Comunicat de presă din 31.05.2020

La data de 31.05.2020, situaţia la nivelul judeţului Alba este următoarea:
• persoane în carantină – 9;
• persoane ieşite din carantină – 1.078;
• persoane izolate la domiciliu – 1.812;
• persoane ieşite din izolarea la domiciliu – 5.747.

Polițiștii din Alba au continuat să acționeze integrat, împreună cu celelalte structuri cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19.

În cursul zilei de ieri, 30 mai a.c., 152 polițiști din cadrul Inspectoratului de Politie Județean Alba și 54 de polițiști locali au desfășurat misiuni specifice.

Au fost verificate 1.941 persoane cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor privind izolarea/ carantinarea sau circulația și a fost organizată o acțiune punctuală în cadrul căreia au fost verificate 14 de autovehicule și 29 de persoane.

În contextul stării de alertă, polițiștii au acționat, în principal, pentru informarea cetățenilor cu privire la noile reguli.

Obiectivul Inspectoratului de Poliție Județean Alba este siguranță cetățeanului

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Alba continuă să desfăşoare misiuni specifice în contextul pandemiei cu noul Coronavirus si in starea de alertă. Jandarmii asigură măsuri de pază şi protecţie la nivelul a unui centru de carantină, precum şi misiuni desfăşurate cu celelalte structuri cu atribuţii în domeniu.

În ultimele 24 de ore, 90 de jandarmi au acționat pe raza județului Alba.

În data de 29 mai, jandarmii au fost angrenați în 66 de misiuni în contextul actual.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Alba acţionează pentru siguranţa cetăţenilor!

Echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Unirea” al Judeţului Alba (ISU) au efectuat 2 misiuni de transport ale persoanelor care au intrat în ţară către centrele de carantină de la nivelul judeţului, respectiv către limita de judeţ, de unde au fost preluate de către echipaje din judeţele limitrofe.

De asemenea, cadrele militare ISU Alba au desfăşurat un număr de 10 misiuni de decontaminare pentru echipajele proprii şi ale Serviciul de Ambulanţă Judeţean.

Reamintim că ISU Alba asigură suportul operaţional şi fluxul informaţional la nivelul Centrului Judeţean de Comandă şi Coordonare a Intervenţiei (CJCCI), precum şi transportul persoanelor suspecte/ confirmate ca infectate.

În aceste misiuni au fost implicate 13 cadre ISU Alba.

Vă reamintim că au fost publicate în Monitorul Oficial al României ordinele comune pentru desfășurarea unor activități în contextul stării de alertă, dintre care amintim:
• Ordinul nr. 903/97/2020 pentru aprobarea Normei privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pe perioada stării de alertă în unitățile de alimentație publică – Ministerul Sănătății și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (MOf 450/ 28.05.2020);
• Ordinul nr. 2879/967/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii – Ministerul Culturii și Ministerul Sănătății (MOf 460/ 29.05.2020);
• Ordinul nr. 969/1810/1166/2020 pentru aprobarea Normei privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pentru activitățile de operare a plajelor turistice – Ministerul Sănătății, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MOf 461/ 30.05.2020);
• Ordinul nr. 966/1809/105/2020 pentru aprobarea Normei privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pentru activitățile de preparare, servire și consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special amenajate din exteriorul clădirilor unităților de alimentație publică – Ministerul Sănătății, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (MOf 461/ 30.05.2020);
• Ordinul nr. 601/971/2020 pentru aprobarea regulamentelor privind condițiile necesar a fi respectate în vederea reluării competițiilor sportive organizate în aer liber sau în bazine acoperite ori aflate în aer liber, precum și a activităților de pregătire sportivă în spații închise, în bazine acoperite sau aflate în aer liber de către sportivii profesioniști, sportivii de performanță și/sau legitimați – Ministerul Tineretului și Sportului și Ministerul Sănătății (MOf 462/ 30.05.2020).

Documente oficiale emise la nivel național în contextul pandemiei de COVID – 19 pot fi consultate pe portalul https://stirioficiale.ro/informatii, la secțiunea ,,Hotărâri și legislație”.

De asemenea, pe Platforma Naţională de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă (https://fiipregatit.ro/) poate fi consultat Ghidul pentru Starea de Alertă, care cuprinde răspunsuri la cele mai frecvente întrebări, precum şi explicaţii şi reglementări referitoare la Starea de alertă.

Prefectul Nicolae Albu face un apel către locuitorii judeţului să respecte măsurilor stabilite de autorități în perioada stării de alertă, distanța de socializare și măsurile de igienă propuse de către specialiști. Este important ca fiecare dintre noi să avem un comportament responsabil, să conștientizăm că acțiunile noastre îi pot afecta pe ceilalți și să respectăm deciziile autorităților pentru limitarea și răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus.

Mulţumim tuturor celor care au înţeles că numai împreună vom reuşi să depăşim această perioadă.

Instituţia Prefectului – Judeţul Alba