Comunicat de presă

În județul Alba, azi 10.04.2020, se află în carantină  412 persoane în carantină, 207 persoane ieșite din carantină, 932 persoane izolate la domiciliu, 3310 persoane ieșite din izolare, 4 persoane vindecate, număr persoane decedate -4.

Polițiștii din Alba continuă să acționeze integrat, împreună cu celelalte structuri teritoriale cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, pentru impunerea normelor legale în timpul stării de urgență.

În ultimele 24 de ore, 268 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba și 43 polițiști locali  au desfășurat misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19.

S-a verificat modul de respectare a măsurii de izolare în cazul a 1.099 de persoane aflate în 406 locații, iar echipaje mixte de polițiști, jandarmi, polițiști locali și lucrători MApN au intensificat activitățile pentru asigurarea unui climat optim de siguranță publică, care a avut ca scop verificarea respectării măsurilor dispuse prin Ordonanțele Militare.

În urma activităților au fost aplicate 314 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea dispozițiilor Ordonanțelor Militare, în valoare de 535.715 lei.

De exemplu, Serviciul de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba a organizat o acțiune cu efective suplimentare, pe raza municipiului Blaj și a localităților rurale limitrofe în care au fost angrenați 56 de polițiști, jandarmi și polițiști locali.

Au fost controlate 168 de autovehicule, au fost legitimate 293 de persoane și au fost constatate, în total, 124 de abateri de natură contravențională, sancționate cu amenzi în valoare de 266.240 lei. Dintre amenzi, 115 au fost aplicate pentru nerespectarea dispozițiilor legale privind starea de urgență.

În urma controalelor efectuate la comercianți, polițiștii au aplicat 4 sancțiuni contravenționale, la Legea 12/1990 privind comerțul și au confiscat 59 de litri de băuturi alcoolice și 680 de lei.

Totodată, polițiștii au verificat 55 de persoane aflate în izolare.

La acțiune au luat parte și luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale și polițiști ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice.

Tot în cadrul unor acțiuni punctuale, Polițiștii din Ocna Mureș au verificat 57 de persoane cu privire la legitimitatea prezenței pe stradă și au aplicat 17 sancțiuni contravenționale, în valoare de 24.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor ordonanțelor militare.

La Alba Iulia, între orele 15,00 – 16,00, 30 de polițiști, jandarmi și polițiști locali au verificat 124 de autovehicule și au legitimat 374 de persoane. Au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale, în valoare de 13.290 lei, din care 5 la OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și 8 pentru nerespectarea prevederilor ordonanțelor militare.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba continuă să desfășoare misiuni în contextul  răspândirii Covid19. Încă de la începutul epidemiei, zilnic peste 100 de jandarmi au fost angrenați în: misiuni de escortare a convoaielor auto,  misiuni de asigurare a măsurilor de ordine publică în zona centrelor de carantină,  misiuni desfășurate în vederea verificării modului de respectare a prevederilor ordonanțelor  militare, misiuni executate în cooperare cu poliția pentru verificarea respectării măsurilor impuse.
În ultimele 24 de ore, 125 de  jandarmi au acționat pe raza județului Alba. În urma acțiunilor specifice au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 31.000 de lei.  Aceste sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor ordonanțelor militare cu privire la circulația persoanelor.

Prefectul județului Alba, domnul Nicolae Albu, face un apel către cetățeni să respecte recomandările specialiștilor privind normele de igienă și distanțarea socială, precum și prevederile ordonanțelor militare.

 

Instituția Prefectului – Județul Alba