Campania Națională „Informare acasă! Siguranță în lume!” la Alba Iulia

Prefectul județului Alba, domnul Dănuț – Emil Hălălai a participat luni 11 iunie a.c. la conferința din cadrul Campaniei Naționale „INFORMARE acasă! SIGURANȚĂ în lume!”, eveniment organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni  în Amfiteatrul Universității ”1Decembrie 1918” Alba Iulia.

Campania își propune informarea cetățenilor români asupra riscurilor la care se pot expune odată cu decizia de a căuta un loc de muncă, un program de studii sau de a se stabili în afara granițelor României și urmărește:

  • informarea eficientă a cetățenilor români cu privire la drepturile şi responsabilitățile pe care le au în țările în care intenționează să muncească, să studieze şi/sau să locuiască, inclusiv la drepturile sociale (beneficii sociale şi servicii sociale) specifice fiecărui stat în parte;
  • informare cu privire la accesul românilor din străinătate pe piaţa muncii, o mai bună cunoaştere a cadrului legislativ specific din statul-gazdă, a condiţiilor de siguranţă la locul de muncă, a garanţiilor, condiţiilor contractuale, precum şi a drepturilor şiobligaţiilor care decurg din acestea, cu privire la locul de muncă;
  • informarea cetăţenilor români cu privire la serviciile de asistenţă consulară şi la canalele de informare;
  • conştientizarea pericolului la care se expun persoanele singure, femeile şi copiii, şi a pericolului de a deveni victime ale reţelelor transnaţionale de trafic de persoane;
  • modul corect de accesare a locurilor de muncă;
  • creşterea gradului de conştientizare a cetăţenilor români care doresc să plece în străinătate cu privire la importanţa menţinerii comunicării constante şi frecvente cu membrii familiei rămaşi în ţară.

Proiectul se va derula în două etape, prima în lunile mai-iunie, destinată tinerilor, iar a doua în perioada septembrie-octombrie, destinată persoanelor adulte. Campania se desfășoară la nivelul celor 41 de județe ale României.

Potrivit Strategiei naționale pentru Românii de Pretutindeni 2017 – 2020 există 10 milioane de români în afara granițelor țării, incluzându–i atât pe românii care trăiesc în comunitățile din diaspora cât și pe cei care trăiesc în comunitățile istorice/tradiționale din țările aflate în vecinătatea României. Guvernul României își propune să treacă dincolo de cifre și vrea să ajungă la toți românii care își doresc să plece în străinătate în căutarea oportunităților lucrative, de studiu sau să călătorească.  Este pentru prima dată când toate ministerele care au competență în problematica românilor care lucrează, studiază sau locuiesc în afara granițelor țării s-au reunit într-o campanie compună care vizează în mod esențial informarea cetățenilor români cu privire la potențialele riscuri la care se supun în momentul în care iau decizia de a lucra în străinătate fără a avea un contract de muncă legal, fără a cunoaște limba statului de rezidență, fără a ști care le sunt drepturile, libertățile, dar și responsabilitățile în calitate de cetățeni europeni.

 

Instituția Prefectului – Județul Alba