Acordul de Parteneriat cu Uniunea Europeană pentru perioada 2021-2027, semnat la Alba Iulia

Astăzi a fost semnat, la Alba Iulia, Acordul de Parteneriat dintre Comisia Europeană și România pentru perioada 2021-2027. În prezența domnului Nicolae-Ionel Ciucă, Prim-ministrul României, documentul a fost semnat de către doamna Elisa Ferreira, comisar European pentru Coeziune și Reforme și domnul Marcel Ioan Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă: Zi istorică pentru viitorul României! Acordul de Parteneriat cu Uniunea Europeană pentru perioada 2021-2027, semnat astăzi, la Alba Iulia, împreună cu Elisa Ferreira, Comisar European pentru Coeziune și Reforme, înseamnă capacitatea noastră de a finanța proiecte vitale de dezvoltare în valoare totală de peste 45 de miliarde de euro. Peste două treimi din această sumă, 31,5 miliarde de euro reprezintă alocare de la bugetul Uniunii Europene, iar 13,6 miliarde de euro de la bugetul național.
Este cea mai mare sumă de bani europeni pe care România o primește de la aderarea la Uniune, într-o singură perioadă bugetară multianuală. Din resursele disponibile, vom dezvolta proiecte de infrastructură de transport sau din domeniul sănătății, dezvoltare durabilă, dezvoltare inteligentă și digitalizare, programe de educație, ocuparea forței de muncă, incluziune și demnitate socială. O bună parte a acestora va fi dezvoltată în paralel cu proiectele începute în perioada 2014-2020, care vor putea fi continuate și după încheierea perioadei anterioare de programare.
Corelate cu cele aproape 30 de miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență, aceste noi oportunități de finanțare înseamnă pentru România un salt spre dezvoltare și o șansă uriașă pentru reducerea decalajelor între regiuni.
Mulțumesc partenerilor noștri europeni pentru întreaga susținere! Guvernul pe care îl conduc este ferm angajat să valorifice resursele europene pentru dezvoltarea României și creșterea calității vieții românilor!