Comunicat de presă din 22.05.2020

La data de 22.05.2020, situaţia la nivelul judeţului Alba este următoarea:

  • persoane în carantină – 87;
  • persoane ieşite din carantină – 994;
  • persoane izolate la domiciliu – 1.094;
  • persoane ieşite din izolarea la domiciliu – 5.016.

Odată cu declararea stării de alertă, persoanele care se întorc în ţară intră automat în izolare la domiciliu, fiind luate în evidenţă de la vamă, în urma completării declaraţiei pe proprie răspundere, în care precizează locaţia unde se va izola timp de 14 zile, în spaţii individuale sau împreună cu familiile. Persoanele nu au posibilitatea izolării la domiciliu pot opta pentru măsura carantinei instituţionalizate, în spaţii special destinate puse la dispoziţie de către autorităţi.

Poliţiştii din Alba au continuat să acţioneze integrat, împreună cu celelalte structuri cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, în contextul prevenirii şi combaterii răspândirii COVID – 19.

În cursul zilei de ieri, 21 mai a.c., 214 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Politie Judeţean Alba  şi 61 de poliţişti locali au desfăşurat  misiuni specifice.

Au fost verificate 1226 persoane cu privire la respectarea măsurilor şi interdicţiilor privind izolarea/ carantinarea şi au fost organizate trei acţiuni punctuale, în cadrul cărora au fost verificate 179 de autovehicule şi 269 de persoane.

În contextul stării de alertă, poliţiştii au acţionat, în principal, pentru informarea cetăţenilor cu privire la noile reguli.

Obiectivul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba  este siguranţă cetăţeanului.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Alba continuă să desfăşoare misiuni specifice în contextul pandemiei cu noul Coronavirus si in starea de alertă. Jandarmii asigură măsuri de pază şi protecţie la nivelul a 3 centre de carantină, precum şi misiuni desfăşurate cu celelalte structuri cu atribuţii în domeniu.

În ultimele 24 de ore, 76 de jandarmi au acţionat pe raza judeţului Alba, jandarmii fiind angrenaţi în 55 de misiuni.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Alba acţionează pentru siguranţa cetăţenilor!

Echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Unirea” al Judeţului Alba (ISU) au efectuat 4 misiuni de transport ale persoanelor care au intrat în ţară către centrele de carantină de la nivelul judeţului, respectiv către limita de judeţ, de unde au fost preluate de către echipaje din judeţele respective.

De asemenea, cadrele militare  ISU Alba au desfăşurat un număr de 12 misiuni de decontaminare pentru echipajele proprii şi ale Serviciul de Ambulanţă Judeţean.

Reamintim că ISU Alba asigură suportul operaţional şi fluxul informaţional la nivelul Centrului Judeţean de Comandă şi Coordonare a Intervenţiei (CJCCI), precum şi transportul persoanelor suspecte/ confirmate ca infectate.

În aceste misiuni au fost implicate 16 cadre ISU Alba.

Vă informăm că pe Platforma Naţională de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă (https://fiipregatit.ro/) poate fi consultat Ghidul pentru Starea de Alertă, care cuprinde răspunsuri la cele mai frecvente întrebări, precum şi explicaţii şi reglementări referitoare la Starea de alertă.

Prefectul Nicolae Albu face un apel către locuitorii judeţului să respecte toate reglementările şi recomandările autorităţilor, în vederea prevenirii şi limitării extinderii coronavirusului. Virusul este încă printre noi, de aceea, cu cât conştientizăm mai mult că este responsabilitatea fiecăruia de a urma regulile de prevenţie, cu atât cresc şansele noastre, ale tuturor, să depăşim cu bine această criză.

Mulţumim tuturor celor care au înţeles că numai împreună vom reuşi să depăşim această perioadă.

 

Instituţia Prefectului – Judeţul Alba