Centenarul Încoronării – 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Alba Iulia

Centenarul Încoronării – 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Alba Iulia
          Pe 15 octombrie 2022, Alba Iulia a fost, parcă mai mult ca niciodată, casa tuturor românilor. Familia Regală a României s-a aflat la Alba Iulia, la finalul unei călătorii simbolice cu trenul regal, care a pornit pe 14 octombrie din Cluj-Napoca. De la gară, Familia Regală s-a îndreptat spre Catedrala Ortodoxă a Încoronării de la Alba Iulia, acolo unde a luat parte la un Te Deum, apoi, la Parada Încoronării, de pe Pietonala Mihai Viteazul.
          Simbolistica evenimentului săvârșit în urmă cu o sută de ani în orașul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, era legată și de prima unire a țărilor române înfăptuită de domnitorul Mihai Viteazul.
          Acest eveniment a fost marcat de prezența Preafericitului Părinte Daniel- Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a Majestății Sale Margareta- Custodele Coroanei Române, Alteței Sale Regale Principele Consort al României, Alteței Sale Regale Principesa Sofia, domnul Sergiu Nistor- Consilier Prezidențial și domnul Mircea Abrudean- Șeful Cancelariei Prim-ministrului României.
            În prezența invitaților, a avut loc dezvelirea statuii Reginei Maria, precum și lansări de carte:
• “Încoronarea de la Alba Iulia”, autori Tudor Roșu, Ioana Rustoiu, Marius Cristea
• „Regele Ferdinand” și „Regina Maria”, autor Nicolae Iorga.
            Evenimentul a fost desfășurat sub înaltul patronaj al Prim Ministrului României.