Comunicat de presă nr. 1 din 23.04.2020

La data de 23.04.2020, în judeţul Alba se aflau 131 de persoane în carantină şi 395 persoane izolate la domiciliu. Până acum au ieşit 614 persoane din carantină şi 4.243 persoane din izolare la domiciliu.

Polițiștii din Alba continuă să acționeze integrat, împreună cu celelalte structuri teritoriale cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, pentru impunerea normelor legale în timpul stării de urgență.

În ultimele 24 de ore, 262 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au desfășurat misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19.

Astfel, s-a verificat modul de respectare a măsurii de izolare în cazul a 204 persoane, iar echipaje mixte de polițiști, jandarmi, polițiști locali și lucrători MApN au intensificat activitățile pentru asigurarea unui climat optim de siguranță publică, care a avut ca scop verificarea respectării măsurilor dispuse prin Ordonanțele Militare.

Au fost verificate 1.419 persoane cu privire la respectarea interdicțiilor și a măsurilor impuse de starea de urgență.

În urma activităților au fost identificate 92 de persoane care nu au respectat interdicțiile privind deplasarea, acestea fiind sancționate cu amenzi în valoare de 60.200 lei.

Au fost organizate două acțiuni punctuale în cadrul cărora au fost verificate 113  autovehicule și 163 de persoane.

De exemplu, la Ocna Mureș, între orele 08.00 – 14.00, polițiști, jandarmi și polițiști locali au acționat pe raza orașului și în localitățile rurale arondate, pentru verificarea modului în care sunt respectate regulile impuse de starea de urgență. Au fost legitimate 92 de persoane și controlate 65 de autovehicule. În urma controalelor au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale, la ordonanțele militare.

La Blaj, pe parcursul a 3 ore, au fost verificate 71 de persoane și au fost controlate 48 de autovehicule. Au fost aplicate 21 de sancțiuni contravenționale, din care 17 la ordonanțele militare.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba continuă să desfășoare misiuni în contextul  răspândirii COVID-19, astfel: misiuni de escortare a convoaielor auto,  misiuni de asigurare a măsurilor de ordine publică în zona centrelor de carantină, misiuni desfășurate în vederea verificării modului de respectare a prevederilor ordonanțelor militare, misiuni executate în cooperare cu poliția pentru verificarea respectării măsurilor impuse.

În ultimele 24 de ore, 128 de  jandarmi au acționat pe raza județului Alba. În urma acțiunilor specifice au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 11.000 de lei.  Aceste sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor ordonanțelor militare cu privire la circulația persoanelor.

În data de 22 aprilie, jandarmii au fost angrenați în peste 80 de misiuni desfășurate în contextul pandemiei.

Facem un apel către toţi locuitorii judeţului nostru să respecte recomandările specialiştilor privind normele de igienă şi distanţare socială, precum şi prevederile Ordonanţelor Militare emise.

Instituţia Prefectului – Judeţul Alba