea 61/1991 privind liniștea și ordinea publică.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Alba continuă să desfăşoare misiuni în contextul  răspândirii COVID-19, astfel: misiuni de escortare a convoaielor auto, misiuni de asigurare a măsurilor de ordine publică în zona centrelor de carantină, misiuni desfăşurate în vederea verificării modului de respectare a prevederilor ordonanţelor militare, misiuni executate în cooperare cu poliţia pentru verificarea respectării măsurilor impuse.

În ultimele 24 de ore, 118 jandarmi au acţionat pe raza judeţului Alba. În urma acţiunilor specifice au fost aplicate sancţiuni în valoare de 600 de lei şi un avertisment

În data de 10 mai, jandarmii au fost angrenaţi în 94 de misiuni, dintre care 17 au reprezentat misiuni executate pentru însoţirea convoaielor care tranzitează judeţul Alba.

Vă reamintim că Ministerul Afacerilor Interne a postat în transparenţă decizională propunerea privind  setul de măsuri de prevenire şi control a virusului SARS-CoV-2, măsuri aplicabile după ridicarea stării de urgenţă, începând cu data de 15 mai 2020.

Documentul poate fi consultat pe pagina de web a Ministerului Afacerilor Interne, accesând link-ul https://www.mai.gov.ro/informatii-publice/transparenta-decizionala/

De asemenea, Institutul Naţional de Sănătate Publică a postat în transparenţă decizională propunerea privind  setul de măsuri de relaxare care vor fi aplicate după ridicarea stării de urgenţă.Documentul poate fi consultat pe pagina de web a INSP, www.insp.gov.ro, secţiunea Comunicate, sau la link-ul: https://insp.gov.ro/dj/comunicate/Recomandari%20masuri%20speficice%20dupa%20starea%20de%20urgenta.pdf

Toate observaţiile şi propunerile celor interesaţi pot fi transmise la adresa de mail: propuneri.relaxare@ms.ro.

Prefectul judeţului Alba, dl. Nicolae Albu, face un apel către toţi locuitorii judeţului nostru să respecte regulile de distanţare socială şi Ordonanţele Militare şi să rămână acasă.Reducerea la minimum a riscului de expunere la noul coronavirus este singura cale de a ţine sub control răspândirea virusului.

 

Instituţia Prefectului – Judeţul Alba