Comunicat de presă nr. 1 din 19.04.2020

La data de 19.04.2020, în județul Alba se aflau 170 de persoane în carantină și 535 persoane izolate la domiciliu. Până acum au ieșit 551 persoane din carantină și 4.056 persoane din izolare la domiciliu.

Polițiștii din Alba continuă să acționeze integrat, împreună cu celelalte structuri teritoriale cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, pentru impunerea normelor legale în timpul stării de urgență.

În ultimele 24 de ore, 263 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au desfășurat misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19.

S-a verificat modul de respectare a măsurii de izolare în cazul a 389 de persoane, iar echipaje mixte de polițiști, jandarmi, polițiști locali și lucrători MApN au intensificat activitățile pentru asigurarea unui climat optim de siguranță publică, care a avut ca scop verificarea respectării măsurilor dispuse prin Ordonanțele Militare.

Au fost verificate 1.891 persoane cu privire la respectarea interdicțiilor și a măsurilor impuse de starea de urgență.

În urma activităților au fost identificate 153 de persoane care nu au respectat interdicțiile privind deplasarea, acestea fiind sancționate cu amenzi în valoare de 169.500 lei.

Au fost organizate 3 acțiuni punctuale în cadrul cărora au fost verificate 272 de autovehicule și 556 de persoane.

De exemplu, între orele 10.00 – 14.00, Serviciul de Investigații Criminale din cadrul IPJ Alba a organizat, la Blaj, o acțiune punctuală pentru menținerea siguranței publice si respectarea restricțiilor impuse de starea de urgentă. Au fost controlate 207 persoane și 366 de persoane. Au fost aplicate 53 de sancțiuni contravenționale, din care 36 pentru nerespectarea prevederilor ordonanțelor militare.

La acțiune, alături de polițiștii din Blaj au participat luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Special, polițiști de investigații criminale, investigare a criminalității economice, jandarmi si polițiști locali.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba continuă să desfășoare misiuni în contextul  răspândirii COVID – 19. Încă de la începutul epidemiei, zilnic peste 100 de jandarmi au fost angrenați în misiuni de escortare a convoaielor auto, misiuni de asigurare a măsurilor de ordine publică în zona centrelor de carantină, misiuni desfășurate în vederea verificării modului de respectare a prevederilor ordonanțelor  militare, misiuni executate în cooperare cu poliția pentru verificarea respectării măsurilor impuse.

În ultimele 24 de ore, 136 de  jandarmi au acționat pe raza județului Alba. În urma acțiunilor specifice au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 4.000 de lei.  Aceste sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor ordonanțelor militare cu privire la circulația persoanelor.

Noaptea de Înviere s-a desfășurat, în județul Alba, în liniște, nefiind constatate fapte de tulburare a ordinii si liniștii publice. Este important să rămânem, în continuare, acasă. Acționând împreună, vom trece cu bine peste această încercare!

Hristos a înviat!

 

Instituția Prefectului – Județul Alba