Comunicat nr.1 din 02.05.2020

 

La data de 02.05.2020, în judeţul Alba se aflau 154 de persoane în carantină şi 257 persoane izolate la domiciliu. Până acum au ieşit 719 persoane din carantină şi 4.710 persoane din izolare la domiciliu.

Polițiștii din Alba continuă să acționeze integrat, împreună cu celelalte structuri teritoriale cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, pentru impunerea normelor legale în timpul stării de urgență.

În ultimele 24 de ore, 226 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au desfășurat misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19.

Astfel, s-a verificat modul de respectare a măsurii de izolare în cazul a 187 de  persoane, iar echipaje mixte de polițiști, jandarmi, polițiști locali și lucrători MApN au intensificat activitățile pentru asigurarea unui climat optim de siguranță publică, care a avut ca scop verificarea respectării măsurilor dispuse prin Ordonanțele Militare.

Au fost verificate 1.266 de persoane cu privire la respectarea interdicțiilor și a măsurilor impuse de starea de urgență.

În urma activităților au fost identificate 107 persoane care nu au respectat interdicțiile privind deplasarea, acestea fiind sancționate cu amenzi în valoare de 93.000 lei.

Au fost organizate 4 acțiuni punctuale, în cadrul căreia au fost verificate 304 autovehicule și 632 de persoane.

De exemplu, cu ocazia acțiunii organizată de Poliția Municipiului Alba Iulia, între orele 11.00 – 13.00, 15.00 – 19.00, au fost legitimate 481 de persoane și 225 de autovehicule. Au fost aplicate 12 sancțiuni, din care 6 pentru nerespectarea restricțiilor de circulație și au fost constatate 3 infracțiuni.

Cu ocazia unui control în trafic făcut de polițiștii rutieri din Alba Iulia, a fost depistat un bărbat de 48 de ani, din comuna Sânpaul, județul Cluj, care ar fi trebuit să se afle la domiciliul său, fiind în izolare conform dispozițiile autorităților responsabile cu sănătatea publică.

Bărbatul a fost condus în județul Cluj, în vederea plasării în carantină instituționalizată, conform procedurilor legale.

Pe numele său a fost întocmit dosar penal în cadrul căruia este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor.

Astfel de acțiuni punctuale au avut loc și în Aiud, Ocna Mureș și Teiuș.

La acțiuni au participat și jandarmi, polițiști locali, lucrători MApN precum și luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Alba continuă să desfăşoare misiuni în contextul  răspândirii COVID-19, astfel: misiuni de escortare a convoaielor auto,  misiuni de asigurare a măsurilor de ordine publică în zona centrelor de carantină, misiuni desfăşurate în vederea verificării modului de respectare a prevederilor ordonanţelor militare, misiuni executate în cooperare cu poliţia pentru verificarea respectării măsurilor impuse.

În ultimele 24 de ore, 131 de jandarmi au acționat pe raza județului Alba. În urma acțiunilor specifice au fost aplicate  sancțiuni contravenționale în valoare totală de 6.000 de lei.

În data de 01 mai, jandarmii au fost angrenați în 102 misiuni, dintre care 20 au reprezentat misiuni executate pentru însoțirea convoaielor care tranzitează județul Alba.

Vă rugăm să respectați regulile de distanţare socială şi Ordonanţele Militare şi să rămâneți acasă. Reducerea la minimum a riscului de expunere la noul coronavirus este singura cale de a ține sub control răspândirea virusului.

 

 

Instituţia Prefectului – Judeţul Alba