Comunicat de presă

În județul Alba, azi 08.04.2020, se află în carantină 476 persoane, 100 persoane ieșite din carantină, 982 persoane izolate la domiciliu, 3107 persoane ieșite din izolare, 4 persoane vindecate, număr persoane decedate – 3.

Polițiștii din Alba continuă să acționeze integrat, împreună cu celelalte structuri teritoriale cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, pentru impunerea normelor legale în timpul stării de urgență.
În ultimele 24 de ore, 274 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba și 39 polițiști locali au desfășurat misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19.
S-a verificat modul de respectare a măsurii de izolare în cazul a 773 de persoane aflate în 304 locații, iar echipaje mixte de polițiști, jandarmi, polițiști locali și lucrători MApN au intensificat activitățile pentru asigurarea unui climat optim de siguranță publică, care a avut ca scop verificarea respectării măsurilor dispuse prin Ordonanțele Militare.
Ca urmare a acțiunii au fost aplicate 134 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea dispozițiilor Ordonanțelor Militare.
De la debutul epidemiei, polițiștii din Alba au aplicat 3.032 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 3.628.850 lei.
Reamintim faptul că amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanțele militare sunt cuprinse între 2.000 și 20.000 lei, iar pentru persoanele juridice între 10.000 și 70.000 de lei.
În funcție de gravitatea faptei, la sancțiuni pot fi aplicate măsurile complementare cum ar fi confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție, interzicerea accesului la respectivele bunuri, prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate, suspendarea temporară a activității, desființarea unor lucrări și refacerea unor amenajări.

Zilnic peste 100 de efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba participă în misiuni în contextul răspândirii Covid19. Acestea sunt implicate în misiuni de escortare a convoaielor auto, în misiuni de asigurare a măsurilor de ordine publică în zona centrelor de carantină,  în misiuni desfășurate în vederea verificării modului de respectare a prevederilor ordonanțelor  militare, misiuni executate în cooperare cu poliția pentru verificarea respectării măsurilor impuse.
În ultimele 24 de ore, 125 jandarmi au acționat pe raza județului Alba. În urma acțiunilor specifice au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 18.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor ordonanțelor militare. Dintre acestea, 8 sancțiuni în valoare de 16.000 au fost aplicate în municipiul Sebeș.
Prefectul județului Alba, domnul Nicolae Albu face un apel la calm, la responsabilitate, la un comportament civic adecvat, la respectarea  măsurilor stabilite de Consiliul Național pentru Situații Speciale de Urgență, de Guvernul României.

 

Instituția Prefectului – Județul Alba