Comunicat de presă nr 1 din 24.04.2020

La data de 24.04.2020, în judeţul Alba se aflau 113 de persoane în carantină şi 323 persoane izolate la domiciliu. Până acum au ieşit 638 persoane din carantină şi 4.318 persoane din izolare la domiciliu.

Polițiștii din Alba continuă să acționeze integrat, împreună cu celelalte structuri teritoriale cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, pentru impunerea normelor legale în timpul stării de urgență.

În ultimele 24 de ore, 299 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au desfășurat misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19.

Astfel, s-a verificat modul de respectare a măsurii de izolare în cazul a 329 persoane, iar echipaje mixte de polițiști, jandarmi, polițiști locali și lucrători MApN au intensificat activitățile pentru asigurarea unui climat optim de siguranță publică, care a avut ca scop verificarea respectării măsurilor dispuse prin Ordonanțele Militare.

Au fost verificate 1.541 persoane cu privire la respectarea interdicțiilor și a măsurilor impuse de starea de urgență.

În urma activităților au fost identificate 91 de persoane care nu au respectat interdicțiile privind deplasarea, acestea fiind sancționate cu amenzi în valoare de 86.000 lei.

Au fost organizate două acțiuni punctuale în cadrul cărora au fost verificate 142  autovehicule și 360 de persoane.

De exemplu, la Zlatna între orele 10.00 – 13.00, Serviciul de Investigații Criminale a organizat o acțiune cu efective suplimentare, pentru verificarea modului în care sunt respectate regulile impuse de starea de urgență. Au fost legitimate 119 de persoane și controlate 66 de autovehicule. În urma controalelor au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale, din care 5 la ordonanțele militare.

La acțiune au participat și polițiști de investigare a criminalității economice rutieră, ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale precum și polițiști locali.

La Câmpeni, pe parcursul a 8 ore, au fost verificate 103 persoane și au fost controlate 66 de autovehicule. Au fost aplicate 25 de sancțiuni contravenționale, din care 17 la ordonanțele militare.

La Aiud, între orele 10.00 -13,00, au fost verificate 252 de persoane și au fost controlate 31 de autovehicule. Au fost aplicate 9 sancțiuni contravenționale, toate la ordonanțele militare.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba continuă să desfășoare misiuni în contextul  răspândirii COVID-19, astfel: misiuni de escortare a convoaielor auto,  misiuni de asigurare a măsurilor de ordine publică în zona centrelor de carantină, misiuni desfășurate în vederea verificării modului de respectare a prevederilor ordonanțelor militare, misiuni executate în cooperare cu poliția pentru verificarea respectării măsurilor impuse.

În ultimele 24 de ore, 127 de  jandarmi au acționat pe raza județului Alba. În urma acțiunilor specifice au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 5.000 de lei.  Aceste sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor ordonanțelor militare cu privire la circulația persoanelor.

În data de 23 aprilie a.c., jandarmii au fost angrenați în peste 90 de misiuni desfășurate în contextul pandemiei.

Facem un apel către toţi locuitorii judeţului nostru să respecte recomandările specialiştilor privind normele de igienă şi distanţare socială, precum şi prevederile Ordonanţelor Militare emise.

 

Instituţia Prefectului – Judeţul Alba