Comunicat de presă nr.1 din 17.04.2020

În județul Alba, azi, 17.04.2020, se află în carantină 264 persoane, 442 persoane ieșite din carantină, 735 persoane izolate la domiciliu, 3790 persoane ieșite din izolare, 5 persoane decedate.

Polițiștii din Alba continuă să acționeze integrat, împreună cu celelalte structuri teritoriale cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, pentru impunerea normelor legale în timpul stării de urgență.
În ultimele 24 de ore, 279 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au desfășurat misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19.
S-a verificat modul de respectare a măsurii de izolare în cazul a 461 de persoane, iar echipaje mixte de polițiști, jandarmi, polițiști locali și lucrători MApN au intensificat activitățile pentru asigurarea unui climat optim de siguranță publică, care a avut ca scop verificarea respectării măsurilor dispuse prin Ordonanțele Militare.
Au fost verificate 2251 de persoane cu privire la respectarea interdicțiilor și a măsurilor impuse de starea de urgență.
În urma activităților au fost identificate 136 de persoane care nu au respectat interdicțiile privind deplasarea, acestea fiind sancționate cu amenzi în valoare de 135.500 de lei.
Au fost organizate 3 acțiuni punctuale în cadrul cărora au fost verificate 306 autovehicule și 882 de persoane.
De exemplu, între orele 09,00 – 13,00, Serviciul de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba a organizat o acțiune, pe raza municipiului Aiud, la care au participat 37 de polițiști, care au fost sprijiniți de jandarmi și polițiști locali.
În urma controalelor au fost constatate 35 de abateri de natură contravențională, care au fost sancționate cu amenzi în valoare de 14.870 lei. Dintre amenzi, 29 au fost aplicate pentru nerespectarea regulilor instituite de ordonanțele militare, în contextul stării de urgență.
La Sebeș, între orele 06.00 – 12,00, au fost verificate 139 de autovehicule și 398 de persoane.
Au fost aplicate 33 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 27.755 lei, din care 19 la Ordonanțele Militare.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba continuă să desfășoare misiuni în contextul  răspândirii Covid19. Încă de la începutul epidemiei, zilnic peste 100 de jandarmi au fost angrenați în: misiuni de escortare a convoaielor auto,  misiuni de asigurare a măsurilor de ordine publică în zona centrelor de carantină,  misiuni desfășurate în vederea verificării modului de respectare a prevederilor ordonanțelor  militare, misiuni executate în cooperare cu poliția pentru verificarea respectării măsurilor impuse.
În ultimele 24 de ore, 128  jandarmi au acționat pe raza județului Alba. În urma acțiunilor specifice au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 14.000 de lei.  Aceste sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor ordonanțelor militare cu privire la circulația persoanelor.

Menționăm că,  în perioada 17 – 20 aprilie 2020 peste 1.000 de polițiști vor fi la datorie și vor desfășura misiuni specifice, pe raza întregului județ.
Pe lângă activitățile de fluidizare și control a traficului rutier, vor fi făcute controale la comercianți, pentru verificarea modului în care sunt respectate condițiile impuse de ordonanțele militare, inclusiv în ceea ce privește regulile de distanțare socială.
Totodată, vor fi efectuate acțiuni cu efective suplimentare în zonele publice, inclusiv în parcuri și spații de agrement, în special în zilele de duminică și luni, iar polițiștii vor verifica modul în care cetățenii respectă regulile prevăzute de ordonanțele militare.
În Noaptea de Înviere vor fi intensificate activităţile de patrulare şi se va acţiona pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice, prevenirea evenimentelor negative și pentru respectarea legislației privind starea de urgență.
Stimați cetățeni, Sărbătoarea Învierii Domnului Isus Hristos va fi sărbătorită, în acest an, într-un mod diferit. Este necesar ca, pentru sănătatea noastră și pentru a reveni, cât mai curând, la viața normală, să rămânem acasă. Acționând împreună vom trece cu bine peste această încercare!
Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului să vă aducă linişte şi pace, sănătate, bucurii şi fericire!

 

Instituția Prefectului – Județul Alba