Comasarea unităților școlare, dezbătută în cadrul Comisiei de Dialog Social

Miercuri 21 februarie a.c. s-a desfășurat ședința Comisiei de Dialog Social Alba la sediul Instituției Prefectului – județul Alba.

La ședință au fost invitați, pe lângă membrii Comisiei de Dialog Social, primarii unităților administrativ teritoriale în care s-au adoptat hotărâri privind comasarea unităților de învățământ și reprezentanți ai sindicatelor  din învățământ.

Localitățile unde au fost adoptate asemenea hotărâri sunt următoarele: Almașu Mare, Gîrda de Sus, Săsciori, Horea și Vidra.

Inspectorul școlar general, doamna Marcela Dărămuș, a prezentat o informare cu privire la comasarea unităților de învățământ.

Cauza principală care a determinat necesitatea comasării unităților școlare este depopularizarea satelor, scăderea populației, a familiilor tinere, acest lucru reflectându-se și în numărul de elevi care sunt înscriși sau se vor înscrie pe viitor în unitățile școlare.

În cadrul discuțiilor care au avut loc pe acest subiect, primarii comunelor vizate de fenomenul comasării au avut posibilitatea să-și expună problemele cu care se confruntă. Primarul comunei Săsciori, Morar Nicolae a adus în atenție școala din satul Pleși, care este izolată de restul localității pe timpul iernii, din cauza drumurilor accidentale. Aceeași problemă a fost ridicată și de primarul comunei Vidra, domnul Resiga Ioan, cu privire la școala generală din Dealul Goiești, unde drumul de acces este impracticabil.

Domnul Zaharie Aron, primarul comunei Almașu Mare, s-a interesat dacă în urma comasării școlilor din comună, va fi angajat încă un învățător în condițiile în care numărul elevilor a crescut. Răspunsul inspectorului școlar general a fost pozitiv, pentru comuna Almașu Mare  alocându-se un post suplimentar  de învățător.

Primarul comunei Gîrda de Sus, domnul Vîrciu Marin, a precizat motivul pentru care Grădinița cu Program Normal Ocoale a fost propusă spre desființare, acesta constând în faptul că, spațiul în care se desfășoară activitățile nu este propice unei activități didactice, aici intenționându-se pe viitor înființarea unei grădinițe moderne.

O propunere a reprezentanților sindicatelor din învățământ, care va fi înaintată Instituției Prefectului – județul Alba în mod oficial, vizează creșterea costului standard pentru fiecare elev și diferențierea pe zone geografice.

Prefectul județului Alba, domnul Dănuț-Emil Hălălai a mulțumit primarilor și liderilor de sindicat din învățământ că au răspuns invitației Instituției Prefectului de a participa la ședință, precizând că problemele din învățământ au șanse reale de soluționare doar în urma unei bune comunicări între toți factorii implicați în acest proces.

Totodată prefectul județului Alba a anunțat că s-au făcut deja demersurile necesare pentru reînnoirea  parcului auto a microbuzelor școlare, pentru ca elevii să călătorească în condiții de confort și securitate.

 

 

Instituția Prefectului – Județul Alba